Nepakenčiama smarvė klaipėdiečius verčia keisti būstą

Pietinėje miesto gyvenantys klaipėdiečiai kyla į kovą prieš jiems gyvenimą nuodijantį pramoninį tvaiką. Bandužių seniūnaitės Ligitos Girskienės teigimu, vien šiais metais dėl nepakenčiamos smarvės iš jų bendrijos išsikraustė 25 šeimos.

Pietinėje miesto gyvenantys klaipėdiečiai kyla į kovą prieš jiems gyvenimą nuodijantį pramoninį tvaiką. Bandužių seniūnaitės Ligitos Girskienės teigimu, vien šiais metais dėl nepakenčiamos smarvės iš jų bendrijos išsikraustė 25 šeimos.

Be rezultatų

Gyventojų atstovai tikina, jog jau ne pirmus metus bandoma spręsti tą problemą, bet nuo kalbų niekas nesikeičia. Esą nuo kovo mėnesio ypač sustiprėjo tvaikas nuo Dumpių sąvartyno.

„Klaipėdos vanduo“ sako, kad jie nesmardina, kad ten – „Klaipėdos kartono“ valymo įrenginiai. Šie su tokiais teiginiais nesutinka. Visuomenės sveikatos centras mosčioja rankomis, esą jiems įstatymai neleidžia imtis kažkokių priemonių, o mes – dūstame“, – dėstė Marių vietos bendruomenės tarybos pirmininko pavaduotoja ir Bandužių seniūnaitė L.Girskienė.

Pasak gyventojų atstovų, šią vasarą buvo ne viena naktis, kai lauko oro temperatūra siekė daugiau nei 20 laipsnių šilumos, o pietinėje miesto dalyje gyvenantys žmonės buvo priversti miegoti užsidarę butų langus, nes tvaikas, sklindantis nuo Laisvosios ekonominės zonos, buvo neįmanomas.

„Net pradėjau vesti kalendorių, kokiu metu smirdėjo. Ir „Mestila“ nesiliauja smardinti, nors dabar jau rečiau. Buvome nuvažiavę ir į įmones, ne kartą bendravome su jų atstovais. Ir miesto tarybos nariai, ir viceministras bandė kažką spręsti, bet viskas baigėsi tik gražiais rankų paspaudimais“, – apgailestavo L.Girskienė.

Priversti išsikraustyti

Gyventojai teigė, kad nebeatstos nuo valdžios, kol pramoninį tvaiką pakeis gaivus pajūrio oras.

Jie labai džiaugiasi, kad Vilniuje atsidarė nepriklausoma laboratorija, kuri gali nustatyti kvapų koncentracijų ir jų sudėtį.

„Dabar neabejingi žmonės ėmė burtis ir kovoto prieš dvoką. Vadinas, čia ne man vienai vaidenasi. Iš vienos pusės – LEZ‘as, iš kitos – Dumpiai, iš trečios – uostas. Šią vasarą mūsų bendrijoje savininkai pardavė 25 butus ir išsikėlė kitur, nes nebeapsikentė kvapo“, – sakė L.Girskienė.

Žmonės teigė, kad pagrindinė priežastis, kodėl gyventojai bėga iš pietinės Klaipėdos dalies, yra kankinantis tvaikas.

„Pavyzdžiui, birželio mėnesį 8 kartus dvokė Dumpiai, vieną kartą – „Mestila“. Dažniausiai tvaikas pasklinda ankstyvą rytą apie 3-4 valandą, arba vėlai vakare. Tas kvapas iš kojų verčiantis, atrodo, kad tualete gyvename. Iš liepos 28 į 29 naktį pūtė pietvakarių vėjas, oro temperatūra siekė 26 laipsnius šilumos, langų atverti negalėjome, nes siaubingai dvokė“, – tikino L.Girskienė.

Prašė mero pagalbos

Gyventojai pasiekė, kad šis klausimas būtų sprendžiamas pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską.

„Jei bėda nebūtų tokia didelė, tikrai netrukdytume. Tiesiog žmonės nebeturi išeities, mūsų gyvenimo kokybė stipriai pablogėjo“, – neslėpė į mero priėmimą susirinkę gyventojai.

Atvyko ir įmonių, iš kurių galimai sklinda tvaikas, atstovai. „Mestilos“ atstovai išdėstė, ką padarė, kad intensyvūs technologiniai kvapai miestiečių nepasiektų.

Tačiau nuspėti, kas kaltas dėl fekalijų tvaiko, sklindančio iš Dumpių, kol kas neįmanoma. Vieni teigia, kad dvokia 5 ha nuotekų dumblo saugojimo aikštelė, kiti, jog taip smirda celiuliozės valymo įrenginiai.

Prieš tris mėnesius fekalijų tvaiką fiksavę Visuomenės sveikatos centro specialistai vis dar nebaigė tyrimo, tad atsakymo, kas kvapais nuodiją gyvenimą, dar teks palaukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ligita to Girskienei

Ligita to Girskienei portretas
RK,ne Jūsų reikalas dėl rinkimų į kuriuos aš nesiruošiu eiti, nes neatitinku Jūsų įsivaizduojamų politikų standarto: negirdėk, nematyk, neturėk nuomonės, sąžinės ir būk prisitaikėlis, padlaižys. Per kelias dešimtis liberalų valdymo eros Jūs Klaipėdoje nesugebėjote išspręsti beveik nė vienos opios problemos, o ypač dėl kvapų. Sugrūsti Jus visus į butą pietinėje miesto dalyje, kai lauke 25 laipsnių temperatūra ir kelias paras duoti uostyti tą "malonumą" kurį mes uostome jau daug metų. Gal tada suprasite, kad NESIVAIDENA mums, NESIVAIDENA. Dar kartu Visuomenės sveikatos centro darbuotojus apgyvendinti. Gal kartais yra tekę pažvelgti, ką reiškia Senovės graikų žodis "politikos", tai turėtumėte žinoti, kad šis būdvardis reiškia visa tai, kas susiję su valstybe ir jos gyvenimu, t.y. domėjimasis tuo, kas vyksta aplink - mano mieste, valstybėje ir pan. Gal uždrausite man ir kitiems sąmoningiems miestiečiams tai daryti? Jei Jūs nesugebate išspręsti problemos, tai padarysime patys.

minde!

minde! portretas
Niekas neuždarys uosto ar LEZ'e esančių įmonių. Aš galvoju apie kraustymasį Palangon iš centrinės Klaipėdos. Nes čia pabodo uostyti dyzelino kvapą savaitgaliais. Buvau ir Klaipėdos Naftos organizuojamoje atvirų durų dienoje, tai buvo žadama, kad ta problema bus išspręsta 2012 lapkritį - "laukiam filtro už kiek tai milijonų nupirkto". Paties technikos direktoriaus žodžiai. Mobilaus nr. davė savo, girdi, skambink, kai pajusi smarvę. Žiuriu, kad jau greit bus metai po termino, bet tas pats. Ko ten skambint? Nieks už mumis mūsų problemų neišspręs. Tiesiog keisiu gyvenamą vietą.

gyventojas

gyventojas portretas
Vakar vakare isvedziau savo suni i lauka banduziu gaveje.Tai kvapas lauke buvo kaip is kanalizacijos vamzdzio.Ir kas svarbiausiai dazniausiai smirdet pradeda velai vakare.Gal del to jog vakare nevygdomi jokie tyrimai.Pries menesi nes laukininkuos visas rajonas smirdejo sudai atsiprasant.Blyn gyveni kaip sudvamzdije ir niekam neidomu,kad puse klaipedos smirdai tai kakalais.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių