Pereiti į pagrindinį turinį

Nustelbdamas šaltį Klaipėdą valdė džiazas

2012-06-04 05:00
Nustelbdamas šaltį Klaipėdą valdė  džiazas
Nustelbdamas šaltį Klaipėdą valdė džiazas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tris dienas muzikos sūkuryje buvusi Klaipėda vis dar nenustoja gyventi džiazo ritmu. Šalčio ir vėjo nepaisiusio XVIII Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatoriai jau sulaukė palankaus ne tik klaipėdiečių, bet ir žvaigždžių įvertinimo.

Šaltį įveikė muzika

Būtent užvakar vykęs koncertas, kuriame pasirodė ryškiausios žvaigždės, sulaukė didžiausio klaipėdiečių ir miesto svečių susidomėjimo. Teatro aikštė buvo pilna muzikos mėgėjų.

Nuo šalto oro striukėmis, pirštinėmis, karšta kava ir arbata apsiginklavusius džiazo gerbėjus išjudino pasaulinio lygio žvaigždžių muzika ir dainos.

Bene labiausiai publika laukė saksofono virtuozės Candy Dulfer pasirodymo.

Renginį vedusiam miesto merui Vytautui Grubliauskui vos ištarus šios atlikėjos vardą, minioje nuvilnydavo plojimų ir palaikymo šūksniai.

Prieš pagrindinės festivalio žvaigždės pasirodymą į aikštę suplūdo dar daugiau žmonių. Nemaža dalis jų atvyko būtent į jos pasirodymą. C.Dulfer į sceną susirinkusieji kvietė plojimais, trypimu, šūksniais, skandavo atlikėjos vardą.

Į sceną su grupe išėjusi virtuozė nustebino su visais pasisveikinusi lietuviškai. Ji gyrė Teatro aikštėje susirinkusią publiką ir dėkojo už plojimus.

Džiazo festivalio siela miesto meras V.Grubliauskas priminė, kad su šia atlikėja dėl dalyvavimo festivalyje buvo tariamasi net trejus metus, kol viską pavyko suderinti.

Gyrė merą ir orkestrą

Didelio dėmesio sulaukė buvusi viena Madonnos pritariamųjų vokalisčių Niki Haris. Į uostamiestį atlikėja atvyko dar praėjusį antradienį. Ji ypač saugojosi šalto ir drėgno oro.

„Šįvakar dainuodama aš mirsiu“, – pagrindinę festivalio dieną juokavo N.Haris.

Organizatorių teigimu, įtampos netrūko ir ryškiausiai Rusijos džiazo žvaigždei Igoriui Butmanui, kuris festivalyje pasirodė su Kauno bigbendu. Atvykęs į Vilnių, jis pirmiausia turėjo skubėti į laikinąją sostinę, kur vyko repeticijos. Tačiau jos tebuvo tik dvi.

Klaipėdos publika ypač šiltai sutiko šį džiazo virtuozą, kuris koncerto metu dėkojo už palaikymą ir geras emocijas.

„Gatvėje labai šalta, o sieloje šilta. Nuostabus orkestras, nuostabus meras“, – ištarė atlikėjas.

Rūpesčių kėlė lietus

Festivalio metu organizatoriams daugiausia rūpesčių išties sukėlė šaltas oras, kuris labiau priminė ne vasarą, o ankstyvą pavasarį ar vėlyvą rudenį.

Užvakar dėl lietaus atlikėjams teko apriboti repeticijas Teatro aikštėje.

Buvo baimintasi, kad lis ir per koncertą, tačiau vakarop dangus pragiedrėjo. V.Grubliauskas pastebėjo, kad per 18 metų, kai rengiamas festivalis, tai pirmas kartas, kai scenoje teko įjungti šildytuvus.

„Išbandymą šalčiu atlaikėme. Anksčiau dažniau tekdavo kęsti lietų, o ne šaltį. Džiazas daro stebuklus. Visoje Lietuvoje lyja, o Klaipėdoje – ne“, – tvirtino meras.

Dovana miestui – skulptūra

Džiazo festivalis klaipėdiečius džiugino ne tik koncertais. Jis miestui padovanojo skulptūrą „Fortepijonas-banga“, kuri papuošė Kurpių gatvėje esantį skverą.

Skulptoriaus Vlado Kančiausko kūrinys Klaipėdai perduotas skambant trimitams. Ceremonijos metu autorius gimtojo miesto merui V.Grubliauskui įteikė dovanojimo aktą.

„Tai naujas džiazo festivalio etapas. Fortepijono skulptūra byloja, kad džiazo idėjos yra neišsenkamos. Šis instrumentas toks, kuris nebijo nei lietaus, nei sniego, nei saulės. Klaipėdoje kitokio neįsivaizduočiau“, – džiaugėsi meras.

Jis teigė, kad ši skulptūra iškart tapo miesto simboliu.

„Tikiu, kad kada nors atsiras muzikinė alėja. Klaipėda – Lietuvos Naujasis Orleanas. Buvau šiame mieste. Ten apie mus tikrai žino“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Vilniuje gyvenantis V.Kančiauskas gimė Klaipėdoje. Skulptorius tvirtino, jog seniai norėjo, kad jo darbas atsirastų ant Baltijos jūros kranto, kur iki šiol yra jo širdis.

V.Kančiausko skulptūros susilaukė pripažinimo visame pasaulyje. Jo kūriniai stovi net Ramiojo ir Atlanto vandenynų pakrantėse.

Festivalis pranoko lūkesčius

Klaipėdos pilies džiazo festivalis baigėsi vakar. Šventės organizatoriai tvirtino, kad renginys pranoko lūkesčius.

„Šis festivalis buvo kitoks. Gera nuotaika vyravo ir tarp žvaigždžių, ir tarp žiūrovų. Akivaizdu, kad džiazui nėra blogo oro. Galime bandyti festivalį organizuoti ir per Kalėdas. Vis tiek būtų žmonių“, – tvirtino Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė.

Anot moters, didesnis buvo ir klaipėdiečių geranoriškumas: „Jie net nešė man gėles. Paprasčiausiai sustabdydavo aikštėje ir įteikdavo“.

Džiazo šventės organizatorių pastangas įvertino ne tik paprasti žmonės, bet ir pasaulinio lygio žvaigždės.

„I.Butmanas tvirtino, kad aš esu užsispyrusi moteris, nes sugebėjau jį įtikinti čia atvykti. Atlikėjas sakė norėjęs atvažiuoti ir pažiūrėti į tą moterį su įkyriu charakteriu“, – neslėpė festivalio vadovė.

Anot I.Grubliauskienės, I.Butmanas pažadėjo prisidėti prie festivalio organizavimo kitąmet ir pakviesti čia naujus pasaulinio lygio džiazo virtuozus.

„Smagu, kad užsimezgė ryšiai“, – teigė I.Grubliauskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų