Naujagimių vardai Klaipėdoje: nuo Deilos iki Doruko

Nors iki Naujųjų liko dar kelios dienos, jau dabar matyti, kad šiemet Klaipėdoje registruotų naujagimių skaičius bus mažesnis nei pernai. O kai kurių mažylių vardai, kuriuos jiems parinko tėvai, lig šiol negirdėti.

Tėvai laikosi tradicijų

Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus patarėja Rasa Lukšienė tikino, kad įregistruojant mergaitės pavardę, tėvai dažniausiai laikosi tradicijų.

Klaipėdoje naujagimių mergaičių pavardės daugiausia registruotos su priesagomis -aitė, -ytė, -utė, -(i)ūtė.

Tačiau pasitaikė atvejų, kai mažos mergaitės pavardė buvo įregistruota ir su galūne -ė be priesagos (pvz., Urbė, Laukė, Sutkė, Zujė, Naudžė).

"Dažniausiai tokios pavardės pasirinktos dėl skambesio, būna atvejų, kai paauglystėje mergaitė keičia pavardę, pasirinkdama tėčio ar mamos, tada irgi renkasi trumpą galūnę -ė be priesagos. Naujagimėms tokios pavardės registruojamos retai", – paaiškino R. Lukšienė.

Penkių vardų neregistravome, paprašėme tėvų, kad išsirinktų du.

Tenka paisyti taisyklių

Šiemet buvo atvejis, kai klaipėdiečių šeima grįžo į Klaipėdą su svetur gimusiu kūdikiu.

"Tėvai nurodė penkis vaiko vardus, kuriuos panoro įregistruoti. Penkių vardų neregistravome, paprašėme tėvų, kad išsirinktų du. Kitais atvejais pasirinktų vaikų vardų neregistruojame, kai tai neatitinka lietuvių kalbos rašybos taisyklių. Yra svarbu ir kad vardas atitiktų vaiko lytį", – teigė R. Lukšienė.

Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus patarėja prisiminė, kad buvo atsisakyta registruoti vaiko vardą, kuris baigėsi "o" raide, kai nebuvo aišku, ar tai vyriškas, ar moteriškas vardas.

"Nuo gegužės įsigaliojo naujos asmenvardžių rašymo taisyklės, kai vaiko vardą galima užrašyti pagal jo tėvų tautinį vardyną, priešingu atveju  prašome, kad vardas būtų užrašytas pagal lietuvių kalbos taisykles. Kalbamės su tėvais, prašome, kad jie ištaisytų vardus, kad nebūtų varde "Kamila" dvi "l" raidės arba "Ema" – su dviem "m" raidėmis", – teigė R. Lukšienė.

Buvo vienas atvejis šiemet, kai dėl vardo įregistravimo teko bylinėtis teismuose, bet byla nutraukta, tačiau tėvai esą dar bandys pasiekti tai, ko nori.

Sąrašas beveik nesiskiria

Klaipėdoje šiais metais buvo įregistruoti pavieniai reti vardai, kuriais pavadintos mergaitės, tai Mikelė, Adrėja, Anabelė, Amelė, Irilė, Tilė, Afina ir Deila.

Berniukai taip pat buvo pavadinti neįprastais vardais – Dorukas, Deimanas, Einius, Natanielius ir Noelis.

Tarp populiariausių mergaičių vardų šiemet uostamiestyje buvo Sofija, Kamilė, Amelija, Izabelė, Eva, Elija, Luknė, Smiltė, Ieva ir Barbora.

Populiariausi Klaipėdoje įregistruotų berniukų vardai – Markas, Jonas, Dominykas, Benas, Aronas, Herkus, Adas, Lukas, Leonas, Ąžuolas.

Lietuvoje populiariausi 2022-aisiais gimusiems berniukams suteikti vardai buvo Markas, Benas, Herkus, Jokūbas, Dominykas, Jonas, Lukas, Matas, Adomas ir Kajus, mergaitėms – Sofija, Emilija, Amelija, Liepa, Luknė, Lėja, Kamilė, Patricija, Izabelė ir Elija.

Tad klaipėdiečių pasirinkimas mažai skiriasi nuo visoje Lietuvoje populiariausių naujagimių vardų sąrašo.

Gimdė viena nepilnametė

Nuo šių metų sausio pirmosios iki gruodžio 27 d. Klaipėdoje buvo užregistruoti 1 673 naujagimiai, iš jų apie pustrečio šimto – iš užsienio.

Tai yra mažiau nei pernai, kai buvo įregistruoti 1 822 mažyliai.

Šiemet Klaipėdoje buvo užregistruotos 23 dvynių poros, trynukų nebuvo.

Jauniausia mama buvo septyniolikmetė, tėtis – 18 metų.

Šiemet įregistruotos 93 daugiavaikių klaipėdiečių šeimos, kurios augina daugiau nei tris vaikus.

Klaipėdoje šiais metais buvo įvaikinti septyni mažyliai.

Šiais metais iki gruodžio 27 d. mirčių užregistruota 2 280, pernai buvo 2 550.

Mirtys skaičiumi vis dar lenkia gimimų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ziezula antilope

Ziezula antilope portretas
As jau zinau kas noretu savo vaikus pavadinti zole, vazelinas...

Anonimas

Anonimas portretas
Gražus senovinis lietuvių vardas Pisėjas.

L. Gražus

L. Gražus portretas
Vardas: Žirgardas ar Žirgardė
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių