Pereiti į pagrindinį turinį

Nauja eilutė sąskaitose – dėl aiškumo

2014-01-22 17:38
Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dalis klaipėdiečių, sulaukę sąskaitų už šildymą, nustebo pamatę naują eilutę, kurioje gana keistas pavadinimas – "šil. dėl tol. šild. sąlygos nesilaik." Pabrėžiama, jog tai nėra naujas mokestis, o tokia informacija sąskaitose atsirado siekiant mokesčių skaidrumo.

Bute niekas negyvena

Klaipėdietė Ona Gerkienė prižiūri užsienyje gyvenančios dukros trijų kambarių 96 kvadratinių metrų ploto butą, esantį Dragūnų gatvėje. Jame šiuo metu niekas negyvena.

Todėl moterį nustebino gruodžio sąskaita už šildymą. Joje, be įprastų eilučių "patalpų šildymas" ir "šildymas bendrosioms reikmėms", atsirado nauja – "šil. dėl tol. šild. sąlygos nesilaik.".

Joje įrašyta, kad keistai užkoduota paslauga kainuoja 24,21 lito. Bendra suma, kurią moteris turi sumokėti už šildymą, 93,62 lito.

„Tokios eilutės niekada nebuvo. Suprantu, kad patalpų šildymas yra tai, kiek sunaudota šilumos pagal skaitiklius, šiluma bendrosioms reikmėms. Tačiau tikrai nežinau, ką reiškia nauja eilutė“, – tvirtino moteris.

Prilygino baudai

O.Gerkienė pasakojo, jog butas šildomas minimaliai, nes jame niekas negyvena.

„Dukra sakė, kad išvis nešildyčiau, nes butas tuščias – be reikalo neleisčiau pinigų, bet vis tiek palaikau minimalią šilumą, kad vėliau nekiltų kokių problemų“, – pabrėžė klaipėdietė.

O.Gerkienė tvirtino, jog dėl sąskaitoje atsiradusios naujos eilutės ėjo aiškintis į įmonę „Klaipėdos energija“, tačiau aiškaus atsakymo esą taip ir negavo.

„Supratau, kad šis mokestis yra, nes neišnaudoju šilumos normos. Bet man nereikia daugiau šilumos. Bute yra skaitiklis ir jis parodo, kiek suvartojau. Galėčiau išvis užsukti šilumą, nes bute niekas negyvena. Tas mokestis man atrodo kaip bauda, kad neišnaudojau reikiamo kiekio energijos, nors net neaišku, koks tas kiekis. Galėtų pasakyti, kiek reikia išsišildyti“, – kalbėjo pašnekovė.

"Išskleidė" dėl aiškumo

Įmonės „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo centro vadovas Virginijus Zutkis pabrėžė, kad eilutė sąskaitoje "šil. dėl tol. šild. sąlygos nesilaik." (tolygaus šildymo sąlygos nesilaikymo) nėra naujas mokestis. Anksčiau šios išlaidos buvo įskaičiuotos į šildymą bendrosioms reikmėms.

Išskirti tokią eilutę iš bendros sumos šilumos tiekėjui rekomendavo Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Manoma, kad taip bus aiškiau gyventojams. Klaipėdoje tai – naujovė.

„Tokia eilutė atsiranda, kai nesilaikoma visų butų ir patalpų tolygaus šildymo sąlygų. Vartotojas yra prisukęs šilumą, o ši į tokį butą atkeliauja iš kaimyninių. Už šią šilumą taip pat reikia sumokėti. Šiuo atveju atsirado tik nauja eilutė, bet ne mokestis. Visos mokesčio dedamosios dalys "išskleistos" dėl aiškumo“, – pabrėžė V.Zutkis.

Nauja eilutė atsirado ne visų klaipėdiečių sąskaitose. Tai priklauso ir nuo metodikos, pagal kurią skaičiuojamas mokestis už šildymą, ir nuo namo administratoriaus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų