Pereiti į pagrindinį turinį

Mokestis – ir už balkonus

2009-03-03 09:00
Mokestis – ir už balkonus
Mokestis – ir už balkonus / Astos Aleksėjūnaitės nuotr. Neprivers: už balkono plotą atliekų tvarkytojams G.Jegorova neketina mokėti.

Gavę sąskaitas už komunalinių atliekų išvežimą klaipėdiečiai neteko amo – rinkliava skaičiuojama net už balkonų plotą. Kol gyventojai tyli, Atliekų tvarkymo centras džiaugiasi pelnu.

Absurdas, bet realybė

„Tokio absurdo nebeįmanoma tverti. Ar aš šiukšlinu, ar mano balkonas?“ – nesuprato Baltijos prospekte gyvenanti Galina Jegorova.

Prieš komunalinių atliekų išvežimo rinkliavą pagal bendrąjį buto plotą kovojanti G.Jegorova su kaimynais kreipėsi į Vyriausybės atstovę Klaipėdos apskrityje.

Baltijos prospekto devynaukščio namo gyventojai nusprendė vienytis ir ketina kovoti už, jų manymu, neteisėtai skaičiuojamą rinkliavą.

„Už komunalinės paslaugas mokame juk nuo naudingojo ploto. Mano trijų kambarių buto plotas yra 69,33 kvadratinio metro, tačiau naudingas jo plotas – tik 66,22. Skirtumas – daugiau nei trys kvadratiniai metrai. Jį sudaro įstiklinto balkono plotas. Rinkliavos už nenaudingą plotą tikrai čia neturėtų būti“, – aiškino G.Jegorova.

Norėdama išsiaiškinti, ar teisėtai skaičiuojama komunalinių atliekų išvežimo rinkliava, moteris kreipėsi į Klaipėdos apskrities administraciją, savivaldybę.

„Devynių aukštų name – per šimtas butų. Vadinasi, susidaro 371 kvadratinis metras. Tai neteisėta rinkliava. Kad tik nuplėštų žmogų, kad tik susirinktų sau pinigų", – teigė klaipėdietė.

Tačiau dalis žmonių balkonus sujungė su butais, apšiltino.

"Tokiu atveju suprantu, kad gyventojai pasididino naudingą buto plotą balkono sąskaita“, – pripažino moteris.

Teigia, kad tai lodžija

Kita šio namo gyventoja Irena, pritardama kaimynei, taip pat tikino, kad skaičiuodami rinkliavą Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras ir savivaldybė turėtų įtraukti tik naudingąjį patalpų plotą.

„Gyvenu 71,51 kvadratinio metro ploto bute. Tačiau naudingojo ploto tėra 67,11 kvadratinio metro, skirtumas – daugiau nei trys kvadratai. Nežinia kodėl Inventorizacijos biure mūsų balkonas pažymėtas kaip lodžija. Mūsų name daug tų balkonų. Tačiau visam namui jie įskaičiuoti į naudingąjį plotą. Kodėl aš turiu mokėti už atliekas nuo pagalbinio nenaudingo ploto? Juk komunaliniai mokesčiai mokami tik nuo naudingo ploto. O čia kas dedasi? Nežinau. Svarbiausia, kad niekas nekreipia dėmesio. Aš rašiau raštus, tačiau atsakymų negavau. Sumokėjau rinkliavą tik nuo naudingojo ploto ir ką gi – šiandien turiu 5,7 lito skolą. Kodėl aš turiu mokėti? Kad ir nedideli pinigai, bet iš mano kišenės. Nesiruošiu mokėti ir nemokėsiu“, – aiškino kaimynė.

Šio namo gyventojai iš valdžios institucijų kol kas atsakymų nesulaukė. Todėl klaipėdietės už balkonų plotą nusprendė nemokėti rinkliavos.

„Yra kadastro pažyma, kad mano balkonas nėra lodžija. Aš už jį neturiu mokėti. Todėl, suskaičiavusi skirtumą, balkono plotą atimu. Dabar taip pat turiu skolą“, – pasakojo G.Jegorova.

Moterys tikino, kad savivaldybė turėtų suskubti taisyti savo klaidas. Dėl rinkliavos įvedimo teisėtumo tebevyksta teismai.

„Namas yra kooperatinis. Prieš vienuolika metų jis stovėjo taip ir nebaigtas statyti. Tuo metu buvo galimybė iš valstybės jį įsigyti ir mes visi kaip dalininkai sumokėjome už statybos darbus. Juk savivaldybėje buvo žinoma, kad viso namo naudingas plotas yra padidintas dėl įskaičiuoto balkonų ploto. Mūsų butų vertė taip pat didesnė. Savivaldybė juk paėmė pinigus už nenaudingą plotą. Teks ir tai aiškintis“, – kalbėjo G.Jegorova.

Perskaičiuoja tik atkakliems

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro Vietinės rinkliavos administravimo skyriaus vadovas Šarūnas Jonas Tamulis, pradžioje paaiškinęs, kad tokią tvarką nustatė savivaldybė, vėliau vis dėlto prasitarė, kad jei bendrija pateiktų prašymą, balkonų plotas nebūtų įskaičiuojamas.

„Tai nėra klaida, nes tarybos sprendimu administravimo parametras yra nustatytas bendrojo naudojimo plotas. Ne naudingas plotas, kaip šiuo atveju tikina gyventojai, o bendrasis. Daugeliu atvejų bendrasis plotas sutampa su naudinguoju. Yra tik tam tikros išimtys – ar tai naujos statybos objektas, ar ne. Naujos statybos namuose naudingas plotas yra atskirtas nuo bendrojo“, – aiškino Š.J.Tamulis.

Baltijos prospekte gyvenantys yra ne vieninteliai klaipėdiečiai, pasipiktinę šia rinkliava. Nerimauja ir Dragūnų gatvės gyventojai.

„Mano buto plotas 73,51 kvadratinio metro, naudingas plotas sudaro 67,35 metro. Šešių kvadratų lodžija taip pat, pasirodo, apmokestinama dėl šiukšlių“, – piktinosi viename Dragūnų gatvės name butą įsigijęs klaipėdietis.

Vieno Birutės gatvės namo gyventojams pavyko įrodyti, kad neįstiklintų balkonų plotai iš šiukšlių išvežimo rinkliavos turi būti išskaičiuoti.

Š.J.Tamulis prasitarė, kad labai norint vis dėlto yra galimybė pasiekti, kad būtų koreguojamas šis mokestis.

„Ar kreipėsi gyventojai į bendriją? Jie pirmiausiai turėtų pasirūpinti, kad prievolė būtų pateikta bendrijai, ne mokėtojui. Tuomet išskaičiuojami visi tie dalykai. Sprendimo būdų visada yra“, – pripažino Š.J.Tamulis.

Savivaldybė – godi

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė šioje situacijoje įžvelgė ne tik pažeidimų.

„Apmokestinant komunalines atliekas rinkliava, savivaldybė persistengia. Pavyzdžiai byloja apie savivaldybės ir Atliekų tvarkymo centro godumą bei savanaudiškumą, siekiant susirinkti kuo didesnius mokesčius“, – tvirtino K.Vintilaitė.

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje dalyvauja teismo procese dėl atliekų tvarkymo rinkliavos teisėtumo.

„Ši situacija bus dar vienas aspektas šioje byloje. Akivaizdu, kad krašto Atliekų tvarkymo centras apmokestina, pasirodo, net tik gyvenamųjų patalpų, bet ir bendrąjį plotą, šiuo atveju – lodžijas. Persistengta apmokestinant ne pagal naudingąjį asmenų gyvenamąjį plotą, bet pagal bendrąjį. Byloje ginčijama pati taisyklė, kad mokesčiai renkami pagal plotą, o ne pagal gyventojų skaičių“, – situaciją komentavo Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje K.Vintilaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų