Nuo represijų besislepiantys baltarusiai: A. Lukašenka gali griebtis dar drastiškesnių veiksmų

Baltarusijos valdžiai pagrobus garsų tinklaraštininką, Klaipėdoje nuo represijų besislepiantys jo tėvynainiai jau žino: Aliaksandras Lukašenka nesibaimina tarptautinės bendruomenės ir gali griebtis dar drastiškesnių veiksmų.

Teismams įrodymų nereikia

Baltarusijos opozicijos aktyvisto ir tinklaraštininko, informacinio kanalo "Nexta" įkūrėjo Ramano Pratasevičiaus ir jo draugės likimas pirmadienį iki pavakarės vis dar nebuvo žinomas.

Kai pasaulis aptarinėjo įvykį, iš savo tėvynės bėgti priversti baltarusiai piešė niūrų artimiausios ateities scenarijų.

Sviatlanos Cichanouskajos sutuoktinio Sergejaus bičiulis Aleksandras Cukanovas, pastaruoju metu gyvenantis Klaipėdoje, pažįsta R.Pratasevičių. Kai prasidėjo persekiojimai, A.Cukanovas buvo priverstas ištrinti tinklaraštininko laiškus, baimindamasis dėl artimųjų likimo.

Gegužės 29 d. sukaks metai nuo S.Cichanouskio suėmimo. Jis vis dar nenuteistas ir yra laikomas Gomelio tardymo izoliatoriuje, jam inkriminuojama daugiau nei trys kriminaliniai nusikaltimai.

Ta proga Lietuvoje (Vilniuje ir Klaipėdoje), Lenkijoje, galbūt ir savo tėvynėje gyvenantys baltarusiai ketina surengti protesto akcijas.

"Pas mus Baltarusijoje kiekvieni prezidento rinkimai lydimi pretendentų įkalinimu ir bylų jiems fabrikavimu. Pasauliui tai tapo žinoma tik dabar, po praėjusių metų rinkimų. O juk taip būdavo kas penkerius metus, visą laiką, kai valdo A.Lukašenka. Jokių kaltės įrodymų ten nė nereikia. Taip buvo ir mano atveju, pateikiau įrodymus, kad nebuvau toje vietoje, kuri minima kaltinime, bet į tai niekas nekreipė dėmesio", – teigė A.Cukanovas.

R.Pratasevičiaus įkurtas informacinis kanalas "Nexta" baltarusiams žinomas kaip didžiausias baltarusiškų naujienų kanalas, aktualiausios informacijos apie pasipriešinimo judėjimą šaltinis.

Jis greičiausiai pranešdavo žinias apie įvykius Baltarusijoje. Per "Nexta" buvo informuojama, kada ir kur renkasi protestuotojai, skelbiami raginimai eiti į gatves.

Išpuolį prieš keleivinį lėktuvą A.Cukanovas vertina kaip keršto R.Pratasevičiui akciją. Galbūt tai ir siekis įbauginti baltarusius prieš artėjančio savaitgalio protestus.

Iš dalies A.Lukašenkai tai pavyko, nes protesto akcijų dalyviai baudžiami milžiniškomis baudomis, siekiančiomis 200 bazinių atlyginimų ir įkalinimu 50-čiai parų. Juk jis nė neslėpė, kad sukiš visus nepatenkintus į koncentracijos stovyklas.

A.Lukašenkai baigėsi tabletės?

"Supratome, kad baltarusiai neapsaugoti nuo A.Lukašenkos teroro net svetimoje šalyje. Sunkiai suvokiama, kad įmanoma apgręžti keleivinį lėktuvą, grasinti smurtu. Su vyru kalbėdami svarstėme, kad jis tiesiog turėtų atsisakyti prezidento įgaliojimų. Bet labai greitai priėjome minties, kad A.Lukašenka dabar sieks kaip įmanoma greičiau Baltarusiją padaryti Rusijos provincija. Mano vyras mano, kad Ramaną valdžia norės paversti savo informatoriumi, juk žmogui gresia mirties bausmė", – mintimis dėl persekiojimų dalijosi iš Baltarusijos emigravusi ir Klaipėdoje apsigyvenusi Marija Bykovskaja.

Pirma, ką pasakiau, kai išgirdau apie lėktuvo užgrobimą – ar tik nesibaigė A.Lukašenkai tabletės.

Moteris teigė, kad jokių raginimų ką nors griauti, žudyti, niokoti niekada "Nexta" nėra skelbęs. Nepaisant to, režimas šį kanalą yra pripažinęs teroristiniu ir jo įkūrėjui realiai gresia mirties bausmė.

Pasak baltarusės, kanalo naudotojai buvo sodinami į kalėjimą. Todėl daugelis išsiregistravo iš šio kanalo vartotojų sąrašo ir vien iš baimės nustojo juo naudotis arba daro tai aplinkiniais keliais.

"Nesitikėjau, kad kažkas panašaus gali įvykti. Pirma, ką pasakiau, kai išgirdau apie lėktuvo užgrobimą – ar tik nesibaigė A.Lukašenkai tabletės. Oficiali versija apie bombą lėktuve nelogiška, iki nusileidimo Vilniaus oro uoste buvo likusios vos 10 minučių, baltarusių oro erdvėje – vos pora minučių. Daugelis svarsto, kodėl taip nepasielgta, kai skrido S.Cichanouskaja. Spėjame, kad be V.Putino čia neapsieita, gal rusai neleido taip pasielgti, baimintasi didžiulio skandalo", – dalijosi mintimis M.Bykovskaja.

Spėlionės: M.Bykovskaja mano, kad pagrobtą žurnalistą Baltarusijos valdžia sieks paversti informatoriumi. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Už grotų – 55 paras

Nors M.Bykovskajos šeima iš Baltarusijos išvyko pačiame praėjusių metų gale, jos sutuoktiniui Vadimui vis siunčiami registruoti laiškai iš bausmių vykdymo skyriaus. Kas rašoma šiuose laiškuose, nežinia, artimieji šių laiškų paimti negali.

Šeima gali tik spėlioti, kad tai reikalavimai sumokėti baudas, kurios atlikus laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą demonstracijose turėjo būti anuliuotos. Gali būti, kad tokiu būdu milicija bando zonduoti, kur yra sutuoktiniai.

"Prieš kiek laiko vyras nedrąsiai užsiminė, gal vaikus vasarai perduoti seneliams. Bet po sekmadienio įvykių tokia mintis nebekyla. Juk gali vaikus atimti iš senelių, perkelti į vaikų namus ir tada nori ar nenori parsivilios ir mus. Girdėjome, kad Baltarusijos valdžia jau prašė išduoti kai kuriuos pabėgusius dėl politinių motyvų tautiečius, bet Lietuva atsisakė tai padaryti. Akivaizdu, kad A.Lukašenka ieškos vis naujų būdų, kaip parsigabenti savo politinius priešus. Žinau viena, kad aš per Baltarusiją jokiais būdais nekeliausiu", – teigė M.Bykovskaja.

A.Cukanovas Klaipėdoje jaučiasi saugus, mano, kad čia Baltarusijos specialiųjų tarnybų rankos jo nepasieks, nors savo mieste Mozyriuje jis buvo paskelbtas kone pagrindiniu teroristu, nes yra televizijos kanalo "Mozyr dlia žyzni" įkūrėjas "YouTube" ir "Telegram" kanaluose.

Būtent šio informacinio kanalo įkūrimas ir tapo pretekstu vyrą persekioti. Iki išvykdamas jis triskart buvo suimtas, už grotų kalintas 55 paras.

Nors iš Baltarusijos vyras išvyko dar praėjusių metų vasarą, iki šiol į jo namus pareigūnai ateina atlikti kratų, lankosi antstoliai, visa tai priversti išgyventi jo artimieji – mama ir brolis.

Iš Gomelio buvo atvykęs pareigūnas, kuris aiškino, kad Aleksandras turės liudyti S.Cichanouskio byloje. A.Cukanovas tikino, kad Baltarusijoje liudytojai labai greitai tampa kaltinamaisiais.

Seka darbininkus, kad nekalbėtų

"Mano mieste Mozyriuje yra naftos perdirbimo gamykla. Joje iki šiol milicininkai budi, kad darbininkai nesikalbėtų, net pertraukėlių metu rūkydami, kad nestovėtų grupelėmis, stengiamasi kontroliuoti kiekvieną žingsnį, – pasakojo A.Cukanovas. – Su S.Cichanouskiu esu pažįstamas nuo 2019 m., tada priešrinkiminės kampanijos metu su juo važinėjome po šalį. Žmonės mums pasakojo tokių dalykų, kuriais nebūčiau patikėjęs. Vienas tokių pavyzdžių – Minske mirus vienos moters mamai valstybė nusavino jos butą. Teismui dukra pateikė vasario 20 diena datuotą mamos mirties liudijimą. Teismas gavo ir testamento klastotę, vasario 22 dieną pasirašytą neva mirusiosios ranka. Tačiau moteriai nepavyko įrodyti savo tiesos. Matyt, kažkoks valdininkas buvo nusižiūrėjęs tą butą. Anksčiau ir pats būčiau nepatikėjęs, kad mano šalyje įmanomi tokie dalykai, bet kai gyvai sutikau apie panašius dalykus pasakojančius žmones, turiu pripažinti, kad XXI amžiuje Europos centre tai yra realybė."

A.Cukanovas teigė, kad A.Lukašenka pačioje savo prezidentavimo pradžioje griebėsi teroro ir liejo kraują. Kai 1996 m. jis tapo prezidentu, šalyje klestėjo nusikalstamumas. Tada gaujos buvo šaudomos be teismo ir tyrimo, tam būdavo pasitelkiama kariuomenė. Kai kurie nusikaltėliai pabėgo į Rusiją, didžioji dauguma kitų buvo nužudyti.

Taip pat jis elgiasi ir su politiškai nepatogiais asmenimis. Nužudytų ir nežinia kur esančių yra labai daug.

Paskelbs karinę padėtį?

"Gal A.Lukašenka ir paliktų savo postą, bet jis puikiai supranta, kad už nusikaltimus pats ir jo parankiniai gali būti nuteisti mirties bausme, kuri Baltarusijoje vis dar nepanaikinta. Man labai neramu dėl mano šalies, bijau, kad gali būti pralieta daug kraujo. Baiminuosi, kad A.Lukašenka gali šalyje įvesti karinę padėtį, paskelbti komendanto valandą, teigdamas, kad buvo pasikėsinta į jo gyvybę. Juk apie tai jis kalbėjo jau ne kartą. Bene prieš mėnesį per valstybinę televiziją paskelbė, kad iš Lietuvos į Baltarusiją turėjo įsiveržti 140 visureigių su ginkluotais vyrais, jį su sūnumi pagrobti ir įkišti Gomelyje į rūsį", – stebino žiniomis iš savo tėvynės A.Cukanovas.

Gal A.Lukašenka ir paliktų savo postą, bet jis puikiai supranta, kad už nusikaltimus pats ir jo parankiniai gali būti nuteisti mirties bausme, kuri Baltarusijoje vis dar nepanaikinta.

Esą savo šalies piliečius prezidentas tikina, kad pasaulis kariauja, tik Baltarusijoje klesti taika ir meilė. Bet net senoliai dabar tuo nelabai tiki.

Vyras pasakojo, kad sąžiningi milicininkai atsisako vykdyti tik žodžiu duodamus įsakymus smurtauti prieš savo tautiečius arba patys išeina iš tarnybos. Būta ne vieno pareigūnų savižudybės atvejo.

Apibūdindamas A.Lukašenkos politiką baltarusis tikino, kad prezidentas yra susipykęs ne tik su Vakarų valstybėmis. Net jo didysis sąjungininkas V.Putinas pyksta ant A.Lukašenkos, nes jis ne kartą netesėjo pažadų ir apgavo.

Pasak A.Cukanovo, panašiai Baltarusijos prezidentas pasielgė ir su kinais. Kol kinai sudarė sutartis ir teikė kreditus, A.Lukašenka su jais draugavo. Kinai Baltarusijoje pastatė labai daug įmonių, suteikė paskolų. O kai reikėjo pradėti grąžinti pinigus, jis atsuko nugarą.

"Panašu, kad A.Lukašenka visai išprotėjo. Mes žinome, kad jis kalba viena, o galvoja visai ką kita. Juk jis labai dažnai vadinamas "ciganu" (čigonu), kuris meluoja kiekviename žingsnyje. Jis net mirdamas laikysis valdžios. Pas mus jau seniai sakoma, kad Baltarusiją išgelbės snaiperis. V.Putinas neleis jo skriausti vien todėl, kad pačiam to paties neatsitiktų. Jei rusai pamatys, kad kantrieji baltarusiai savo diktatorių nuvertė, ir patys gali taip pasielgti, juk rusai karštesnio būdo, – spėliojo A.Cukanovas. – Baltarusija gali tiesiog tapti Rusijos dalimi, o po kelerių metų niekas ir neprisimins, kad buvo tokie baltarusiai."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Eikit tik..Po tais ,,besislepiančiais baltarusiais" slepiasi Lukašenkos šnipai atsiūsti dirbti savo žvalgybai į Lietuvą. Puiki priedanga tiek humanitariniai tikslai, tiek deklaruojamas persekiojimas.O mūsų valdžios idiotai žiūri kaip ožiai į naujus vartus ir nieko nesupranta Dar ir netikrą jų vėliavą paerzint Lukašenkai Vilniuje iškelia:D).Kaip toje vaikiškoje ,,Buratino nuotykių"istorijos posakyje,,Kvailiui nereikalingas peilis - jam truputį ,,padainuosi"(pagirsi) ir daryk ką nori":D)

LAPE

LAPE portretas
TOKIE BESISLAPSTANTYS PAPRASAIKOS IR KURSTO NEAPYKANTA TARP BALTARUSU IR LIETUVIU IR JIE VISO LABO TERA SIURBELES KURIE SAVO TEVYNEJE KRAUJA PAGERE O DABAR ATSLIAUZE I LIETUVA TA DARYTI

tai

tai portretas
> Kestui. Gal nereikia būti avinu ir mekenti nesąmones, nes ....tarkim apie LT beveik visi gaudavo algą 400 litų , kas buvo 100 dolerių ir ne tik pragyvendavome , bet ir atidėdavome dešimtinę. Taigi lygink ir komunalinius mokesčius, kurą, vaistus.....ir kad rusė į pensiją išeina 55 metų.
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių