Pereiti į pagrindinį turinį

Olandiškos šiukšlės sudomino uostamiesčio prokurorus

2012-08-22 13:51
Olandiškos šiukšlės sudomino uostamiesčio prokurorus
Olandiškos šiukšlės sudomino uostamiesčio prokurorus / Vytauto Petriko nuotr.

Uostamiesčio tarnybos bejėgės prieš milžiniškus asfalto atliekų kalnus, stūksančius mieste ir Klaipėdos rajone. Jas išpylę verslininkai kol kas tik moka skiriamas tūkstantines baudas, tačiau atliekų išgabenti, regis, nesiruošia.

„Dovanėlė“ atkeliavo laivais

Jau greitai bus dveji metai, kai Klaipėdos prieigose, Sendvario seniūnijoje, atsirado milžiniškas juodas kalnas asfalto atliekų.

Tokie pat kalnai išdygo ir pačiame uostamiestyje – Žardupės gatvėje ir Jūrininkų prospekte.

„Ta įmonė, kuri į Lietuvą laivais atgabeno šias atliekas, į jas nebeturi jokių teisių. Tas teises iš jos perėmė latvių bendrovė, kuri tarpininkavo atliekas įvežant į Lietuvą“, – patvirtino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros direktoriaus pavaduotojas Alfredas Šepštas.

Atliekos pas mus atkeliavo iš Olandijos tam, kad jas perdirbtų. Gabenimo dokumentuose nurodyta, kad jos bus vežamos į perdirbimo įrenginius, kurie, pasirodo, neegzistavo.

Tiek aplinkosaugininkus, tiek ir kitas tarnybas tuomet sudomino keisti adresai, kažkoks kelio ruožas rytinėje Lietuvos dalyje, kur esą turėjo būti nuvežtas šis asfalto šlakas.

Atsirado nelegalus sąvartynas

„Dovanėlė“ iš Olandijos Klaipėdos rajone ir pačioje Klaipėdoje užsigulėjo. Asfalto atliekų savininkų paklausti, kada jos bus išgabentos, neįmanoma, nes jie į telefono skambučius neatsiliepia.

„Jie buvo įpareigoti pašalinti tas atliekas, o už nevykdymą jiems skirtos baudos. Tas kalnas mažėja, kažkas išsiveža, pasipila sau ant keliuko ar dar kur nors, nors to daryti negalima“, – sakė Klaipėdos rajono savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėjas Algirdas Ronkus.

Aplinkosaugininkų teigimu, pastarąjį kartą už darbus be leidimo atliekų savininkams buvo skirta net 7,5 tūkst. litų bauda.

Yra duotas nurodymas tą kalną atiduoti atliekų tvarkytojui, kuris turi teises tas atliekas utilizuoti arba grąžinti siuntėjui.

O kol kas šalia šio kalno Klaipėdos rajone sparčiai auga nelegalus sąvartynas, kurį rajonui gali tekti kuopti už biudžeto lėšas.

Įvykį tiria prokurorai

Vos išpylus asfalto atliekas, prasidėjo tyrimai ir teismai. Buvo teigiama, jog tose vietose laikyti atliekų negalima.

2011 m. buvo atlikti tyrimai dėl šių medžiagų kenksmingumo. Juos atliko Lietuvos geologijos tarnyba.

Neoficialiais duomenimis, kenksmingų medžiagų, kurios garuotų į aplinką ar įsiskverbtų į dirvožemį, nerasta.

„Iš pat pradžių kilo ginčas, ką jie įvežė į Lietuvą: ar atliekas, ar ne atliekas. Tie ginčai užsitęsė beveik dvejus metus, kol pirmosios instancijos teismas pripažino, kad tai yra atliekos. Vežėjai šį sprendimą apskundė. Iš Vyriausiojo administracinio teismo sulaukta sprendimo, kad tai vis dėlto atliekos“, – pasakojo Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros Klaipėdos rajono padalinio vedėjas Algirdas Vaitkus.

Dabar šie asfalto atliekų kalnai jau domina ir prokurorus. Iki šiol neaišku, kam tos atliekos buvo skirtos ir kodėl dokumentuose nurodyti neegzistuojantys gavėjų adresai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų