Motociklus vys iš Klaipėdos centro?

Uostamiesčio centrinių gatvių gyventojai jau pasigailėjo, jog prieš keletą metų motociklininkams buvo leista važiuoti Herkaus Manto gatve. Karščių alinami žmonės tikino, kad naktimis senamiestyje aidi griausmas kaip per karą.

Naktimis – beprotiškas šou

"Nebežinome, kaip ištverti tokį karštį. Naktimis atveriame langus, kad vėsa nors kiek patektų į butus. Tačiau, vos tik sutemsta, prasideda naktinis motociklininkų "ralis" po centrą. Jie nevažinėja ten, kur mažiau gyventojų, jiems būtinai reikia lėkti centru. Per valandą suskaičiavau 30 sprogimą primenančių garsų. Jaunimas taip patobulina savo motociklus, beje, ir automobilius, kad jie griaudėja kaip tankai", – pasakojo Herkaus Manto 4-ojo namo gyventoja.

Centrą pasiekę Herkaus Manto gatve iš šiaurinės miesto dalies, greičio ir garso mėgėjai suka į Naujojo Sodo gatvę, tada birbina Naująja Uosto ir Pilies gatvėmis.

"Nuo S.Daukanto gatvės girdėti, kaip jie nuburzgia senamiesčiu. Baisiausia, kai sustoja prie šviesoforo Liepų ir Naujojo Sodo gatvių sankryžoje. Būtinai reikia sukti greičio rankeną ir burzginti taip, jog aplinkinių namų stiklai dreba. Mano katė net į viršų pašoka. Juk tai – beprotybė. Nebeįmanoma gyventi. Bent naktimis motociklininkams uždraustų įvažiuoti į centrą, jau lengviau būtų", – savo pasiūlymą pateikė gyventoja.

Katė net į viršų pašoka. Juk tai – beprotybė. Nebeįmanoma gyventi.

Išsikovojo laisves

Toks siūlymas kadaise jau buvo įteisintas, kurį laiką šia gatve buvo uždrausta važiuoti motociklais.

"Prieš penketą ar šešetą metų buvo toks draudimas. Buvo skundų ir dėl motociklų skleidžiamo triukšmo J.Janonio ir Sportininkų gatvėse. Tačiau motociklininkai argumentavo, kad jie važiuoja tokiomis pat transporto priemonėmis, kaip ir visų markių automobiliai, tik jie turi du ratus. Jie piktinosi, jog neturėtų būti motociklai išskiriami iš kitų. Jie užima mažiau vietos, jie net mažiau teršia, esą užsienyje į senamiesčius motociklai yra įleidžiami. Saugaus eismo komisija svarstė šį klausimą ir leido į senamiestį įvažiuoti motociklais", – pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės Transporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Paukštė.

Paklaustas, kas turėtų kontroliuoti kelių chuliganus, kurių transporto priemonių skleidžiamas triukšmas išverčia klaipėdiečius iš lovų, V.Paukštė dūrė pirštu policijos link.

"Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius eismo nekontroliuoja, jie baudžia už stovėjimą. Tik policija, nes Transporto skyrius išvis neturi, kaip kontroliuoti. Neturi policija priemonių triukšmui išmatuoti? Man regis, norėtų – atrastų", – mano V.Paukštė.

Jis priminė baikerių švenčių metu matytą garso matuoklį, kuriuo patys baikeriai decibelus matuodavo, varžydamiesi, kurio dviratis monstras skleidžia didesnį garsą.

Eismą riboti nuo 23 val.

"Reikia imtis prevencijos. Visais laikais buvo chuliganų. Ne visi motociklininkai yra blogi, bet šiuo atveju tai yra chuliganiškas elgesys. Visai uždrausti motociklų eismą nuo 23 valandos? Tada reikėtų visoms transporto priemonėms uždrausti. Nežinau, bet gyventojai tikrai gali pateikti siūlymus, pradėti diskusiją, ir Saugaus eismo komisija tikrai svarstys. Bet, kaip žmogus, aš labai gerai suprantu šiuos gyventojus. Ir aš girdžiu, kai būrys motociklų važiuoja, langai dreba. Jie visur kenkia, ne tik Herkaus Manto gatvėje, visame mieste triukšmauja", – patikino V.Paukštė.

V.Paukštė svarstė, kad daugiau bėdų pridaro ne organizuoti baikerių klubų nariai, o pavieniai motociklininkai, apsižergę kelių šimtų eurų vertės kledarus.

"Gal vertėtų surengti daugiau reidų kartu su techninės apžiūros centrų darbuotojais. Ar sunku atimti techninės apžiūros taloną, va, tokiems triukšmadariams?" – replikavo specialistas.

Policija prietaisų neturi

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Gediminas Kalasūnas pritarė, jog reikia diskusijos apie motociklininkų skleidžiamą triukšmą, tačiau policija triukšmadarių, pasirodo, negali kontroliuoti.

"Policija neturi tokių įrankių. Tegul V.Paukštė randa, jei taip sako, o mes neturime tokio prietaiso, kuris matuotų garsą", – į repliką atsakė G.Kalasūnas.

Policijos atstovas tikino, jog visos suinteresuotos institucijos turėtų svarstyti gyventojų nusiskundimus, tačiau pirmiausia savivaldybė turėtų gauti raštu išdėstytas gyventojų pretenzijas.

"Gaudyk negaudęs, šiaip sau nepagausi. Apie kiekvieną reidą jie vienas kitam praneša socialiniuose tinkluose. Prevenciškai reidas veikia tik tą dieną. Bet svarstyti reikia, nors nežinau, ar realius draudimus pasiektume. Bet ir motociklininkai turi išgirsti, jog jų kaimynyste žmonės nėra patenkinti", – pritarė G.Kalasūnas.

Išmatuos, jei iškvies

Aiškėja, jog triukšmo matavimo įrankius turi vienintelė institucija – Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai.

Tačiau jie naktimis nesiruošia slampinėti po senamiesčio gatves ieškodami triukšmadarių, įranga bus ištraukta tik tuomet, jei kas nors iš gyventojų pakvies juos į savus namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zigmas

zigmas portretas
Taip, esu senas vairuotojas, nuo sovitmečio laikų o paskaičius straipsnį ima tiesiog kvailas juokas ,kad negalima sudrausminti chuliganų ar kitaip pavadinti auto piratų.Rašoma ir išvardinta kiek yra institucijų kas dirba eismo ir kontroliavim ir garssistemoje ,o išvada ,negalima tramdyti chuliganų.Taip visiškas valstbinių įmonių supuvimas įstatymų yra pakankamai tik va nėra įstatymo,kad tuos įstatmus kas vykdytų be atskiro įpareigojimo,tai pašaliečių pareiškimo.Na tarkime kam imtis darbo ir rizikos kad būsi apkaltintas įstymų pažeidimu drausminant chuliganus nes Lietuvoje įstatymai gina pažeidėjus iki smulkiausios smulkmenos o įstatymus vykdanti darbuotojas turi būti tiek išpruses,kad nepažeistum chuligano teises.Dar daugiau visi matome,kad valstybė su savo teisine perdėtai teisiga sitema pūna tikra to žodžio prasme iki begalybės,todėl chuliganai išstudijavę sistemą ir nebijo nieko,nes policijos darbuotojei toje sistemoje yra bejėgiai su esama teisine sistema

gazas atkazas :D

gazas  atkazas :D portretas
Čiulpkit baikeriu bybius nusmurgę valstiečiai

faktai sako....

faktai sako.... portretas
siūlau visiems paskaityti apie triukšmo žalą. Ne veltui jis vadinamas tyliuoju žudiku. Be reikalo Klaipėdoje ir Lietuvoje ši žala nutylima. Tuo tarpu Austrijos medikai jau kreipėsi į Vyriausybę, kad didelį triukšmą prilygintų fiziniams nusikaltimams. Kaip sako vienas iš pačių autoritetingiausių mokslininkų tyrėjų - Miuncheno uni profesorius:"Negimė dar žmogus, kuriam triukšmas nekenktų..." Taigi.....
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių