Pereiti į pagrindinį turinį

Muziejų lankytojai – pernelyg įnoringi?

2013-06-30 21:00
Muziejų lankytojai – pernelyg   įnoringi?
Muziejų lankytojai – pernelyg įnoringi? / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Įsilingavus naujam turistiniam sezonui į viešumą vėl iškyla uostamiesčio muziejų darbo laiko tema. Kai kurie pramogautojai pageidautų, kad vasarą šios įstaigos dirbtų be poilsio dienų.

Išleidžia baseinus

Viena moteris piktinosi, jog šventinę Joninių dieną buvo uždarytos populiariausio šalyje Lietuvos jūrų muziejaus durys. Tačiau muziejininkai atremia, kad lankytojų įgeidžiai taip pat turi turėti ribas.

Pasak Jūrų muziejaus vadovės Olgos Žalienės, kartą per savaitę įstaiga turi nedirbti jau vien dėl techninių priežasčių.

„Tai yra vienintelė diena, kai galime išleisti baseinus, juos išsivalyti ir pasirūpinti tinkamomis gyvūnų gyvenimo sąlygomis savaitei“, – aiškino O.Žalienė.

Vasarą muziejus nedirba pirmadieniais.

„Turime vienintelę laisvą dieną, o darbo dienomis laukiame lankytojų nuo pusės vienuoliktos iki pusės septynių vakaro. Kuris muziejus Klaipėdoje taip dirba?“ – retoriškai klausė pašnekovė.

Pasak Jūrų muziejaus vadovės, panašios tematikos pramogų parkai užsienyje gali sau leisti prabangą sezono metu neturėti laisvadienių, nes įprastai tai yra didžiuliai privatūs kompleksai, kuriuose darbuotojai dirba pamainomis.

Taikosi prie laivų

Uostamiesčio Turizmo ir kultūros informacijos centro (TKIC) direktorė Romena Savickienė neneigė, jog lankytojams būtų patogu, kad sezono metu muziejai papildomai dirbtų sekmadieniais.

Įprastai įstaigos lankytojų nepriima dvi savaitės dienas – sekmadieniais ir pirmadieniais. Be Jūrų muziejaus, išimtis – tik pirmadieniais nedirbantis Laikrodžių muziejus.

„Kadangi Klaipėdoje nėra itin gausu lankytinų objektų, aišku, labai džiaugtumėmės, jei muziejai dirbtų septynias dienas per savaitę, bet tai neįmanoma. Įstaigos žmonėms turi duoti laisvadienių, nes tai reglamentuoja Darbo įstatymas“, – kalbėjo R.Savickienė.

Tačiau, anot pašnekovės, ne vieni metai diskusijų ta pačia tema vis dėlto davė vaisių.

„Dabar ir Pilies, ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejai koreguoja savo darbo grafiką, bando prisitaikyti prie atplaukiančių kruizinių laivų. Tai dar nėra pats puikiausias rezultatas, bet šie metai yra tie, kai jau randame bendrą kalbą“, – teigė TKIC vadovė.

Na, o Jūrų muziejaus darbo grafikui, pašnekovės teigimu, lankytojai turėtų reikšti mažiausiai priekaištų – esą įstaiga dirba labai lanksčiai.

Viščiukus skaičiuos rudenį

Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, šiemet įstaigos filialai savo darbą bando reguliuotis pagal tai, ko pageidauja turizmo firmos. Muziejus veikia tomis dienomis, kai atplaukia kruiziniai laivai, nepriklausomai nuo to, ar tai yra sekmadienis, ar pirmadienis.

„Beje, dar stovime ir prie laivo, teikiame turistams informacinius lankstinukus, – pridūrė J.Genys. – Žinoma, iškyla šiek tiek problemų – žmonės turi dirbti ne darbo laiku, ir tas dienas pridėsime prie atostogų. Tačiau jei rezultatai bus džiuginantys, kitais metais reikės įvesti tokią sistemą. Todėl dabar labai atsakingai viską registruojame – kiek vis dėlto žmonių iš kruizinių laivų pas mus apsilankė. Rudenį galėsime pasakyti, kiek šis poreikis yra realus.“

Anot pašnekovo, kalbėti apie papildomą darbo dieną sekmadieniais turistinio sezono metu taip pat būtų galima tik tada, jei toks poreikis pasiteisintų.

„Yra įvairių modelių, tačiau vienas dalykas yra bendras visai Europai – pirmadieniais nedirba absoliučiai visi muziejai“, – teigė J.Genys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų