Pereiti į pagrindinį turinį

Netikėta mirtis – policijos patrulių akyse

2012-10-17 05:00
Netikėta mirtis – policijos patrulių akyse
Netikėta mirtis – policijos patrulių akyse / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Smūgis galva į šaligatvį, koma, mirtis. Taip savo gyvenimą baigė klaipėdietis, kuris mirtiną traumą patyrė policijos patrulių akivaizdoje. Žmogaus gyvybei išsaugoti būtų pakakę ištiestos policininko rankos.

Lemtingą smūgį nufilmavo

Apie tai, kokiomis aplinkybėmis 64-erių Fiodoras Morozovas patyrė mirtį atnešusį smūgį, būtų niekas nesužinojęs, jei visa tai nebūtų mobiliuoju telefonu įamžinęs atsitiktinis praeivis.

Vyras užfiksavo, kaip Taikos prospekte, prie buvusios „Eglės“ parduotuvės, praeiviai, išvydę ant žolės gulintį girtą vyriškį, kvietė policijos patrulius.

Atvykę pareigūnai, matydami pusiau nusmauktomis kelnėmis gulintį girtą vyrą, pirmiausiai užsimovė gumines pirštines.

„Aš gyvenu netoliese. Eidamas į parduotuvę, išvydau, kaip du policininkai mėgina nuo žolės pakelti gulintį vyrą. Nustebau, juk žmogus aiškiai elgėsi neadekvačiai, o patruliai galėjo iškviesti medikus“, – savo nuomonę apie matytą vaizdą pasakojo Sigitas Žąsytis.

Vyras pastebėjo, kad ant žolės vartėsi to paties rajono gyventojas, kuris keturis dešimtmečius dirbo naru.

„Jis nebuvo blogas žmogus, gaudavo pensiją, jam nedaug tereikėdavo išgerti, bet jis nebuvo asocialus. Aš pašiurpau matydamas, kad patruliai guminėmis pirštinėmis net nedrįsta prie jo prisiliesti. Juk žmogui reikėjo suteikti pagalbą“, – pasakojo įvykio liudininkas.

S. Žąsytis svarstė, kad šiais laikais ne visada gali tikėtis pagalbos, net ir pareigūnams esant šalia.

„Bijau, kad jei gatvėje parkristų ir sąmonę prarastų mano senyvo amžiaus tėvai, ar jie liktų gyvi, net jei kas nors ir iškviestų policijos patrulius?“ – nuogąstavo vyras.

Mirtinas kaukolės lūžis

Rugsėjo 26-osios vakare F. Morozovas dar gyvas buvo aptiktas prie Taikos prospekto 109 namo.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ant žolės pusnuogis vyras sėdasi, o du pareigūnai mėgina jį raginti.

„Stok. Greičiau stok“, – girdėti už kadro rusų kalba ištarti pareigūnų žodžiai.

Vienas patrulių paima vyro rūbus ir nuneša į automobilį.

Apkvaitęs vyras, sunkiai orientuodamasis aplinkoje, atsistoja ir truputį paėjėja.

Tą akimirką vyriškis neišlaiko pusiausvyros ir krenta ant nugaros, už kadro girdėti kaukštelėjimas.

Žmogus trenkėsi galva į šaligatvį. O pareigūnas dar kartą ištaria: „Stok“.

Vėliau, po savaitės, praleistos reanimacijos palatoje, F. Morozovo mirties liudijime bus parašyta, kad vyras mirė dėl stipraus galvos smegenų sukrėtimo, konstatuota pakauškaulio lūžis, kaukolės pamato trauma. Dėl to klaipėdietį ištiko koma, o vėliau ir mirtis.

Po to, kai vyras visu ūgiu išsitiesė ant šaligatvio, vienas policininkų dar patikrino jo pulsą.

Skundas generaliniam komisarui

Klaipėdiečio mobiliuoju telefonu užfiksuotu nutikimu susidomėjo Seimo narys Evaldas Jurkevičius. Politikas išsiuntė laišką policijos generaliniam komisarui Sauliui Skverneliui.

„Manyčiau, kad dėl galimai aplaidaus policijos pareigūnų darbo turėtų būti pradėtas tarnybinis tyrimas“, – aiškino E. Jurkevičius.

Tačiau Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Benonas Ivanauskas apie tokį įvykį sužinojo tik iš „Klaipėdos“ žurnalistų.

„Aš šiuo metu žiūriu filmuotą medžiagą ir man net sunku ką nors pasakyti. Tai yra liūdna. Tačiau mes pradėjome tarnybinį patikrinimą, vyksta ir ikiteisminis tyrimas“, – prisipažino B. Ivanauskas, iš dienraščio gavęs vaizdo įrašą.

Nenorėjo sutepti uniformos

Komisariato viršininkas pripažino, kad, jo akimis, ši istorija turi dvi medalio puses – žmogus mirė, nes šalia buvęs pareigūnas neištiesė rankos ir nesulaikė jo krentančio.

„Be abejo, liūdna, kad žmogus mirė. Teks išnagrinėti visas aplinkybes. Morališkai tai yra didžiulė atsakomybė dėl to, kas nutiko“, – aiškino B. Ivanauskas.

Tačiau komisariato vadovas pripažino, jog iš dalies supranta ir policijos patrulius.

„Žmogus buvo apsidirbęs. Jo juk net medikai neėmė, nors greitoji buvo iškviesta. Kaip jį tokį tarnybiniu automobiliu patruliams reikėjo vežti? O jei jie prisilies, juk bus išterliota uniforma. Jei liks suteptas automobilis, jo nebus galima naudoti tarnybai tą dieną. O jei bus skubus iškvietimas?“ – kalbėjo B. Ivanauskas.

Pasak jo, neblaivius asmenis policijos patruliai privalo pristatyti į komisariatą, laikino sulaikymo kamerą.

„Tačiau ar tai yra mūsų funkcija? Mes neturime užsiimti blaivinimu. Juk turėtų veikti blaivyklos, kur tokiems ir būtų vieta. O blaivyklų nėra. Tuo klausimu vis dar diskutuoja politikai“, – pastebėjo B. Ivanauskas.

Medikus kvietė du kartus

Ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti atliekanti 2-ojo policijos komisariato vyresnioji tyrėja Daiva Baužienė tikino, jog įvykyje dalyvavę policijos patruliai pažymėjo, kad po smūgio galva į šaligatvį F. Morozovas dar esą atsisėdo prie medžio.

„Kiek paaiškėjo iš sugyventinės apklausos, jis nebuvo linkęs išgėrinėti, esą išgerdavo tik alaus. Moteris nurodė, kad jis nebuvo agresyvus ir nebuvo asocialus“, – tvirtino tyrėja.

Tačiau policijos patruliai nurodė, kad jiems atvykus neblaivus vyras keikėsi. Atvažiavus greitosios medicinos pagalbos ekipažui, klaipėdietis esą atsisakė važiuoti į gydymo įstaigą. Tik antrą kartą iškviesti medikai išsigabeno vyriškį.

Vėliau paaiškėjo, kad dėl patirtos galvos traumos vyras kone savaitę buvo reanimuojamas. Jį ištiko koma. Spalio 1-ąją F. Morozovas mirė.

Krentančio nemoko prilaikyti

Laikinai Patrulių rinktinei vadovaujantis Kęstutis Mitkus tikino, kad nežino, ar patruliai turėtų prilaikyti krentantį ant žemės žmogų.

„Ne kiekvienam girtam patinka, kai jį laiko“, – tikino K. Mitkus.

Paklaustas, kam policijos patruliams nurodyta sodinant žmogų į tarnybinį automobilį pridengti jo viršugalvį ranka, pareigūnas atsakė, jog dėl to, kad kas bloga nenutiktų. Tačiau gatvėje krentantį žmogų kažin ar pareigūnui privalu sugriebti.

„Aš nežinau, kaip ten elgėsi patruliai. Jei nieko blogo nenutiko žmogui, jį veža į komisariatą. Kitais atvejais – kviečia medikus“, – aiškino K. Mitkus.

Tačiau Patrulių rinktinės vadovas pripažino, jog žmogus turėtų jaustis saugus, jei šalia atsirado policijos patruliai. Priešingai nutiko F. Morozovui.

„Jei būtų gulėjęs ant tos žolės, iki šiol būtų buvęs gyvas“, – svarstė sukrečiančio įvykio liudininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų