Pereiti į pagrindinį turinį

Mokant už elektrą – nepatogumai

2013-01-25 18:21
Mokant   už         elektrą – nepatogumai
Mokant už elektrą – nepatogumai / Tomo Raginos nuotr.

Naujos elektros kainos kai kuriems klaipėdiečiams užminė galvosūkį, kaip jas apskaičiuoti.

Nuo sausio pradžios įsigaliojus naujoms elektros kainoms, buvo skelbiama, kad senuoju tarifu bus galima atsiskaityti tik iki sausio 20 d.

Nespėjusieji pasinaudoti šia galimybe ir tik dabar susiruošę mokėti klaipėdiečiai pradėjo sukti galvą, kaip apskaičiuoti, kiek reikia sumokėti. Keblumų sukėlė tai, jog naujoji kilovatvalandės kaina yra 50,1 lito.

Besinaudojantys vieno iš skandinavų banko elektronine bankininkyste klaipėdiečiai pastebėjo, kad, įvedus tokį tarifą, neįmanoma sumokėti už suvartotą elektros energiją. Tad įkainį tenka koreguoti į didesnę ar mažesnę pusę.

Kaip paaiškino „Lesto“ atstovas Ernestas Naprys, apskaičiuojant mokėtiną sumą už elektros energiją naujomis kainomis, reikia nurodyti visus tarifo plano kainos skaičius cento dešimtųjų dalių tikslumu (tris skaičius po kablelio, kai kaina rašoma litais).

Bendrą mokėtiną sumą reikia suapvalinti centų tikslumu, vadovaujantis bendrosiomis matematinėmis apvalinimo taisyklėmis.

Pavyzdžiui, nuo vasario mėnesio atsiskaitant pagal standartinį tarifo planą ir suvartojus 125 kilovatvalandes elektros energijos, skaičiuojant po 0,501 Lt už kilovatvalandę, bendra mokėtina suma sudarytų 62,625 Lt – tokią mokėtiną sumą reikėtų suapvalinti iki 62,63 Lt.

Pasak E.Naprio, gyventojai per likusias sausio dienas dar gali atsiskaityti senąja kaina. Jeigu kai kurie jau sumokėjo naujais tarifais, tokiu atveju susidaro permoka, kurią reikėtų atimti iš mokėtinos sumos atsiskaitant kitą mėnesį.

Naujomis šių metų kainomis už elektros energiją gyventojai atsiskaityti turi nuo vasario už sausio mėnesį suvartotą elektrą.

Gyventojai pagal sutartis su „Lesto“ yra įsipareigoję skaitiklių rodmenis užfiksuoti paskutinę mėnesio dieną ir atsiskaityti kiekvieną mėnesį, per 20 kalendorinių dienų, pasibaigus ataskaitiniam laikotarpiui.

Pasak E.Naprio, bendrovė iki mėnesio pabaigos gautas įmokas priskiria praėjusiam ataskaitiniam laikotarpiui, kadangi teisės aktuose yra numatytos išimtys atskiroms gyventojų grupėms taikyti ilgesnį atsiskaitymo terminą – iki mėnesio pabaigos. Tačiau nesant galimybių jų atskirti nuo kitų gyventojų, ilgesnis mokėjimo terminas iki sausio pabaigos senomis kainomis pratęstas visiems.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų