Mokesčius geriau mokėti grynaisiais?

Vyresnio amžiaus žmonės sunkiai priima technologines naujoves. Bankų duomenimis, Lietuvoje senjorai apie 8 proc. savo išlaidų apmoka mokėjimo kortele, tuo pat metu Estijoje – beveik trečdalį. Vis dėlto iki 2011 m. pabaigos bendras mūsų senjorų naudojimasis elektroninės bankininkystės paslaugomis išaugo iki 10 proc.

Masalas piktavaliams

Teigiama, kad Lietuva – gryniesiems pinigams viena „ištikimiausių“ valstybių Europoje. Ypač sunkiai įpročius linkę keisti vyresnio amžiaus žmonės.

Mokėjimo kortelė, bankomatas, elektroninė bankininkystė jauniems žmonėms – neatsiejama kasdienių finansų valdymo dalis, o vyresniam žmogui dažnai šitai yra nepažįstami, nesuprantami, baimę keliantys įrankiai.

Įprasta, kad pensijos gavimo dieną senjorai atvyksta į banko padalinį, laukia eilėje, pasiima visą gautą mėnesio pensiją grynaisiais ir išeina.

Nereti atvejai, kaip tokį senolį iki namų „palydi“ piktavaliai arba namuose laikomus pinigus išvilioja įvairūs sukčiai.

Internetas – ne baubas

Klaipėdietė Genovaitė Elena Ingaunienė, prieš išeidama į pensiją, 17 metų dirbo Lietuvos banko Klaipėdos skyriuje.

67-erių moteris ne tik pati aktyviai naudojasi internetine bankininkyste, bet ir konsultuoja bei šito moko savo bendraamžius.

„Aš dar darbe nemažai dirbau kompiuteriu. Man nebuvo jokių problemų. Bet šiaip vyresnio amžiaus žmonėms tai yra sunku. Jei su savo bendraamžiais pasikalbu, parodau, kaip naudotis internetu, tvarkant sąskaitas, žiūrėk, vienas kitas jau ir išmoksta“, – pasakojo G.E.Ingaunienė.

Labiausiai senjorai linkę nuo sąskaitos nusiimti visus pinigus, nors turi banko kortelę, kuria tą patį galėtų padaryti ne kasoje, bet bankomate. Tačiau jie stovi banke, laukia eilėje, tikino pašnekovė.

Bijojo ir mobiliųjų telefonų

Lietuvoje pensijas per kredito įstaigas gauna 67 proc. pensininkų, 20 proc. – per paštą, 13 proc. pensijų atnešama į namus.

Buvusi banko darbuotoja G.E.Ingaunienė stebisi, kodėl senjorai nesinaudoja bankomatais. Juk ten pinigus išsigryninti paprasčiau.

„Tik nereikia nešiotis užrašyto pin kodo, jei jo nežino kitas asmuo, ta kortele pasinaudoti negalės. Kodą reikėtų atsiminti, o jei jis sunkus, galima pakeisti į lengvesnį“, – G.E.Ingaunienė dėstė motyvus, kuriais bando įtikinti savo bendraamžius nebijoti naujovių.

Kaip naudotis bankomatu, pasitikrinti sąskaitas, pasižiūrėti išrašus, galima teirautis bet kurio banko skyriuje. Jo darbuotojai paaiškins, kaip banko kortele naudotis parduotuvėje.

Namie interneto prieigą turintys senjorai dažniausiai naudojasi internetine bankininkyste, tačiau tokių nedaug.

Kai kurie bankai net ėmėsi organizuoti nemokamus kursus, kuriuose šių dalykų moko.

„Žmonės bijo iš įpročio turėti pinigus kišenėje ir mano, kad taip saugiau. Tai tas pats, kaip anksčiau bijojo mobiliųjų telefonų, o išmoko ir visiems gerai“, – G.E.Ingaunienė tikino, kad internetinės bankininkystės baimė praeis bėgant laikui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nenaudotojas

nenaudotojas portretas
Tiksliai galiu pasakyti,kodėl vyresnio amžiaus žmonės mažai naudojasi banko kortelėmis,nes pats toks esu.Gaunu pensiją į kortelę,bet ją nusiimu ir naudoju grynus.Kodėl? 1-neturiu tiek pinigų,kad leisčiau juos neskaičiuodamas(o skaičiuoti geriausiai grynus-banknotas rankoje,tai ne knopkės paspaudimas) 2-apsipirkimui pasiimu tik galimą išleisti sumą,tai ir nepasiduodu pagundai kažką papildomai įsigyti 3-kadangi retai vaikštau apsiprekinti,tai kam vargintis kaišiojan kortelę nuo senatvės virpančiom rankom,dėtis akinius knopkėm spaudyti, įtemtai galvoti apie PIN kodą ir matyti,kaip jaunimui laiką gaišinu:) 4-ir pagrindinis veiksnys-per visą gyvenimą rankos priprato prie banknotų šilumos,ne taip kaip prie to šalto plastmasės gabalo...Įpratimas antras prigimimas...

emigrante

emigrante portretas
man atrodo straipsnio autorius nutyli pagrindine priezasti-tiek bankyninkyste,tiek pinigu nuemimas LT kainuoja.Gyvenu Londone ir banko paslaugom naudojuos ir internetine bankininkyste,nes tai nekainuoja nei vieno penso.Tai gi ismokime daiktus vadinti tikrais vardais o ne pasakas sekti...

to emigrante

to emigrante portretas
pensininkams gaunantiems pensijas i banko saskaitas ir turintiems banko korteles tikrai pinigu isgryninimas nekainuoja bankomatuose.
VISI KOMENTARAI 11

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių