Nepasitenkinimą liejo šūkiais ir karikatūromis

Kariliono varpus  šeštadienio vidurdienį Klaipėdoje stelbė šūkiai "Gėda", "Vagys" ir "Valdžią lauk". Taip susirinkusi į protesto akciją minia reiškė savo nepasitenkinimą valdžios veiksmais.

Savivaldybę saugojo policija

Apie keturis tūkstančius įvairių profsąjungų narių ir juos palaikančių klaipėdiečių susirinko Lietuvininkų aikštėje.

Protestuojančiųjų eiseną, pajudėjusią nuo senojo tabako fabriko, papildė šimtai klaipėdiečių. Ypatingai daug jų prisijungė ties Liepų gatve.

Čia ties savivaldybe eisena trumpam stabtelėjo, tačiau mitinguotojai neišsuko iš kelio. Protestuotojai pasitenkino šūkiais.

Tikėdamasi galimų išpuolių prie savivaldybės budėjo policija.

Eiseną ties Liepų gatve sustabdęs Klaipėdos miesto ir apskrities profsąjungos pirmininkas Edvardas Šalkauskas grasė, anot jo, dižiausiems provokatoriams – eisenoje pirmas pozicijas užėmusiam Justinui Burbai ir jo "komandai".

Šie Antikorupcinės partijos nariais prisistatę asmenys profsąjungų narius pasitiko ties Danės gatve ir toliau ėjo kolonos priekyje.

Profsąjungų nariai nuo triukšmadarių laikėsi atokiau.

Palaikė kiti miestai

Mitinge dalyvavo ne tik Klaipėdos regiono atstovai – klaipėdiečius palaikė ir Kauno, Panevėžio, Jurbarko, Tauragės, Šilutės, Šilalės  profesinių sąjungų atstovai.
Mitinguotojus sveikino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Jis sakė besidžiaugiąs bundančia iš letargo miego Lietuva, siūlė valdžiai įvesti dar vieną – vaikščiojimo šaligatviais – mokestį ir piktinosi, jog paprasto pensininko metinės pajamos lygios mėnesiniam Seimo nario darbo užmokesčiui.

Klaipėdos profsąjungų atstovas E.Šalkauskas aiškino, jog skuboti valdžios sprendimai kelia pagrįstą nepasitenkinimą.

"Per naktinius poros dienų posėdžius valdžia priėmė  nepamatuotų sprendimų, kurie sudavė smūgį darbo rinkai. Ministras pirmininkas pradėjo gąsdinti tautą, raginti susiveržti diržus ir taip diena iš dienos vis "barabanija" tokius dalykus. O žmonėms tai sukelia didžiausią stresą", – tikino E.Šalkauskas.

Teigta, jog Vyriausybei neatsižvelgus į protesto akcijų reikalavimus bus organizuojamas visuotinis nacionalinis streikas.

Mitingas truko apie 40 min. ir  baigėsi rezoliucijos paskelbimu.

Sulaikyti 32 asmenys

E.Šalkauskas dienraščiui aiškino, jog nepritaria sostinėje vykusioms riaušėms. Anot jo, profsąjungos neturi imtis atsakomybės už išpuolius prie Seimo.

Klaipėdoje protesto akcija praėjo be didesnių incidentų. Policija ir kitos teisėsaugos struktūros buvo pasirengusios tramdyti riaušininkus, neretai patys mitinguotojai ramino triukšmadarius.

"Mes nesitikėjome, kad ateis "burbininkai" su savo radikaliais išsišokimais, kurie gali provokuoti jaunimą. Mačiau ir įtartinų vaikinų, jie turėjo kažkokių skysčių, tačiau išprašėme iš kolonos ir jie kažkur dingo. Aš pats juos tikrinau", – kovą su neblaiviais ir galimai agresyviai nusiteikusiais asmenimis nupasakojo E.Šalkauskas.

Dar eisenai neprasidėjus policija stabdė kiekvieną įtartiną asmenį.

Dešimt viešojo saugumo tarnybos automobilių stovėjo ties "Navalio" viešbučiu, dar tiek pat – J.Janonio gatvėje.

Mitingui pasibaigus policijos pareigūnai informavo, jog buvo sulaikyti 32 asmenys. Iš jų beveik pusė sulaikyta už alkoholinių gėrimų vartojimą ar pasirodymą girtiems eisenoje.
Kiti sulaikytieji – įtarimą kėlę asmenys.

Keli akmenimis ginkluoti asmenys buvo sulaikyti nepasiekę mitingo vietos.

Mitinguotojų būta įvairių

Nors dauguma mitinguotojų vieningai skandavo šūkius, sambūryje buvo ir nepritariančių tokiems problemų sprendimo būdams.

"Čia provokacija. Kirkilas pakėlė Seimo nariams algą ir išprovokavo šiuos mitingus. Aš atėjau, nes noriu pasiklausyti, ką jie čia kalba. Nesąmones kalba. Jie nežino, dėl ko mitinguoja. Jiems reikia sėstis su Kubiliumi ir tartis gražiuoju. Nepritariu tam mitingui", – savo poziciją dėstė pensininkas Pranas Brušas.

Vis dėlto dauguma klaipėdiečių aktyviai palaikė profsąjungos narius.

"Esu verslininkas ir tokie mokesčiai mane žlugdo. Užsiimu prekyba, esu ir gatvės muzikantas galų gale. Po tokių mokesčių, ką aš turėsiu – pinigų tik tualetiniam popieriui nusipirkti? Ačiū – ne", – piktinosi mokesčių reforma 23 metų Žydrūnas Ramonas.

Vaikinas tikino, jog mitingai – vienintelė priemonė, kurią valdžia supranta.

Taikios protesto akcijos privalumus įvardijo ir profsąjungiečiai.

"Galima kažko pasiekti tik taikiomis akcijomis, be riaušių, juk tokiomis akcijomis iškovojome ir nepriklausomybę", – tikino Judita Švaikauskienė, palaikanti geležinkelininkus.


Šiame straipsnyje: piketasmitingasKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Birute

Birute portretas
nu ir gerai! as ir uz mitingus!

Vida

Vida portretas
Na turi pagaliau valstybė atkreipti dėmesį į paprastus,mažas pajamas gaunančius žmones.Nes nenormalu,kai žmogus gavęs atlyginimą sumoka mokesčius ir visą mėnesį sėdi be jokių pajamų.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių