Pereiti į pagrindinį turinį

„Neptūno“ komandos gelbėjimas virto kriminalu

2013-02-20 09:01
„Neptūno“ komandos gelbėjimas virto kriminalu
„Neptūno“ komandos gelbėjimas virto kriminalu / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Buvęs miesto meras Rimantas Taraškevičius, akylai sektas korupcijos apraiškas tiriančių pareigūnų, užkliuvo savo asmeninius pinigus paskolinęs krepšinio klubo „Neptūnas“ vadovui. Kadangi skola nebuvo oficialiai įforminta, klubo direktorius ir buhalterė sėdo į teisiamųjų suolą.

Kaltina direktorių ir buhalterę

Vakar Klaipėdos miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvęs krepšinio klubo vadovas Egidijus Prižgintas ir šios įstaigos buhalterė Vaidilutė Andrijauskaitė kaltinami apgaulinga buhalterine apskaita ir turto pasisavinimu.

Kaltinime teigiama, kad klubo finansiniai dokumentai neteisingai tvarkyti nuo 2008 metų rugpjūčio 1-osios iki 2009 metų birželio pradžios.

E.Prižgintas ir V.Andrijauskaitė esą pažeidė buhalterinės apskaitos įstatymą, apgaulingai tvarkė apskaitą bei nesilaikė reikalavimo fiksuoti visas pinigines operacijas, pasisavino per 24 tūkstančius litų.

Teismo koridoriuje iki pietų nekantravo laukdami apklausos keli „Neptūno“ aukštaūgiai bei buvęs Klaipėdos miesto meras R.Taraškevičius.

Krepšininkai buvo priversti į teismą ateiti ir po pietų, nes rytinio posėdžio metu juos apklausti nespėta.

Civilinio ieškinio nėra

Prieš pradedant bylą nagrinėti iš esmės aiškintasi, ar prokuroras Vitalijus Gulenkovas nebuvo šališkas tirdamas bylą.

E.Prižginto gynėjas piktinosi, kad po trejus metus trukusio tyrimo susipažinti su byla tebuvo skirtos trys dienos. Be to, prokuroras netenkino prašymo skirti buhalterinę ekspertizę.

Abu teisiamieji bei jų advokatai reikalavo prokurorą nušalinti.

Teismas paskelbė neskundžiamą nutartį, kuria netenkino prašymo nušalinti prokurorą. Tokio sprendimo motyvas – prokuroro darbas ir su juo susiję veiksmai negali būti vertinami kaip šališkumas.

Įdomu tai, kad E.Prižgintas ir V.Andrijauskaitė kaltinami pasisavinę klubo pinigus ir padarę žalą krepšinio klubui, tačiau „Neptūnas“ ieškinio byloje nėra pareiškęs. Klubo atstovai dar iki bylai patenkant į teismą buvo oficialiai pareiškę, kad jokių pretenzijų nė vienam įtariamųjų neturi.

Neprasitarė nė žmonai

Pagrindiniu liudytoju byloje tapo ir tuometis Klaipėdos meras R.Taraškevičius.

Prisiekęs sakyti tik tiesą ir nieko nenutylėti jis teisme pasakojo 2008 metais buvęs visuomeninės sporto tarybos pirmininku ir gerai žinojęs, jog tais metais „Neptūnui“ trūko pinigų net žaidėjų algoms.

„Tuo metu klubas buvo ant bankroto ribos. Kas antrą dieną sprendėme, kaip rasti klubui rėmėjų. Žaidėjai grasino, kad neišbėgs į aikštelę, nevažiuos žaisti į kitus miestus. Padėtis darėsi kritinė. Todėl nusprendžiau paskolinti klubui savo asmeninių pinigų. Kiek anksčiau iš banko buvau nusiėmęs didesnę pinigų sumą, nes šeimoje turėjome bėdų. Savo darbo kabinete vieną dieną E.Prižgintui padaviau 60 tūkst. litų. Tikėjausi, kad netrukus jie man bus grąžinti. Bet reikalas užsitęsė tris ar keturis mėnesius“, – liudijo R.Taraškevičius.

Buvęs miesto meras pasakojo E.Prižgintą pažinojęs nuo mažumės, buvęs gerai pažįstamas su jo tėvu – garsiu tinklinio treneriu, todėl nebijojęs skolinti pinigų kilniam reikalui be jokio raštelio ar oficialaus dokumento.

R.Taraškevičius pripažino, kad apie skolą neprasidaręs net žmonai.

Norėjo sumokėti žaidėjams

Buvęs uostamiesčio meras minėjo, jog turėjo dar vieną labai rimtą argumentą, kodėl skola nebuvo oficialiai įforminta.

Tuo metu „Neptūnas“ buvo skolingas ne tik žaidėjams, bet ir Mokesčių inspekcijai bei „Sodrai“. Jeigu pinigai būtų įkritę į klubo sąskaitą, šios valdiškos institucijos juos būtų „prarijusios“, o žaidėjams nebūtų tekę nė lito.

Krepšininkams algos tąkart buvo išmokėtos vokeliuose, šie pasirašę, tačiau dalis vėliau tardomi pareigūnų pareiškė algų negavę arba pamiršę, ar jiems buvo sumokėta.

Suskaičiavę tuos „pamirštus“ pinigus, pareigūnai pareiškė įtarimus, kad klubo vadovas neva pasisavino per 24 tūkst. litų.

Teisme liudiję keli krepšininkai tvirtino, kad klubas jiems neskolingas.

Siekė likti nežinomas

„Ne tik aš parėmiau „Neptūną“. Žinau, kad verslininkai padėjo, kas kaip galėdami. Kažkas pamaitino sportininkus, kažkas kitokiais būdais padėjo. Nemanau, kad E.Prižgintas nusikalto. Jis pinigų neprašė, o aš nesiūliau, tai buvo mūsų bendras sutarimas, juk ieškojom būdo spręsti problemą, – tikino R.Taraškevičius. – Tuo metu nenorėjau šmėžuoti kaip asmeninis mecenatas. Krepšininkai mane asmeniškai buvo pasikvietę pasikalbėti, buvau pažadėjęs, kad jiems bus sumokėta. Negalėjau kitaip pasielgti.“

Paklaustas, kaip būtų reikalavęs skolos, jeigu ir po kelių mėnesių nebūtų atsiradę rėmėjų, R.Taraškevičius neapibrėžtai kalbėjo apie įvairias gyvenimo situacijas, praradimus bei atradimus ir tikino nemanęs, jog klubas gali bankrutuoti.

Liudys buvęs STT vadas

Įdomu tai, kad byloje kaip liudytojas buvo apklaustas Leonas Keniausis, kuris 2008 metais buvo Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos apygardos vadovas.

Sužinojęs, kad krepšinio klube pareigūnai atliko dokumentų poėmius bei pradėjo tyrimą, miesto meras draugiško pokalbio pasikvietė L.Keniausį.

Miesto galva jam norėjęs draugiškai paaiškinti situaciją, tačiau tada aukštam pareigūnui R.Taraškevičius nepasakė, kad „Neptūno“ vadovui paskolino savų pinigų. Tada meras įvardijo kitą žmogų, iš kurio neva pats pasiskolino 60 tūkst. litų ir juos perskolino klubui.

„Tiesiog nenorėjau viešumo, todėl sugudravau, pasakiau netiesą. Bet tai buvo tik draugiškas pokalbis, o ne oficiali apklausa. Norėjau, kad jis teisingai supratų situaciją“, – prisiminė buvęs meras.

Jis kalbėjo esąs tikras, jog daugybė kitų sporto klubų yra išgyvenę panašių bėdų.

Klausėsi mero pokalbių

R.Taraškevičius tikino pakliuvęs į bėdą ir esąs priverstas aiškintis, kad nieko blogo nepadarė, per savo didelę meilę miesto krepšinio komandai.

„Galėjau sėdėti žandus papūtęs ir nekreipti dėmesio į krepšininkų bėdas, tada ir vargo neturėčiau. Norėjau padėti ir pakliuvau į bėdą. Jau įsivaizduoju, kokių komentarų susilauks straipsniai spaudoje“, – dūsavo po posėdžio R.Taraškevičius.

Gali būti, kad R.Taraškevičiaus skola krepšinio klubui iškilo viešumon dėl to, kad STT pareigūnai klausėsi miesto mero pokalbių telefonu.

Daugelis jiems kilusių įtarimų vėliau buvo atmesti, tačiau „Neptūnui“ paskolintų pinigų klausimas užkliuvo. Juo labiau kad gautieji pinigai nebuvo tinkamai įforminti. Lygiai taip pat dokumentuose neatsispindėjo šios skolos grąžinimo faktas.

Krepšininkai liudijo apie parašus

Teisme vakar apklaustas ir dabartinis „Neptūno“ klubo direktorius, byloje minimu laiku žaidęs komandoje Osvaldas Kurauskas.

Ikiteisminio tyrimo metu jis buvo suabejojęs, už vieną ar du mėnesius jam buvę sumokėta. Teisme O.Kurauskas patvirtino gerai pamenąs, kad gavo algą už du mėnesius.

To paties teismo posėdžio metu šis liudininkas buvo apklaustas ir kaip klubo atstovas. Jis patikino, kad su žaidėjais visiškai atsiskaityta.

Keli vakar liudiję krepšininkai buvo klausiami, ar patys orderiuose įrašė gautą pinigų sumą bei pasirašė. Visi jie patvirtino nebuvę nuskriausti.

Kitų posėdžių metu teismas ketina apklausti visus žaidėjus bei trenerius.

Tik du „Neptūno“ krepšininkai turėjo pretenzijų komandos vadovams. Vienas jų, dar nebaigęs sezono, išvyko žaisti kitur ir reikalavo algos likučio. Kitas bylinėjosi dėl neva jam nesumokėtų pinigų civiline tvarka, bet bylą pralošė, nes buvo įrodyta, jog su juo klubas atsiskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų