NATO flotilė užsuko į Klaipėdą

Po kasmetinių istorinių minų paieškos ir naikinimo operacijos „Atvira dvasia 21“, kuri šiemet vyko Suomijos įlankoje prie Estijos krantų, į Klaipėdą užsuko penki NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų grupės laivai. Dėl pandemijos keliamos rizikos daug bendrų renginių su Lietuvos karo jūrininkais nenumatyta.

Šeštadienį Klaipėdos kruizinių ir karo laivų terminale prisišvartavo penki NATO – Nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-os grupės (Standing NATO Mine Countermeasures Group One), laivai: vadovavimo laivas „Godetia“ iš Belgijos ir priešmininiai laivai – „Ugandi“ (Estija), „Sulzbach-Rosenberg“ (Vokietija), „Zierikzee“ (Nyderlandai) ir „Crocus“ (Belgija).

Dar vienas Jungtinės Karalystės priešmininis laivas „Pembroke“ į Klaipėdą atplauks ir prie NATO laivų grupės prisijungs šiandien.

Į Klaipėdą ši NATO priešmininių laivų grupė užsuko po balandžio 19–29 d. vykusių kasmetinių istorinių minų paieškos ir naikinimo operacijos „Atvira dvasia 21“, kuri šiemet vyko Suomijos įlankoje prie Estijos krantų.

NATO laivų grupė Suomijos įlankoje dugne aptiko itin didelį kiekį minų – 72, iš kurių didelė dalis buvo sunaikinta vietoje.

Iš viso per šią operaciją, kurioje dalyvavo 21 laivas iš 11 šalių, buvo aptikta daugiau kaip 130 sprogmenų, iš kurių 49 buvo sunaikinti.

NATO laivų grupės vadą komandorą J.J.Wijchersą krantinėje Klaipėdoje pasitiko Lietuvos karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės vadas komandoras Tadas Jablonskis.

Vadai aptarė NATO laivų grupės viešėjimo Lietuvoje programą, kurioje dėl pandemijos keliamos rizikos nėra numatyta daug bendrų renginių su mūsų šalies karinėmis jūrų pajėgomis.

Pirmadienį planuojamas NATO laivų grupės vado susitikimas su Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadu jūrų kapitonu Giedriumi Premenecku.

Viešnagės Klaipėdoje metu laivų įgulos ketina aplankyti keletą muziejų, apžiūrėti Kuršių neriją.

Tuo metu kariniams laivams bus suteiktas logistinis aprūpinimas – degalais, provizija (maisto atsargomis), vandeniu.

NATO laivų grupė Klaipėdoje viešės iki gegužės 11 d.

Prieš išvykimą numatomi NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-os grupės bendri mokymai su Lietuvos karinių jūrų pajėgų priešmininiu laivu „Skalvis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MUMU

MUMU portretas
O, į Kauną neušsuks?

Anonimas

Anonimas portretas
Zudyk NATO okupantus ir koloborantus. Jeigu partizanai prisikeltu tai nusisautu del tokiu lietuviu kurie pardave Lietuva komunistinei Europai.

4

4 portretas
Švyturio restoranas uždarytas, tai nebus Klaipėdoj ką ir veikti kariams
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių