Nebeliks M. Gorkio iškabos: naujas mokyklos pavadinimas sukėlė klausimų

Netrukus Maksimo Gorkio progimnaziją žyminti iškaba bus nuimta, įstaiga jau gaminasi naują mokyklos pavadinimo iškabą.

Užkliuvo daryba

Mokyklos bendruomenė pati galvojo ir pati išrinko naują mokyklos pavadinimą. O versijų buvo siūloma įvairių.

"Šviesos, Svajonės, Gintaro – siūlė įvairius pavadinimus. Bet nepraėjo. Bendruomenė pasiliko prie neutralaus pavadinimo – Klaipėdos uostamiesčio progimnazijos", – tikino mokyklos direktorė Irina Narkevičienė.

Vis dėlto pavadinimo daryba sukėlė klausimų. Klaipėda yra vienintelis Lietuvos uostamiestis, todėl mokyklos pavadinimo daryba rėžė ausį vyriausiajai savivaldybės kalbos tvarkytojai Astai Chrustaliovai.

"Sviestas sviestuotas. Ir taip aišku, kad Klaipėda yra uostamiestis, todėl Klaipėdos uostamiesčio progimnazijos pavadinimas, mano galva, nėra labai tinkamas. Aš dar konsultuosiuosi su specialistais, nes tokia daryba man kelia klausimų. Ne dėl klaidų ar gramatikos, o dėl logikos", – pastebėjo A. Chrustaliova.

Sviestas sviestuotas.

Jau užsakė iškabą

"Nežinau, tegul kalbininkai pasisako, ar čia geras pavadinimas", – į klausimą apie pavadinimo darybą atsakė mokyklos vadovė I. Narkevičienė.

Aišku tik tiek, kad mokyklos bendruomenė labiausiai norėjo, kad pavadinime būtų žodis "uostamiestis".

"Ir labai gerai, kad tą pavadinimą keičiame. Mes niekada neturėjome Maksimo Gorkio kūrinių skaitymo tradicijų ar kokių minėjimų. Laikas pakeisti. Jei tik kas, mums kliūdavo pirmiems dėl to", – kalbėjo I. Narkevičienė.

Mokykla buvo užsakiusi naują iškabą, tačiau dar senam pavadinimui.

"Pakeitėme užsakymą, ir naują iškabą mums pagamins labai greitai. Ne sausio 1-ąją, bet, manau, netrukus jau turėsime", – kalbėjo I. Narkevičienė.

Mokyklos pavadinimas keičiamas nuo 2023 m., jau parengtas ir sprendimo projektas, kuris bus pristatytas miesto tarybai artimiausiame posėdyje.

"Ar tokiu pavadinimu jau projektas parengtas? Aš neturiu galių keisti. Bet dažniausiai įstaigos konsultuojasi, kai keičiami pavadinimai. Ši mokykla nesikonsultavo. Man keista, kai sakoma ar rašoma "Klaipėdos miestas", lyg nebūtų aišku, kad kalbame apie miestą. Dar konsultuosiuosi su kalbininkais", – tikino A. Chrustaliova.

Asta Chrustaliova. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tragedijos nemato

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys Albinas Drukteinis susimąstė išgirdęs naują šios mokyklos pavadinimą.

"Matyt, mokykla nori žodžio "uostamiestis", o žodis "Klaipėdos" pridedama jiems nuo valdžios. Prie visų mokyklų pavadinimų dedamas žodis "Klaipėdos". Todėl "Klaipėdos" nėra tolygi pavadinimo dalis antrajam žodžiui. Paprastai mokykla bus vadinama Uostamiesčio progimnazija, kaip Baltijos, Versmės ir kitų pavadinimų mokyklos", – pavadinimo niuansus paaiškino A. Drukteinis.

Specialistui toks pavadinimas ausies nerėžė.

"Vartosime pavadinimą "Uostamiesčio", ir nebus didelės problemos. Visas pavadinimas bus rašomas tik dokumentuose. Šie du žodžiai nėra lygiaverčiai. Pavadinime rašant, kad tai Klaipėdos ugdymo įstaiga, nurodome tik priskyrimą konkrečiai teritorijai. Šie du žodžiai nėra to paties svorio. Nieko baisaus. Dokumentai tai iškęs", – juokavo A. Drukteinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Я хочу называться ГОРЬКОВЦЕМ!!! Зачем менять наше название школы?? Мои одноклассники этого тоже не понимают..

Товарищ подполковник

Товарищ подполковник portretas
Geriausių komentarų autoriai tegul pasuruošia. Muilas,dantų pasta,šiek tiek druskos,cigaretes(ne pakeliose)

Gorkis

Gorkis portretas
Ak jau ta Irina, jai atejus gimnazija tapo pagrindine mokykla , paskui progimnazija o dabar jau ir pavadima keicia. Bravo!!! Pavadinkin numeriu 2 ir viskas.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių