Naujieji be negandų – vis dar graži svajonė

Pasitinkant Naujuosius šiemet vėl Klaipėdoje skambėjo tradiciniai palinkėjimai. Tačiau viltys, kad 2022-ieji bus sveikesni, saugesni ir geresni pradėjo blėsti dar prieš jų sutiktuves. Smurtas ir tragiškos mirtys, ekologinė nelaimė pačiame miesto centre kartino nuotaiką.

Plūdo į Teatro aikštę

Šiemet Naujųjų metų sutikimas Klaipėdoje atviliojo gerokai daugiau švenčiančiųjų nei pernai, kai į miesto centrą traukė tik kelios poros.

Šiemet gavę laisvę judėti klaipėdiečiai plūdo į Teatro aikštę, tikėdamiesi čia saugiai sulaukti vidurnakčio ir išpuoštoje erdvėje pasigrožėti miesto fejerverkais.

Aikštėje dirbo labai daug pareigūnų, jų užduotis buvo ne tik žiūrėti tvarkos, bet ir neleisti naudoti pirotechnikos, mat ši ir Atgimimo aikštės buvo paskelbtos zona be jos.

Žmonės buvo linksmai nusiteikę, bet akivaizdžiai stengėsi laikytis atstumo.

Buvo blaivių ir išgėrusių, kai kas gurkšnojo šampaną tiesiai iš butelio, kai kas garsiai garbino Krišną, panašu, kad žmonės džiaugėsi ne tik atsisveikinę su senaisiais metais, bet ir sulaukę vilties, kad gyvenimo sumaištys pagaliau pasibaigs.

Pareigūnai kelis kartus skubėjo barti petardas įžiebusių nepaklusniųjų.

Kai tik fejerverkų grožybės išsisklaidė, žmonės suskubo skirstytis. Ne visiems tai pavyko padaryti saugiai.

Šiemet gavę laisvę judėti klaipėdiečiai plūdo į Teatro aikštę, tikėdamiesi čia sulaukti vidurnakčio.

Viena apsvaigusi moteris užkliuvo už šaligatvio nelygumo ir čia pat išsitiesė visu ūgiu. Jai ilgokai nesisekė atsistoti, susikruvinusi veidą ji išgąsdino net tik savo drauges, bet ir mašinoje, prie kurios suklupo, sėdinčių jaunuolių kompaniją.

Šviesoforai nebeveikė, policininkams teko reguliuoti eismą, todėl nelaimių pavyko išvengti.

Susirinko prie K.Donelaičio

Sausio 1-osios vidurdienį uostamiesčio Kristijono Donelaičio aikštėje klegėjo būrys klaipėdiečių. 32 metus puoselėjantys tradiciją literatūros klasiko gimimo dieną susirinkti prie jo paminklo žmonės sveikino vieni kitus su Naujaisiais.

Po pernykštės sausio 1-osios, kai paisydami karantino reikalavimų prie paminklo žmonės rinkosi skirtingu laiku, šių metų sausio 1-oji atrodė kur kas optimistiškesnė. Būryje buvo apie 100 klaipėdiečių.

Klasikas: jau 32 kartą klaipėdiečiai metus pradėjo paminėdami K.Donelaičio gimtadienį. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Leidėjas Antanas Stanevičius pristatė naują knygą, skirtą K.Donelaičio draugijos 100-mečiui pažymėti. Arvydas Juozaitis minėjo K.Donelaičio sąsają su Vincu Kudirka, kurio gimtadienis yra paskutinioji metų diena.

Vėl negailėta kritikos dėl vis neprasidedančios aikštės rekonstrukcijos. Dėl to bandė teisintis vicemeras Arvydas Cesiulis. Kritikos laviną paskubėjo sustabdyti buvęs miesto meras Rimantas Taraškevičius, patikinęs, kad grupelei klaipėdiečių vis neįtinka net tituluočiausių architektų projektai, o aikštė kasmet atrodo vis liūdniau.

Į susirinkusiuosius tėviškai kreipėsi ir Klaipėdos liuteronų parapijos kunigas Reinholdas Moras.

Šoko maudytis į jūrą

Sausio 1-oji yra ne tik naujų metų pradžia, bet ir Pasaulinė ruonių diena, kurią Klaipėdos maudynių žiemą entuziastai minėjo dukart.

14 val. keliolika žiemos maudynių mėgėjų brido į banguotą jūrą Melnragėje.

Po valandos kita grupė šį ekstremalų veiksmą pakartojo II Melnragėje.

Neįprasto reginio susirinko pažiūrėti ir telefonais fiksavo būrys smalsuolių. Kol sveikuoliai ruošėsi maudynėms, darė mankštą ir rengėsi, žiūrovai spėjo sužvarbti.

Jauni vyrai ir moterys be baimės brido į jūrą, nors didelės bangos atrodė grėsmingai.

Klaipėdiečiai prisidėjo prie viso pasaulio "ruonių", kasmet panašiu metu panerdami į artimiausią vandens telkinį.

Bebaimiai: Pasaulinė ruonių diena – šventė šalčio nebijantiesiems. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nė dienos be smurto

Naujųjų metų sutikimui būdingų nelaimių išvengti nepavyko. Vos kelios minutės po vidurnakčio greitosios medicinos pagalbos stoties ekipažas vyko į I.Simonaitytės gatvę padėti sužeistam paaugliui.

16-metis skubiai pristatytas į ligoninę. Pats vaikinas teigė, kad susižeidė šventine petarda.

Ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio savaitgalį nepradėtas, pareigūnai rinko medžiagą ir aiškinosi nepilnamečio sužalojimo aplinkybes.

Po vidurnakčio ir pirmąją metų dieną ligoninėse netrūko sumuštų asmenų.

Buvo praėjęs vos pusvalandis nuo 2022-ųjų pradžios, kai greitosios medicinos pagalbos stoties medikai skubėjo į uostamiesčio Geležinkelio gatvę, kur 36-erių vyrui prireikė pagalbos. Kaip sakė pats nukentėjusysis, jį sumušė pažįstamas asmuo.

Apie 5 val. ryto prie namo Kuosų gatvėje 29-erių moteriai į veidą smogė porą metų už ją vyresnis vyras. Akivaizdu, kad jis buvo girtas, tai užfiksavo ir į įvykio vietą atskubėję policininkai. Matuoklis parodė 1,45 prom.

Pirmosios metų dienos aušrą smurtautojas pasitiko policijos areštinėje.

Sausio 1-osios popietę į ligoninę kreipėsi 34-erių klaipėdietis, jis paprašė pagalbos dėl patirtų sužalojimų. Vyras pasakojo, kad namuose jį sumušė pažįstamas.

Visais šiais atvejais pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tikėtina, kad pirmąją metų darbo dieną pareigūnai sulauks dar daugiau klaipėdiečių skundų dėl patirtų skriaudų. Paprastai nukentėjusieji linkę patys išsiblaivyti ir apsisprendžia skųstis tik po kelių dienų.

Policijos komisariato areštinė buvo pilna girtų vairuotojų, kai kurie jų čia pateko dar gruodžio 31-ąją ir metus pradėjo už grotų.

Pranešė apie katastrofą

Šventinę nuotaiką apkartino išvakarėse Klaipėdą ištikusi nelaimė. Paskutinioji metų diena išaušo pasklidus sukrečiančiai žiniai – Dangėje – didžiulis naftos produktų kiekis, upė iki pat Biržos tilto pajuodo ir skleidžia tvaiką. Vidurnaktį kažkokio žmogaus pranešimas sukėlė ant kojų specialiąsias tarnybas.

Aplinkosaugininkai Dangės žiotyse stebėjo kraupų vaizdą – srovė iš marių į upę plukdė naftos produktais permirkusias ledo lytis.

Naktį ugniagesiai suskubo apsaugoti pilies uostą nuo teršalų ir atitvėrė jį boninėmis užtvaromis, jomis paskubėta užtverti ir teršalų plūdimą toliau, už Biržos tilto.

Ugniagesiai katerio varikliais kūrė srovę ir stengėsi ledus suvaryti į ruožą tarp Pilies tilto ir įplaukos į Pilies uostą.

Naktį vaizdas Dangėje vertė manyti, kad teks skelbti ekstremaliąją situaciją.

Tarša: naujametes šventes apkartino į Dangę atplūdę teršalai, jie buvo valomi visą savaitgalį. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Prašvitus Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis ir Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos laikinoji vadovė Laura Dagilienė sukvietė žurnalistus prie nelaimės epicentro.

Žiūrėdami į pajuodusias ledo lytis jie kalbėjo, kad daroma viskas, kas įmanoma.

Atsakyti, kas, kada ir kur išpylė naftos produktus, kokia tai yra medžiaga, tądien niekas negalėjo.

Meras svarstė, galbūt teršalų išsiliejo kažkur uoste, bet tai galėję būti dar tuo metu, kai ledas buvo sukaustęs dalį marių. Tai tebuvo spėjimas, kurio iki sausio 3-iosios niekas nei patvirtino, nei paneigė.

Kelis kartus atlikta žvalgyba uosto akvatorijoje parodė, kad mariose naftos produktų dėmių nematyti, nepavyko aptikti ir taršos šaltinio.

Dirbo per išeigines

Gruodžio 31-ąją prieš pietus atrodė, kad ekstremaliosios padėties skelbti neteks, kad gelbėtojai bus pajėgūs iki vakaro surinkti teršalus.

Ieškota specialios technikos ledo lytims iškelti, upėje chemikalais stengtasi skaidyti ir surinkti naftos produktus. Įvykio vietoje dirbo 12 ugniagesių gelbėtojų.

Tiesa, jau tada pasakyta, kad trūksta technikos ir bakų užterštiems ledams surinkti.

Tos dienos popietę padėtis pasikeitė, paskelbta ekstremalioji situacija, o tai reiškė, kad specialiosios tarnybos dirbs ir per šventes, valys upę ir neleis teršalams sklisti. Žmonės dirbo iki vėlumos.

Sausio 1-osios ryte Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos operacijų vadovas pasakojo, kad į didžiausios taršos zoną atplaukė laivas, turintis griebtuvus, jais tikimasi iš vandens iškabinti teršalų pilnas ledo lytis.

Laukta, kada į krantinę bus atgabenti konteineriai, į kuriuos bus galima dėti išgriebtą teršalų pilną ledą. Buvo panašu, kad kažkurios tarnybos ekstremaliosios situacijos reikalavimų nesilaikė ir išeiginę dieną neskubėjo dirbti.

Laivas ir žmonės, pasiryžę dirbti, buvo vietoje, bet darbai negalėjo vykti.

Tuo metu tamsios ledo lytys sparčiai tirpo, jų jau buvo gerokai mažiau nei penktadienį. Vis dėlto gelbėtojai manė, kad jas verta išgriebti, nes naktį galėjo pašalti ir boninės užtvaros būtų nebesulaikiusios teršalų.

Pirmosios metų dienos popietę buvo atvežtos statinės, nors tikėtasi kur kas didesnių konteinerių. Darbas tęsėsi iki sutemų.

Atsakymų dar nėra

Sekmadienį toliau intensyviai darbuotasi, bet pabaigos dar nebuvo matyti.

Pagaliau krantinėje atsirado konteinerių, visi ledai jau buvo išgriebti. Dirbo aštuoni ugniagesiai, keturi uosto žmonės ir įmonės "Parsekas" darbuotojai.

Siurbti iš upės teršalus buvo įmanoma tik šviesiu paros metu.

Aplinkosaugininkai iš Marijampolės pakartotinai paėmė teršalų mėginius. Kalbėta, kad pranešti apie teršalų cheminę sudėtį jie žadėjo tik maždaug po savaitės.

Įvykio vietoje dirbantys ugniagesiai svarstė, ar tai, kuo užteršta upė, yra mazutas, tiršta masė labiau primena naudotus tepalus ir iš laivo tiek daug jų vargu ar galėjo ištekėti.

Vis dar laukiama atsakymo į pagrindinį klausimą, kas ir ką išpylė į vandenį.

Nelaimė – dėl dujų

Paskutinę metų dieną apkartino ir žinios apie tragiškas mirtis.

Pranešta apie tragediją Radailiuose, kur naujų privačių namų kvartale giminaičiai rado nuo sprogimo žuvusią moterį.

Ketvirtadienį vakare negalėję su 58-erių giminaite susisiekti artimieji nusprendė ją aplankyti ir įsitikinti, kad jai viskas gerai. Artėdami prie namo jie dar neįtarė, kad viduje atsitiko tragedija.

Durų niekas neatidarė. Pro langą jie pamatė ant grindų gulinčią moterį.

Artimieji nelaukė pareigūnų, patys išdaužė langą ir pateko į vidų. Prieš kelias dienas mirusios moters kūnas buvo apdegęs.

Spėjama, kad nelaimė įvyko dar prieš Kalėdas. Tikėtina, moteris ryte norėjo įžiebti dujinę viryklę, tuo metu įvyko sprogimas, nubloškęs kūną kelis metrus.

Iš didžiulės gamtinių dujų koncentracijos namuose spėjama, kad nelaimė įvyko dėl dujų nuotėkio. Vis dėlto gaisras neišplito.

Moteris laukė paskutinę metų dieną iš jūros grįžtančio sutuoktinio.

Žuvo ugnyje

Ketvirtadienį vakare kilus gaisrui daugeliui klaipėdiečių žinomo keistuolio Marselio pašiūrėje, šis vyras žuvo.

Apie gaisrą tądien ugniagesiams pranešta po 17 val. Tarp krūmų suręstą pašiūrę siaubė liepsna. Ugniagesiai suskubo gesinti jos vidų, nes pro angą pamatė dujų balioną. Jį ugniagesiai suspėjo išnešti, ir taip buvo išvengta sprogimo.

Viduje ugniagesiai rado iš metalinės statinės sukonstruotą krosnelę, bet ji buvo šalta. Sveikas buvo ir benamio gultas.

Tik kiek vėliau, kitame kampe stovinčiame fotelyje rastas sukniubęs žmogaus kūnas.

Pradžioje tyrėjai net negalėjo suprasti, kokios lyties yra šis žmogus. Vėliau beveik neliko abejonių, kad tai 60-metis šios pašiūrės gyventojas, besivadinęs Marseliu.

Kol negauta teismo medicinos ekspertų išvadų, neatmetama ir žmogžudystės versija.

Marselį pažinoję žmonės tikino, kad vyras nerūkė, nevartojo alkoholio, buvo taikus ir geranoriškas.

Gruodžio 29-osios vakare rastas dar vieno žmogaus kūnas. P.Lideikio gatvėje buvusio prekybos kiosko rūsio duobėje rastas lavonas.

Velionis buvo vyras, iš pažiūros, apie 60 metų, apie 170 cm ūgio. Jis buvo šiltai prisirengęs, vilkėjo dvejas kelnes ne vieną megztinį ir striukę. Spėjama, kad tai galėjo būti benamis.

Jokių dokumentų, leidžiančių nustatyti mirusiojo tapatybę, neaptikta.

Tik po kūno tyrimo paaiškės, ar žmogus susižeidė krisdamas į maždaug dviejų metrų gylio rūsio duobę, ar ten glaudėsi ir mirė sušalęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių