Pereiti į pagrindinį turinį

Neringiškis merą apkaltino protekcija

2013-03-21 20:30
Neringiškis merą apkaltino protekcija
Neringiškis merą apkaltino protekcija / Vytauto Petriko nuotr.

Negavęs siektos prekybos vietos šalia Pervalkos paplūdimio, neringiškis Rimantas Kazlauskas bando ieškoti teisybės teisme. Vyras įsitikinęs, kad darbo vietos negavo vien todėl, kad konkurso laikas buvo pakeistas kurorto mero pusbrolio naudai.

Traukė laimingus kamuoliukus

Klaipėdos apygardos administracinis teismas balandžio pradžioje skelbs sprendimą dėl R.Kazlausko skundo. Juo šis prašė panaikinti Neringos savivaldybės sprendimą dėl kelių prekybos vietų Pervalkoje bei skelbti naują atranką.

Kur ir kas galės prekiauti Neringoje šią vasarą, buvo sprendžiama burtų būdu, traukiant laimingus kamuoliukus.

Keletą metų iš eilės prekiavęs vaisvandeniais bei ledais R.Kazlauskas tikėjosi, kad ir šiemet galės tokiu būdu prasimanyti pinigų. Pervalkoje prie paplūdimio yra numatytos trys prekybos vietos: viena – vagonėlyje, kitos dvi – po laikinu stogeliu, todėl kur kas mažiau patrauklios dėl permainingų pajūrio orų.

Sumokėjęs avansą nidiškis atrankoje dalyvavo pats, be to, įrašė į pretendentų sąrašą ir savo draugę. Geresnės vietos siekė dar keturi žmonės. Trys iš jų – vienoda Tamaliūnų pavarde.

Kaip teisme tvirtino R.Kazlauskas, Andrius Tamaliūnas neseniai atvyko iš Alytaus ir yra dabartinio Neringos mero Dariaus Jasaičio pusbrolis. Be jo, atrankoje dalyvavo šio žmogaus mama ir sesuo.

A.Tamaliūnas bandė laimę ir ištraukė laimingus kamuoliukus taip pat traukiant burtus dėl dar trijų prekybos vietų kitose Neringos kurorto vietose.

Įtaria giminaičių pagalbą

Kadangi Pervalkoje patraukliau prekiauti iš vagonėlio, pretendentas į šią vietą A.Tamaliūnas, R.Kazlausko įsitikinimu, tyčia paprašė nukelti burtų traukimo procedūrą į vėlesnį laiką, nei išaiškės gerosios vietos laimėtojas.

Pareiškėjas mano, kad taip A.Tamaliūnas norėjo įsitikinti, jog laimės patrauklesnę vietą, o jei ne, galės pabandyti laimę siekiant kitų prekybos vietų.

Prašydamas nukelti burtus, jis pranešė numatytu laiku turėsiąs laikyti egzaminą.

Tą dieną A.Tamaliūnui sekėsi, nes įgaliotas mamos ir sesers ištraukė laiminguosius kamuoliukus. Trejus metus iki tol toje pačioje vietoje prekiavęs R.Kazlauskas liko be nieko.

„Tas pats žmogus negalės vienas dirbti trijose vietose, todėl manau, kad pažeistas teisingos konkurencijos įstatymas. Pernai buvo analogiška situacija, nors buvo visai kitokia tvarka skirstant prekybos vietas. Tada norimą vietą gaudavo tas, kas anksčiau ateidavo. A.Tamaliūnas pernai taip pat gavo tris vietas, – teisėjų kolegijai aiškino nidiškis. – Giminystė su aukštas pareigas savivaldybėje einančiais žmonėmis yra labai naudinga. Meras jam – pusbrolis. O jo teta ilgą laiką dirbo tame pačiame kabinete su darbuotoja, kuri disponavo nevieša informacija apie pretendentus į prekybos vietas.“

Prašymą parėmė pažyma

Vyras tikino, jog būtent todėl, kad Neringoje nėra konkurencijos, poilsiautojus stulbina aukštos kainos.

Savivaldybei atstovaujantis Ramūnas Vaitkus tikino, kad A.Tamaliūno prašymas kelioms valandoms atidėti kamuoliukų traukimą buvo pagrįstas pažyma iš mokymo įstaigos, kur šis laikė egzaminą.

Procedūra įvykdyta laikantis visų reikalavimų. Ar laimėtojas tinka dirbti, atitinkamų institucijų atstovai pradės tikrinti vasaros sezono metu, kai kurorte prasidės prekyba.

Giminystės išsigynė

Savivaldybės atstovas teigė, kad R.Kazlauskas galėjo ir iki šiol gali pretenduoti į bet kurią prekybos vietą, juo labiau kad iki šiol ne visos jos užimtos.

Vakar Neringos meras D.Jasaitis nustebo, kad A.Tamaliūnas vadinamas jo giminaičiu ir nusprendė paskambinti savo mamai. Po kelių minučių meras jau tvirtai teigė, kad šis asmuo nėra jo giminaitis, o tik nuomojasi būstą jo tėvų namuose ir vasarą ten gyvena.

„Būdą paskirstyti prekybos vietas nukopijavome iš Palangos. Norėjome, kad būtų geriau nei ankstesniais metais, kai žmonės kelis mėnesius budėdavo eilėse, sudarydavo sąrašus, per naktis laukdavo. Norėjome išvengti tokių kančių, bet pasirinkome ne patį geriausią būdą. Bet kuris Europos Sąjungos pilietis galėtų atvažiuoti ir dalyvauti loterijoje prekybos vietai gauti“, – dėstė D.Jasaitis.

Aukcionas – priimtiniausias

Pasak D.Jasaičio, pats geriausias būdas būtų skelbti aukcionus. Prekybos vietą gautų tas, kas už ją sumokėtų didžiausią kainą.

Taip Neringoje jau skirstomos prekybos suvenyrais vietos.

Kol kas problema yra tai, kad žemės išnuomoti savivaldybė negali, todėl miesto savivalda turi įrengti prekybos vietas. Prekiautojams suvenyrais išnuomotos vietos, kuriose savivaldybės lėšomis nupirkti stalai bei skėčiai.

„Prekybos suvenyrais vietas skirstant aukciono būdu, į biudžetą surenkama kur kas daugiau pinigų nei anksčiau. Todėl žmonės perka tas vietas ne vieniems, o trejiems metams. Taip sumažėja procedūrų administravimas. Kol kas traukiant burtus, visi pretendentai įrašo ir šeimos narius, taip bandydami didinti savo šansus. Taip elgtis negalime uždrausti“, – aiškino Neringos meras.

Savivaldybė yra sumokėjusi avansą už prekybos vietų išdėstymo schemos sukūrimą. Ji bus pagrįsta išsamiais tyrimais.

Panaši situacija yra ir dėl dviračių nuomos vietų paskirstymo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų