Naujos taisyklės šunims draus loti visą parą (papildyta)

Uostamiesčio valdininkai parengė naujas gyvūnų laikymo taisykles, kuriose keturkojų šeimininkams numatyta dar daugiau draudimų, tačiau kai kurie anksčiau galioję bus panaikinti.

Taisyklėse, kurios trečiadienį pristatytos Miesto ūkio komitete, įrašyta naujų draudimų ir reikalavimų dėl gyvūnų laikymo daugiabučiuose namuose.

Iki šiol šunį ar katę norintys laikyti klaipėdiečiai turėdavo gauti toje pačioje laiptinės aikštelėje esančių butų savininkų sutikimą. Dabar, norint auginti keturkojį, reikės surinkti daugiau nei pusę pritariančių visos laiptinės butų savininkų parašų.

Dar viena naujovė – keturkojo šeimininkas turės gauti ir visų tame pačiame bute gyvenančių kelių šeimų pilnamečių asmenų raštišką sutikimą. Pavyzdžiui, jei vyras nori auginti šunį ar katę, jis turės gauti raštišką uošvės pritarimą.

Taisyklėse numatyta, kad viename bute galima laikyti arba vieną šunį ir katę, arba du šunis, arba dvi kates ir šuniukų ar kačiukų vadas iki keturių mėnesių.

Šunis ir kates draudžiama laikyti tuose bendrabučiuose, kuriuose yra bendros virtuvės. Išimtis – jei leidimas auginti keturkojus yra numatytas namo vidaus taisyklėse.

Šeimininkai taip pat privalės labai atsakingai prižiūrėti savo augintinius. Anksčiau šunims buvo draudžiama loti nuo 24 iki 6 valandos, dabar klaipėdiečiai turės užtikrinti, kad jų augintiniai triukšmo nekeltų visą parą.

Ramiau turėtų jaustis ir tie klaipėdiečiai, kurie viename lifte bijo važiuoti su keturkoju. Jo šeimininkas šunį į liftą galės įsivesti tik tuomet, jei neprieštaraus jame esantys žmonės.

Naujai parengtose taisyklėse numatyta ir daugiau draudimų, kurie iki šiol galiojusiame teisės akte tebuvo rekomendacinio pobūdžio.

Pavyzdžiui, iki šiol buvo rekomenduojama, jog šunį šeimininkas turi vestis už pavadėlio, keturkojui patarta uždėti ir antsnukį. Dabar tokia rekomendacija virto reikalavimu. Tačiau antsnukiai turės būti uždėti šunims, atsižvelgiant į jų eksterjerą – išvaizdą. Be to, bus reikalaujama, kad šeimininkas pavadėlį laikytų taip, kad jo ilgis nebūtų ilgesnis nei vienas metras.

Taisyklėse taip pat įtvirtintas reikalavimas, jog gyvūnui priteršus viešoje vietoje, jo šeimininkas privalo surinkti ekskrementus į popierinį ar polietileninį maišelį ir išmesti į tam skirtas talpas. Tačiau jų mieste tėra vos dvidešimt.

Vienintelis naujų taisyklių punktas, galintis pradžiuginti keturkojų šeimininkus, yra toks, kad jie savo šunis galės vestis į pliažą. Tiesa, tai bus draudžiama daryti nuo balandžio 1-osios iki rugsėjo 30 dienos. Anksčiau vestis savo augintinius į pliažą buvo draudžiama visus metus.

Naujos gyvūnų laikymo taisyklės įsigalios, jei joms kitą savaitę pritars miesto taryba.

Už taisyklių pažeidimus gresia bauda iki 200 litų.

Papildyta:

Miesto ūkio komitete diskutuojant apie naująsias gyvūnų laikymo Klaipėdos mieste taisykles iškilo klausimas, kaip kontroliuoti tuos klaipėdiečius, kurie laiko egzotinius gyvūnus. Jų registracija kaip šunų ar kačių nereikalinga.

Šias diskusijas pakurstė tai, jog prieš kelias savaites Kalnupės gatvėje iš ketvirto daugiabučio namo aukšto iškritęs smauglys gerokai išgąsdino visus kaimynus, nes kai kurie jų nė nenumanė apie kaimynystėje auginamą tokį neįprastą gyventoją.

„Šuns nebijau, bet pamatęs smauglį garantuotai gaučiau infarktą“, - neslėpė Miesto ūkio komiteto pirmininkas Vidmantas Plečkaitis.

Jis ironizavo, jog norint namuose laikyti nedidelį kačiuką, reikia gauti kaimynų sutikimą, gyvūną įregistruoti mokėti mokesčius.

„O pasirodo, jei nori laikyti kobrą, tai nieko nereikia“, - absurdiška tvarka piktinosi V.Plečkaitis.

Tačiau Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė patvirtino, jog nė vienas teisės aktas, įstatymas nenumato, jog reikia registruoti egzotinius gyvūnus, gauti kaimynų pritarimą juos auginti. Vienintelis reikalavimas – turėti dokumentus, jog gyvūnas įsigytas teisėtai.

Miesto ūkio komitete sutarta, jog reikėtų kreiptis į Aplinkos ministeriją, kad ši parengtų pavyzdinę tvarką, kurioje būtų numatyti reikalavimai egzotinių gyvūnų augintojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių