Pereiti į pagrindinį turinį

Naujai liuteronų bažnyčiai – kliūtys

2010-05-26 12:08
Vieta: Klaipėdos evangelikai liuteronai naujus maldos namus statys sklype Turgaus gatvėje, kuriame iki Antrojo pasaulinio karo stovėjo Šv. Jono bažnyčia.
Vieta: Klaipėdos evangelikai liuteronai naujus maldos namus statys sklype Turgaus gatvėje, kuriame iki Antrojo pasaulinio karo stovėjo Šv. Jono bažnyčia. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos evangelikai liuteronai žengė svarbų žingsnį, kad senamiestyje atsirastų jų parapijos centras su maldos namais.

Trečiadienį Nuolatinės statybos komisijos posėdyje bus svarstomas Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos bažnyčios su bendruomenei pritaikytomis patalpomis techninis projektas. Jį patvirtinus, būtų galima pradėti statybas.

Tačiau gali būti, jog statyboms pasipriešins paveldosaugininkai. Jie jau ne kartą pasisakė, jog Turgaus g. 24 esančiame sklype turi būti atstatyta ten stovėjusi autentiška Šv. Jono bažnyčia, o evangelikų liuteronų užsakymu suprojektuotas kitoks pastatas, kuris tiktų senamiesčiui.

"Mūsų problemos su paveldosaugininkais tikrai dar nesibaigė. Tačiau negalime statyti pastato, kuris mums nereikalingas. Jei nesusitvarkysime Klaipėdoje, teisybės ieškosime kitur. Galiausiai juk yra teismai", – teigė Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos kunigas Reinholdas Moras.

Jo teigimu, naujame pastate bus ne tik bažnyčia, bet ir parapijos reikmėms pritaikytos patalpos – biblioteka, vaikų kambarys, erdvė chorų repeticijoms, Šv. Jono bažnyčios muziejus.

"Pamaldų salėje ir jos balkone turėtų tilpti 400 žmonių. Ši erdvė suprojektuota taip, kad joje būtų galima rengti ir rimtosios muzikos koncertus", – apie būsimą pastatą pasakojo kunigas.

Paklaustas, kada galėtų prasidėti bažnyčios statybos, R.Moras teigė, jog apie terminus kol kas anksti kalbėti. Aišku tik tiek, kad gautas statybų leidimas galioja dešimt metų. Tačiau kunigas vylėsi, jog tiek ilgai laukti neteks.

"Miesto valdžiai esame pažadėję, kad statybų nepradėsime tol, kol neturėsime pakankamai pinigų. Nenorime, kad mūsų bažnyčia būtų dar vienos amžiaus statybos. Juk kursimės senamiestyje, kur ir taip gausu apleistų pastatų", – lojalumą miestui demonstravo R.Moras.

Jis neslėpė, jog kol kas lėšų nėra sukaupta, net jų ieškoma įvairiais būdais. Skaičiuojama, kad evangelikų liuteronų parapijos centro ir bažnyčios statybos gali kainuoti keliolika milijonų litų.

Naujos bažnyčios projektavimo darbai prasidėjo 2005 m.

Klaipėdoje evangelikų liuteronų parapija vienija per tūkstantį žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų