Pereiti į pagrindinį turinį

Nenorintiems atostogauti - bauda!

2010-06-14 05:00
Faktas: nenorinčius atostogauti darbuotojus darbdaviai privalo išvaryti tai daryti, antraip teks mokėti baudas.
Faktas: nenorinčius atostogauti darbuotojus darbdaviai privalo išvaryti tai daryti, antraip teks mokėti baudas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nors kai kurie darbdaviai džiaugiasi, kad jų darbuotojai vengia atostogauti, daugelis nė neįtaria, kad dėl to darbdavys gali būti nubaustas.

Pasak Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjo Arūno Džiugo, kiekvienos įmonės darbuotojai privalo kasmet išnaudoti bent dalį jiems priklausančių atostogų. Jei jie neatostogauja, tai gali būti traktuojama, kaip Darbo kodekso pažeidimas. Tokiu atveju baudą tektų mokėti ne darbuotojui, bet darbdaviui, kuris privalo jį išleisti pailsėti.

"Kiekviename darbe žmogus pervargsta, dėl to didėja rizika įvairiems nelaimingiems atsitikimams. Pavyzdžiui, šiemet vienoje uosto kompanijoje jau buvo du nelaimingi atsitikimai darbo metu. Kas galėtų paneigti, jog tai atsitiko ne dėl to, kad žmogus neturėjo atostogų? Neretai pervargę darbuotojai ir suserga. Juk atostogų esmė ir yra tokia, kad žmogus atgautų jėgas", – paaiškino A.Džiugas.

Pašnekovas teigė suprantantis, kad sunkmečiu daugelis žmonių nenori atostogauti, nes nenori prarasti pajamų. Ypač tie, kurių didžioji dalis atlygio priklauso nuo darbo rezultatų.

Anot A.Džiugo, pasitaiko ir tokių atvejų, kai įmonės darbuotojai oficialiai atostogauja, tačiau vis tiek eina į darbą. Tad prasidėjus atostogų sezonui, darbo inspekcijos specialistai pradėjo tikrinti bendroves, ar jose nėra dirbama nelegaliai.

Aptikus tokių atvejų, įmonių savininkams gresia nemenkos baudos. Taip pat  jiems gali tekti jas mokėti ir už tai, jei paaiškėtų, jog bent vienas įmonės darbuotojas kurį laiką neatostogavo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų