Naujas šaligatvis Klaipėdoje virto griuvėsiais: vėl išrausė griovį

Vytauto gatvės gyventojai kraipo galvas stebėdami statybininkus po savo daugiabučio namo langais. Vos prieš kelis mėnesius baigtas tiesti naujas šaligatvis išdraskytas, plytelių pagrindą statybininkai ardo perforatoriais, o vietoje naujos dangos – vėl išraustas griovys.

Patiesė ir išgriovė

"Rangovai dar rudenį tiesė šį šaligatvį, tačiau jau dabar viskas lupama lauk. Niekaip nesuprantu, kodėl taip švaistomos lėšos? Aš pašiurpau. Darbininkai čia ilgai plušėjo, stovėjo jų technika, buvo atgabentas vagonėlis. Vos baigė darbus, šaligatvis tikrai buvo naujas ir puikus. Bet pasidžiaugti nė nespėjome. Viską išrausė vos po kelių mėnesių. O derinti tokių darbų nereikia? Apie būsimus projektus savivaldybė su požeminių komunikacijų šeimininkais nesikalba?" – klausimus bėrė Klaipėdos tarybos narė Nina Puteikienė.

Tai, kaip tvarkomasi Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje, šiuo atveju galėtų būti pavyzdys.

Prieš tiesiant bet kokią dangą, asfaltą gatvėje, dviračių ar pėsčiųjų taką, šio rajono tarnautojai siunčia raštus visų požeminių komunikacijų valdytojams, klausdami, ar šie turi numatę planinių darbų.

Klausiama ne tik vandentiekininkų, šilumininkų, elektros tinklų, bet ir telekomunikacijų bendrovių, ar jos ateityje konkrečioje vietoje yra numačiusios tiesti kokius nors tinklus. Ir tik paraginę šias bendroves atlikti visus būtinus remonto darbus, kloja ištisines dangas.

"Man tikrai užvirė kraujas. Tik rudenį baigė darbus, ir viską vėl sugriovė. O kas už tai mokės ir kiek tai kainuos?" – retoriškai klausė N.Puteikienė.

Skęsta kiemai

Atsakymų į šiuos klausimus žurnalistai kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato specialistę Aušrą Lukauskienę.

Ši atsakė, kad darbus šiuo metu Vytauto gatvėje vykdo įmonė "Klaipėdos vanduo".

Šios įmonės komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė paaiškino, kodėl bendrovei teko imtis planinių darbų.

Šaligatvis tikrai buvo naujas ir puikus. Bet pasidžiaugti nė nespėjome.

"Minimoje vietoje yra atliekama paviršinių nuotekų tinklų statyba. Liepų g. 25, 23, 21 namų kiemuose iki šiol nebuvo įrengti lietaus nuotekų tinklai, todėl per didesnes liūtis šie kiemai skęsdavo. Tai yra sudėtinė bendro projekto dalis – paviršinių nuotekų tinklų statyba vykdoma Taikos prospekto 4, 8A namų adresais, Liepų g. 21, 23, 25 bei Klaipėdos g. 26 ir 30, Kadagių g. 11 adresais. Bendra visų šių darbų vertė – 47,9 tūkst. eurų be PVM. Po atliktų darbų, kuriuos planuojama baigti iki šių metų pabaigos, šaligatvio danga bus atstatyta, šių darbų kaina nėra išskirta", – išaiškino G.Butkienė.

Ar miesto specialistai, prieš tiesiant dangas, derina gatvių ir šaligatvių tiesimo darbus su vandentiekininkais? G.Butkienė patarė to klausti savivaldybėje.

"Vykdant sutartį, dėl esamų požeminių komunikacijų išsidėstymo teko koreguoti planuojamų įrengti paviršinių nuotekų tinklų trasą, todėl ruožas, klojamas po šaligatviu, pailgėjo apie 30 metrų. Kitos galimybės pakloti tinklus su nuolydžiu nebuvo", – paaiškino G.Butkienė.

Kviečia koordinuoti veiksmus

Kaip paaiškino savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyr. specialistė Nijolė Vedeikienė, prieš vykdant dangų remonto darbus požeminių komunikacijų priežiūrą vykdančios įmonės informuojamos apie planuojamus darbus ir kviečiamos koordinuoti veiksmus.

Tai yra ir tada, kai kyla poreikis remontuoti darbų zonoje esančius objektus (šulinius, dangčius ir pan.).

"Atsiradus būtinybei atlikti neplanuotus darbus, rangovas (šiuo atveju AB "Klaipėdos vanduo") turi išsiimti leidimą žemės kasimo darbams. Tokius leidimus išduoda savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyrius. Šio skyriaus specialistai yra atsakingi už dangų atstatymo darbų kontrolę. Rangovas dangas turi atstatyti savo lėšomis. Vytauto g. šaligatvių nurodytoje atkarpoje paprastasis remontas buvo vykdomas 2017 m. Garantija paprastojo remonto darbams yra 2 metai", – teigiama atsakyme.

Nina Puteikienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėda per metus šaligatvių remontui skiria įspūdingas sumas. Pavyzdžiui, uostamiesčio šiaurinės dalies šaligatviams iš biudžeto numatoma nuo 200 tūkst. iki 500 tūkst. eurų suma.

Tai skelbia viena viešųjų pirkimų sutarčių tokiems darbams.

Pagal sutartyse minimus įkainius, 500 kv. metrų ploto įrengimas naujomis trinkelėmis kainuoja apie 10,5 tūkst. eurų.

Papildomai tūkstančius eurų kainuoja kelio ardymas, medžių šaknų iškasimas, kelmų rovimas, mokama ir už šulinių dangčių pakėlimą ar nuleidimą į reikiamą lygį.

Atskirais įkainiais papildomai įvertinamas specialaus pagrindo trinkelėms įrengimas ir siūlių užtaisymas.

Kas atsakingas?

Irena Nachčiunova

Miesto tvarkymo skyriaus patarėja

Irena Nachčiunova / Redakcijos archyvo nuotr.

Papildomai noriu paminėti, kad nuo 2015 iki 2020 m. atlikti minimame kvartale šaligatvių remontai šiose gatvėse: S.Šimkaus g., Gintaro g., Ramiojoje g., S.Nėries g., Sodų g., Butkų Juzės g., Vytauto g., Kanto g., Šaulių g., J.Zauerveino g., Kalvos g., J.Zembrickio g., Medžiotojų g., Malūnininkų g., Viršutinėje g.

2021 m. planuojame vykdyti Karklų g. ir Parko g. šaligatvių paprastąjį remontą. Taip pat 2021 m. planuojame vykdyti Kaštonų g., Liepų g. ruožo, Žardininkų g., Šilutės pl., Naujojo Sodo g., Taikos prospekto ruožo šaligatvių paprastąjį remontą.

Atkreipiame dėmesį, kad sutartyse pagal galiojančią tvarką atsakingu asmeniu įrašomas skyriaus vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Perėja

Perėja portretas
Pasvarstykite perėja Liepojos-7--,--padaryta nauja- ties Dragūnu batalionu,, su vežimėliu ,vaikams ar invalidams nepereiti ----- nėra nuolydžių,kol dar Lidlas nedirba ,problemų nėra bet,,,,,,??

ha

ha portretas
puteikienė pati straipsnį rašo,pati komentaruose piktinasi ir pati miesto taryboje tuos klausimus sprendžia.Gerai,kad taryboje ne visi tokie kū kū...

Anonimas

Anonimas portretas
Galvas kraipo ne visi Vytauto gatvės gyventojai,o tik puteikių šeimynėlė.Mat jiems nepatinka triukšmas po langais.Atrodo,kad darbininkai tai daro iš neturėjimo ką veikti.Reikia būti visai nukvakusiu,kad taip galvoti.Bet kai kurie Vytauto gatvės gyventojai protu ir nepasižymi.Jiems bele tik paloti.Jie be dėmesio negali
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių