Pereiti į pagrindinį turinį

Mokyklų valgiaraštyje gausu pažeidimų

2014-04-07 05:51

Daugiau nei pusė patikrintų uostamiesčio vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščių neatitinka keliamų reikalavimų. Nepaisant nustatytų pažeidimų, specialistų teigimu, jaunųjų klaipėdiečių maitinimas gerėja.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Daugiau nei pusė patikrintų uostamiesčio vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščių neatitinka keliamų reikalavimų. Nepaisant nustatytų pažeidimų, specialistų teigimu, jaunųjų klaipėdiečių maitinimas gerėja.

Suderino ne iš karto

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Rita Kubilienė informavo, kad pernai įvertinti buvo pateikta 50 ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklų, socialinės globos įstaigų ir vaikų poilsio stovyklų valgiaraščių.

Iš 50 vertinti pateiktų vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščių iš pirmo karto buvo suderinta 20.

„30 valgiaraščių neatitiko nustatytų reikalavimų, todėl turėjo būti koreguojami ir iš naujo pateikti vertinti Klaipėdos visuomenės sveikatos centrui. Iš 30 nesuderintų vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščių, juos pakoregavus ir pakartotinai pateikus derinti, buvo suderinti 22 valgiaraščiai“, – skaičiais kalbėjo skyriaus vedėja.

Valgiaraščiai keliamų reikalavimų neatitiko dėl daugelio priežasčių. Pastebėta, kad maitinant vaikus jiems ne kiekvieną dieną patiekiama daržovių ar vaisių, valgiaraščiuose įtraukiamos nerekomenduojamos ar draudžiamos maisto produktų grupės, pavyzdžiui, kava, konditeriniai gaminiai su šokoladu ar kremu, šokoladas, kisielius.

Situacija gerėja

R.Kubilienės teigimu, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atliekamų patikrinimų tikslas – sudaryti sąlygas sveikatai palankiai mitybai, užtikrinti geriausią maisto saugą ir kokybę bei patenkinti vaikų  fiziologinius poreikius.

Anot jos, ne ką mažiau svarbu ir ugdyti uostamiesčio moksleivių sveikos mitybos įgūdžius.

„Įpareigojimas parengti ir kartu su Klaipėdos visuomenės sveikatos centru derinti valgiaraščius situaciją gerina, nes reikalavimų neatitinkantys valgiaraščiai yra koreguojami ir taisomi. Valgiaraščiuose atsiranda daugiau daržovių ir įvairesnių patiekalų, virškinimo sistemą tausojančių maisto produktų. Maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas parenkami pagal vaikų amžių, sveikos mitybos rekomendacijas“, – aiškino pašnekovė.

Blogis – už mokyklos

„Jei vaikai maitintųsi tik mokyklose ar darželiuose paruoštu maistu, nerimo tikrai nebūtų. Susirūpinimą labiausiai kelia ne vaikų įstaigose organizuojamas maitinimas, o vaikų pomėgis maitintis už mokyklos ribų, artimiausiuose prekybos centruose prisiperkant įvairių traškučių, bandelių, gazuotų gėrimų, saldainių, o dar blogiau – ir energinių gėrimų. Tokią tendenciją galima pamatyti pastovėjus eilėje parduotuvėje“, – tikino R.Kubilienė.

Skyriaus vedėja pabrėžė, kad patys tėvai dažnai mėgsta vaikams pirkti saldumynus, traškučius ar kitus maisto produktus, neįvertinę jų sudėties.

„Neretai tėveliai perka maistą, neperskaitę etikečių ir nepasižiūrėję, kokių priedų jame galima aptikti. Produktuose dažnai galima rasti dažiklių, konservantų, saldiklių, aromato ir skonio stipriklių, genetiškai modifikuotų organizmų. Vaikus jau nuo mažumės reikia mokyti iš gausybės siūlomų produktų išsirinkti sveikiausius ir saugiausius, ugdyti sveikos mitybos įgūdžius“, – patarė R.Kubilienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų