Močiutes nori „perduoti“ Senajam turgui

Uostamiesčio valdžia ieško būdų, kaip padaryti civilizuotesne bobučių prekybą sodo gėrybėmis prie prekybos centrų. Į pagalbą norima pasitelkti ir pastaruosius, bet ne visi šia idėja liko sužavėti.

Skyrė didesnį dėmesį

Antradienį rotušėje vyko miesto valdžios ir prekybos centrų, prie kurių dažniausiai prekiauja vadinamosios bobutės kitomis sodo gėrybėmis pasitarimas. Ieškota problemos sprendimų būdų.
Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pasakojo, kad rugsėjį prie vadinamųjų senųjų prekybos centrų buvo organizuojami patikrinimai.

Buvo stebima, ar čia prekiaujančios močiutės tą daro teisėtai, aplinka tvarkinga ir švari.

Iš viso buvo patikrinta prie 19 prekybos centrų esanti teritorija. Nustatyta, kad kai kuriose jų vyks nelegali prekyba įvairiomis prekėmis.

Patikrinimo metu taip pat buvo registruoti asmenys, prekiaujantys sodo gėrybėmis. Jų užfiksuota 33.

„Prekyba vyksta netvarkingai. Prekės sudėtos bet kaip ir bet kur. Tokių prekeivių daug prie M.Mažvydo alėjoje, Liepojos, Naikupės gatvėse esančių prekybos centrų. Naujas turgus atidarytas prie Debreceno prekybos centro. Ten prekiaujama nuo alijošių iki kojinių“, – pasakojo vedėja.

Prekeivių bausti neskubėjo

K.Vintilaitė atkreipė dėmesį, kad nors prekyba vyksta prie prekybos centrų, iš jų skundų nesulaukta.

„Esate labai tolerantiški“, – tvirtino vedėja.

Pasak K.Vintilaitės, rugsėjį vykę patikrinimai buvo daugiau prevencinio pobūdžio. Protokolai buvo surašyti tik patiems įžūliausiems nelegaliems prekeiviams. Jų buvo 11 už neteisėtą prekybą, netvarką.

„Kalbame su tais žmonėmis. Reikia pasiruošti ateinančiam sezonui. Sukurti tokiems prekeiviams minimalius reikalavimus, infrastruktūrą. Galvoti, kaip įteisinti. Sodininkų prekyba turi būti civilizuota. Norėtųsi, kad bendradarbiautume, o ne visi dirbtume atskirai“, – tvirtino vedėja.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad tokie prekeiviai neis prekiauti į turgus, nes šiems jie per toli. Be to jie tvirtina, kad mokėti bent 4 litus už vietą, jiems yra daug.

Pasisako prieš močiutes

Liepojos gatvėje įsikūrusios prekyvietės „Senjorų rojus“ vadovė Giedrė Grabienė pasakojo, kad iš pradžių su nelegaliai prekiaujančiomis močiutėmis buvo kovojama intensyviai.
Vėliau pradėta galvoti, ką daryti, kad ši prekyba atrodytų gražiai ir tvarkingai.

„Paprastai čia prekiauja apie 30 prekeivių. Neturime nei galimybių, nei resursų įrengti tiek vietų. Planuojama daugiausia 15-18. Tačiau, nors jas įrengsime, niekas negali užtikrinti, kad prekeivės toliau neprekiaus ten pat kur anksčiau“, – tvirtino vadovė.

Kur kas kategoriškiau šiuo klausimu pasisakė prekybos centrų tinklo „Maxima LT“ Prekybos centrų valdymo vadovė Indrė Januševičiūtė.

„Mums iš vis nepriimtina įsileisti šiuos prekeivius nei mokamai, nei nemokamai. Tokia įmonės pozicija. Tai kenktų mūsų įvaizdžiui. Žmonės gali nusipirkti prekę iš tokių prekeivių, apsinuodyti, o sakys, kad pirko prie „Maximos“. Be to tai mūsų konkurentai. Tokia mūsų įmonės pozicija“, – teigė vadovė.

I.Januševičiūtė tvirtino, kad prie „Maximos“ prekybos centrų vasarą leidžiama prekiauti tik braškėmis. Toks leidimas suteikiamas tik turintiems ūkininkų pažymėjimus ir patikrintiems Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos asmenims.

Įtarimų kelia kokybė

Vadovė atkreipė dėmesį, kad prie Liepojos gatvėje esančio prekybos centro prekiaujantys prekeiviai žino savo teises, bet nežino pareigų.

„Norint, kad jų neliktų nuolat turėtų stovėti apsaugos darbuotojas. Dabar pasako pasitraukti, šie pereina per dvi plyteles į kitą sklypą ir toliau sėdi. Vėliau vėl sugrįžta. Kvietėme ir policiją, ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, bet rezultato jokio“, – pasakojo I.Januševičiūtė.

Klaipėdos vicemerą Vytautą Čepą nustebino prekybos centrų tinklo „Maxima“ pozicija.

„Ar tos bobutės jums didelės konkurentės? Ar protinga skelbti amžiną karą, jei jos pasitraukia per kelis metrus ir vis tiek prekiauja? Jos parduoda savo prekes ir vis tiek eina apsipirkti į šį prekybos centrą. Keliolika bobučių tikrai nesužlugdys šio prekybos tinklo. Prašyčiau keisti požiūrį“, – tvirtino vicemeras.

Pasak V.Čepo, kyla kitas klausimas – ką tos močiutės parduoda: „Ar galima pardavinėti grietine kartu su kojinėmis ir vinimis?“.

Didesnė problema – cigaretės

Vicemero nuomone, kur kas didesnė problema yra prekyba nelegaliomis cigaretėmis „Juodkrantės“ prekybos centro teritorijoje Naikupės gatvėje.

„Vaisių ir daržovių prekyba močiutėms tikrai ne verslas. Jos susirenka, susideda ridikėlius, pakalba, o vakare susikrauna ir išeina. Prekyba nelegaliomis cigaretėmis kur kas opesnė problema“, – dėstė V.Čepas.

Prekybos centro „Juodkrantė“ vadovas Robertas Knieža pripažino, kad ši teritorija sudėtinga.

„Prekiauja ten etatinės močiutės, kurios su sodininkais nieko bendro neturi. Manau, kad jos kažkuo dar prekiauja po sijonu. Tokių yra apie 10. Ten nelegalius prekeivius gali išvaikyti tik policija. Mūsų teritorijoje galima įrengti tik 2-3 prekybos vietas. Du leidimai prekiauti kojinėmis bei daržovėmis ir vaisiais yra išduoti“, – pasakojo R.Knieža.

K.Vintilaitė atkreipė dėmesį, kad žmonės skundžiasi nešvara ir netvarka prekybos centre „Juodkrantė“. Buvo prašoma susitvarkyti, apiplauti prieigas. Buvo pažadėta tai padaryti.
„Tas rajonas nėra intelektualų ir inteligentų rajonas. Sudėtinga ten situacija“, – tvirtino V.Čepas.

Nori prižiūrėti turgus

Pasak Priestočio gatvėje įsikūrusio prekybos centro „Liepa“ direktoriaus Dainiaus Baipšio, savivaldybė nori, kad prekeiviams būtų įrengtos vietos, tačiau pati tą kliudo.

„Mes turime palapinę, kur galima prekiauti nemokamai sodo gėrybėmis. Investavome, pirkome palapinė stalus, nusimatėme vietą, kad turi stovėti, kur didžiausi žmonių srautai. Tačiau viena savivaldybės valdininkė mums ją liepė statyti kitur – už prekybos centro, kur nėra žmonių. Prekeiviai pradėjo stovėti, kur jiems patogiau. Galvoja naikinti šią prekybos vietą“, – tvirtino vadovas.

K.Vintilaitė teigė, kad ši iniciatyva gera. Bus prašoma, kad būtų peržiūrėta palapinės stovėjimo vieta.

Anot Senojo turgaus vadovo Arvydo Gaudiešiaus, jei verslininkai nenori rengti prekybos vietų sodo gėrybėms prekiaujantiems asmenims, tą gali padaryti senasis turgus.

„Administruotume tas vietas, vykdytume patikrinimus, rinktume mokestį“, – teigė vadovas.

K.Vintilaitė tvirtino, kad šis pasiūlymas bus svarstomas atskirai. Vedėja taip pat pabrėžė, nors lauko prekybos sezonas baigiasi, patikrinimai bus vykdomi toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neskanu

neskanu portretas
Yra legalūs turgeliai, tad vieną kartą reiktų laikytis tvarkos, o ne virkauti dėl neaiškių moterėlių ieškoti joms prekybos vietų. Ne iš sodo , daržo čia suvilktos gerybės. Nuo palangių, nuo prie lauko tualetų sukastų lysvių. Bbytės prausimuisi vandesns gaili,taupo, tai kokia gali būti tokių daržovių nauda?

Bjaurastis

Bjaurastis portretas
Reikia tas bobutes tiesiog priversti turėti sulankstomus staliukus ir kėdutes. Ir tegu prekiauja, kur tik nori, kur tik perka. O jei tų atributų neturi - už škirkos ir į Vintilaitės skyrių. Juk baisiausia, kad jos sėdi ant cementinių laiptų, prekes dėlioja ant popierinių dėžių, todėl miestas atrodo, kaip Afrikos kaimas.

Slavka iš Karmano

Slavka iš Karmano portretas
O kadziel ny pry Nauja turgusa?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių