Nori naikinti nuolaidą nuomotojams

Būstus nuomojantiems klaipėdiečiams už verslo liudijimą vėl gali tekti mokėti visą kainą – 348 eurus per metus. Šiemet jiems taikomas simbolinis euro mokestis. Teigiama, kad tokia lengvata neteikė didelės naudos miestiečiams.

Kainos išliks tokios pat

Miesto tarybai bus teikiamos tvirtinti verslo liudijimų kainos, kurios galios kitąmet. Siūloma, kad jos nesikeistų. Atkreipiamas dėmesys, kad nesikeitė minimali mėnesinė alga, gyventojų pajamų mokestis.

Tačiau norima verslo liudijimo kainą padidinti gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo arba nakvynės ir pusryčių paslaugos), besiverčiantiems klaipėdiečiams.

Praėjusiais metais buvo numatyta lengvata – šiai veiklai nustatyta simbolinė euro kaina.

Viltasi, kad tai paskatins būsto nuoma besiverčiančius asmenis pasitraukti iš šešėlio.

Taip pat tikėtasi, kad prie savivaldybės gyvenamąją vietą deklaravusiems klaipėdiečiams bus paprasčiau tą padaryti nuomojamuose būstuose.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės, siūloma panaikinti nuolaidą verslo liudijimui būstų nuomotojams ir nustatyti 348 eurų kainą.

Pastaroji galiojo anksčiau, prieš nustatant simbolinį mokestį.

Nėra teisinga kitų atžvilgiu

K.Petraitienė teigė, kad toks siūlymas gimė dėl kelių priežasčių.

Nustačius simbolinę verslo liudijimo kainą būstų nuomotojams, per aštuonis mėnesius į biudžetą nepateko 56 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad per metus ši suma sieks 85 tūkst. eurų.

"Už tokią sumą galėtume atnaujinti vaikų žaidimų aikšteles septyniose ikimokyklinio ugdymo įstaigose", – iliustravo vedėja.

K.Petraitienė atkreipė dėmesį, kad būstų nuomos veikla yra gana pelninga, lyginant su kitomis, kurioms taip pat nustatytas 348 eurų mokestis už verslo liudijimą.

Be to, dažniausiai tai nėra pirmaeilis miestiečių darbas, o papildoma veikla.

"Tai yra neteisinga. Žmogus, prekiaujantis žuvytėmis, turi susimokėti už verslo liudijimą 348 eurus per metus. Būsto nuoma tikrai pelningesnė veikla", – palygino vedėja.

"Akivaizdu, kad ženkliai sumažinta verslo liudijimo kaina neturi jokios įtakos būsto nuomos kainai. Viena pagrindinių priežasčių, kodėl buvo nustatyta simbolinė kaina šiai veiklai, buvo ta, kad gyventojai galėtų deklaruoti gyvenamąją vietą. Tačiau, išanalizavus duomenis, mokestis poveikio neturėjo", – aiškino vedėja.

Siūlymui politikai nepritarė

Tačiau miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto, kurio posėdžio metu svarstytas klausimas, nariai atkreipė dėmesį, kad išduotų verslo liudijimų skaičius būstų nuomotojams išaugo.

Šiemet per aštuonis mėnesius klaipėdiečiai įsigijo 839 liudijimus. Tai yra 494 daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

"Tačiau nauda ir buvo tik tiems, kurie įsigijo tuos verslo liudijimus. Kiti miestiečiai to nepajuto. Kiti didieji miestai tokių lengvatų netaiko", – tvirtino K.Petraitienė.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė tvirtino, kad teisingumas yra svarbu, tačiau reikia apsispręsti, ar miestas siekia ištraukti būsto nuomotojus iš šešėlio.

Vicemeras Artūras Šulcas atkreipė dėmesį, kad žmonės norės įsigyti verslo liudijimą, kai jis kainuoja eurą, ir dirbti legaliai.

"Sakėme, įvesime simbolinį mokestį šiai veiklai metams ir žiūrėsime, kas bus. Įsigijusiųjų verslo liudijimus būstų nuomai skaičius pastebimai išaugo. Ko gero, metai per trumpas laiko tarpas, kad galėtume įvertinti, ar tokia lengvata pasiteisino. Be to, dar neįsigaliojo Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas. Tai bus nuo sausio", – komentavo vicemeras.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai nepalaikė savivaldybės administracijos siūlymo grąžinti mokestį už verslo liudijimus būsto nuomotojams į ankstesnį lygį, kad vėl kainuotų 348 eurus per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam kur nuoma 200

Tam kur nuoma 200 portretas
Tai idomiai mastai visu pirma yra ir dar didesne nuoma o kitas dalykas kada jus pagaliau suprasit kad niekam nerupi kur jus gyvensit ka valgysit busit nuogi ar ne Tai tik jusu bedos ir niekieno daugiau!

kodėl savininkų nesutvarko

kodėl savininkų nesutvarko portretas
Ar tu nuomojiesi 2 ar 3 kambarių butą nuoma 200 eurų,ir savininkams neįdomu iš kur gausi tokius pinigus,o dar pridėkite komunalinius,šiluma gali ir minimalios algos neužtekti.O šitie kurkuliai dar nemoka mokesčių,paskaičiuokit kokios pajamos gaunasi.Skalpuoja jaunas šeimas su vaikais ir nesigėdina.

Pritariu savivaldybei

Pritariu savivaldybei portretas
Sunku surast butą nuomai su deklaruojama gyv. vieta. Visi savininkai nori gauti didelius pinigus už nuomą (girgždančią sofą), o įstatymų laikytis nenori. Siūlau dukart apmokestint nuomotojus!!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių