Naujų pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelių Klaipėdoje padaugėjo iki 124

  • Teksto dydis:

Pusiau požeminių konteinerių aikštelių statyba uostamiestyje įgauna pagreitį – iš projekte numatytų 266 aikštelių naudojimui jau atidarytos 124, dar 63 pastatytos ir ruošiamos naudojimui.

Palikti atliekas prie konteinerių – draudžiama!

Kol naujieji konteineriai priskiriami konkrečių namų naudotojams, kol prie jų pastatomi kelių eismo ženklai, geltonomis linijomis paženklinamos stovėjimą draudžiančios kelkraščių vietos, praeina viena kita savaitė.

Nenaudojami konteineriai būna apvynioti stop juosta, polietileno plėvele, kur įmanoma – užrakinami dangčiai, arba ant dangčio užklijuotas lipdukas „Atliekas mesti draudžiama“. Tačiau dažnai gyventojai nekreipia dėmesio į šias priemones ir išlaužia naujų konteinerių dangčių užraktus, nuplėšia juostas bei meta atliekas arba palieka jas šalia konteinerių.

„Tokia netvarka papildomai kainuoja visiems klaipėdiečiams. Tenka samdyti vežėjus, išvalyti teritorijas, remontuoti konteinerius. Tai yra piktybiškas veiksmas, už kurį numatyta administracinė atsakomybė. Pirmąkart – bauda nuo trisdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų, antrąkart padarius tokį nusižengimą jau galima gauti ir 600 eurų baudą“, – sakė Linas Lapinskas, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas.

Specialistas priminė, kad pagal miesto tarybos patvirtintas Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisykles, bet koks šiukšlinimas, tai yra ir atliekų palikimas prie konteinerių, o ne tam skirtose jų sutvarkymo vietose, laikomas tvarkos pažeidimu. Todėl savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai rengia reidus ir pagavę piktavalius šiukšlintojus surašo jiems protokolus bei skiria baudas.

Taigi, kol aikštelės nepriduotos vežėjui, atliekas į naujuosius konteinerius mesti draudžiama. Lygiai taip pat ir prie naudojamų konteinerių, ar tai būtų požeminiai, ar antžeminiai, mišrių komunalinių ir didžiųjų atliekų dėti neleidžiama.

„Tvarka yra aiški ir vienoda visoje Lietuvoje bei daugelyje Europos Sąjungos valstybių: tai, kas telpa pro konteinerio angą, galime išmesti ar išrūšiuoti kieme, o kas netelpa – turime patys nugabenti į didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles arba atiduoti atliekų tvarkytojams“, – aiškino Gediminas Sendrius, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo padalinio vadovas.

O ką daryti, jei konteineris yra pilnas ir atliekos į jį nebetelpa? Tokiu atveju pirmiausia reiktų paskambinti į KRATC tel. (8 46) 390 781, arba parašyti el. paštu kokybe@kratc.lt, o maišelį su atliekomis išmesti į artimiausią neperpildytą konteinerį.

„Yra tik du pasirinkimai: arba laikytis nustatytos tvarkos, arba krauti šiukšlyną savo kieme ir rizikuoti gauti baudą už švaros taisyklių pažeidimą“, – konstatavo G. Sendrius.

Naujos konteinerių aikštelės

Nuo balandžio 19 dienos Klaipėdos mieste atidaryta dar 30 naujų pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelių. Jei aikštelės adresas sąraše nepaminėtas, joje palikti ar išmesti atliekas draudžiama.


Priskyrus naujai įrengtą kolektyvinę konteinerių aikštelę konkretiems valdytojams, už aplinkos prie konteinerių aikštelių nuolatinę priežiūrą bei švarą ir tvarką tampa atsakingas priskirtas atliekų turėtojas – daugiabučio namo savininkų bendrija ar bendrojo naudojimo objektų administratorius.Laikinai, kol gyventojai įpras naudotis naujaisiais pusiau požeminiais konteineriais, kai kuriose vietose paliekami ir antžeminiai konteineriai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir naudotis neduoda. Koks gyvunas ilgom ausim sugalvojo juos irengineti vietoj parkavimo vietu?

Bakalauras

Bakalauras portretas
Turiu kuklu klausimeli nauju konteineriu projektavimu ir irengimo darbais uzsiimantiems tautieciams. Kokiu budu bus salinamas is konteineriu sachtu susikaupes "kondencatas" - tas kvapnus skystis liekantis po atlieku? Ar apie tai buvo mastoma? Gal sekanciame projekte, kuris bus vykdomas ir keiciami sitie "naujieji" konteineriai bus itraukta i projekta?

ss

ss portretas
Konteinerių padaugėjo, tvarkos prie jų kaip nebuvo taip ir nėra
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių