Netolimoje ateityje – daugiabučiai su atsinaujinančiais šaltiniais

  • Teksto dydis:

Namai, kurių plotas viršija 1 500 kv. m, turi įsirengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms. Tai galioja pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos naujausio kvietimo reikalavimus renovuojamiems daugiabučiams.

Šio kvietimo metu, gyventojams nusprendus, gali būti diegiamos alternatyvių energijos šaltinių priemonės, o reikalavimas įsirengti saulės jėgaines taikomas, jei daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas pradėtas rengti po 2020 m. vasario 5 d. ir jei daugiabutyje yra techninės galimybės saulės jėgainei įrengti. Tokiems projektams valstybė skiria papildomą iki 30 proc. paramą Klimato kaitos programos lėšomis. 

Saulės jėgainės

Jeigu gyventojai svarsto, ar verta įsirengti saulės modulius, – tikrai taip. Tai ilgalaikė investicija, nes saulės moduliai net ir po 25 metų išlaiko 90 proc. galios. Lietuvos saulės energetikos asociacijos duomenimis, saulės jėgainės yra efektyvus ir patogus būdas taupyti išlaidas elektrai: per septynerius metus jėgainės įrengimo kaštai pasidengia, o toliau elektrą gyventojai gauna beveik nemokamai.

Lietuvos klimato sąlygomis 1 kW saulės elektrinės per metus pagamina apie 1000 kWh elektros. Tipiniame daugiabutyje bendroms reikmėms per metus sunaudojama apie 3000 kWh elektros. Tai reiškia, kad namui reikia 3 kW galios saulės elektrinės, kurios galutinė kaina su montavimu apytiksliai siektų 3–4 tūkst. Eur.

Saulės jėgainės įsirengimas nėra toks sudėtingas, kaip daugeliui gali pasirodyti. Pasak Lietuvos saulės energetikos asociacijos, jas nesunkiai turėtų sumontuoti bet kuri profesionali saulės sistemų montuotojų įmonė. Dažniausiai ji imasi ir prižiūrėti jėgainę – kartą per metus apžiūrėti kabelius ir jungtis, patikrinti, ar normaliai veikia kontaktai ir įtampos keitiklis. Tai gali atlikti kiekvienas elektrikas, susipažinęs su saulės elektrinėmis.

Rekomendacijos įsirengti kitas priemones

Įsirengti alternatyvius energijos šaltinius šildymui labiausiai yra skatinami tie daugiabučiai, kurie nėra prijungti prie centralizuoto šilumos tiekimo. Tačiau pasinaudoti papildomai teikiama parama gali ir daugiabučiai, gaunantys šilumą centralizuotai. 

„Statant saulės jėgainę, galima kartu įsidiegti šilumos siurblį, kurio darbui naudojama jėgainės pagaminama elektra. Tai dažna praktika, nes toks variantas ekonomiškai patrauklus – sumažėja mokesčiai tiek už šildymą, tiek už elektrą“, – teigė Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Paraiškos daugiabučiams renovuoti gali būti teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (paraiškos priimamos visuose regioniniuose padaliniuose) tiesiogiai arba naudojantis pašto ir pasiuntinių teikiamomis paslaugomis iki 2021 m. birželio 1 d.

Nauda tiek gyventojų piniginėms, tiek aplinkai

Šiuo metu įgyvendinama daugiau kaip 1 500 daugiabučių atnaujinimo projektų ir dalyje jų planuojama įdiegti alternatyvius energijos šaltinius. Alternatyvūs energijos šaltiniai įdiegti beveik 80-yje daugiabučių namų modernizavimo projektų.

Vienas iš jų, esantis Marijampolėje, buvo pripažintas geriausiu 2019 m. renovacijos projektu. Čia energijos poreikis po priemonių įdiegimo sumažėjo daugiau kaip 80 proc., tokius sutaupymus leido pasiekti gyventojų pasirinkta geoterminio šildymo sistema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur

Kur portretas
Nuorodos į studijas apie poveikį žmonių sveikatai.

daugiau nieko nenorit ponai kilmingieji is ubagu,

daugiau nieko nenorit ponai kilmingieji is ubagu, portretas
Jau pinigu stokas valdzios vyrams,reikia ka nors sugalvoti kaip tuos piliecius apsukti,pinigu uzsikalti,AR NE,ponai,mes nedurni kad uz jusu aferas su bankais pasirasysim,kur protas zmones vos gala su galu suduria o jie mat jau nori vel mus smaukti,smegenu nera,matyt valdzioje zydai sedi ,jiems tik pinigai,

Su tokiu požiūriu,

Su tokiu požiūriu, portretas
tai metai kiti ir namai taps vaiduokliais . Kiek pinigų kas mėnesį tenka atiduoti už nežinia kokius PADARYTUS (?!) darbus daugiabučių gyvenamųjų namų administratoriams ?!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių