Operacinėje eilinių dienų nebūna

Nematomas, bet labai svarbus – taip būtų galima apibūdinti operacinėje dirbančių slaugytojų darbą.

Svarbiau nei padėka

Klaipėdos universitetinės ligoninės Anesteziologijos ir reanimacijos (su operacine) skyriaus vedėja Renata Paškevičiūtė pritaria, kad sunkus slaugytojų darbas – ne visada matomas.

"Jei pavyksta operacija, pacientas dėkoja jį operavusiam gydytojui, nors prie bendro rezultato prisideda visa komanda", – paaiškino vedėja.

p>Tačiau šiuos žodžius R.Paškevičiūtė pasako be nuoskaudos.

Anestezijos ir intensyviosios terapijos operacinės vyresnioji slaugytoja Alma Žygelienė, slaugytojos Vida Silkauskienė ir Rita Bodunova patikina, kad svarbiau nei pacientų padėkos būna gerai atliktas darbas.

Koks svarbus nematomas slaugytojos indėlis, atspindi ir chirurgų pageidavimai, kad per operaciją talkintų savo srities profesionalė. Visi gydytojai pageidauja geriausios ir pareigingiausios slaugytojos – tokios ir dirba šioje operacinėje.

Primena galvosūkius

R.Paškevičiūtė paneigė dažnam susiformavusią nuostatą, kad per operaciją slaugytojos pareiga tik paduoti instrumentus gydytojui.

"Šiais laikais viskas labai pasikeitę – operacijos vis sudėtingesnės. Pamačius per operacijas, pavyzdžiui, traumatologines, neurochirurgines, naudojamus instrumentų rinkinius kyla klausimas, kaip slaugytojos nesusipainioja", – stebisi gydytoja.

Operacijoms skirti rinkiniai primena sudėtingiausius lego galvosūkius. Net gydytojai į juos žiūrėdami kartais sutrinka. Tačiau slaugytojos negali suklysti ir operuojančiam chirurgui privalo paduoti būtent tai, ko reikia. Priešingu atveju operacija gali nepavykti.

Šiuolaikinėms technologijoms sparčiai tobulėjant, slaugytojoms organizuojami nuolatiniai mokymai.

Svarbus šiltas žodis

Anesteziologijos slaugytojos pacientą pasitinka jau prie operacinės durų. Kiekvienas žmogus tokiais atvejais jaučia nerimą ir įtampą, tad šiltas, paguodžiamas slaugytojos žodis ypač svarbus.

Per operaciją vienos slaugytojos padeda gydytojui anesteziologui, kitos – operuojančiam chirurgui.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Ona Mitalienė priminė, kad visame pasaulyje slaugytojoms tenka didžiulė atsakomybė už higieną bei sterilumą operacinėje.

Ekstremalumo netrūksta

R.Paškevičiūtė pastebi, kad nepaisant tobulėjančios medicinos technikos, žmogiškasis faktorius išlieka labai svarbus.

"Kai būna ekstremali situacija, užtenka tik žvilgsnio, kad susikalbėtume su slaugytoja. Kontaktas be žodžių – labai svarbus", – paaiškina vedėja.

Kiekviena skubi operacija yra ekstremali, kai sunku prognozuoti jos rezultatus. Tačiau ir per planines operacijas iškyla nenumatytų situacijų, kurioms kas kartą medikai privalo būti pasirengę.

Pasiruošimas kai kurioms sudėtingoms operacijoms, pavyzdžiui, onkologinėms, prasideda gerokai anksčiau. Likus kelioms savaitėms iki tokios operacijos, jai ruošiasi pora gydytojų ir šešios slaugytojos.

Mat kai kurios sudėtingos operacijos trunka daugiau nei 10 valandų. Rekordiškai ilga operacija, pernai atlikta Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, truko net 33 valandas.

R.Paškevičiūtė pasakojo, kad, pasitaikius skubiam atvejui, visi meta savo darbus ir puola padėti.

Vedėja neslepia, jog labiausiai komandą paveikia ant operacinės stalo miręs pacientas. Pernai tokių mirčių pavyko išvengti. Specialistai tai įvertina kaip didžiulį ligoninės pasiekimą.

Išlieka tarp lyderių

Klaipėdos universitetinė ligoninė pagal per metus atliekamų operacijų skaičių užima trečią vietą šalyje. Tad čia dirbantiems medikams tenka didžiulis krūvis.

"Ten, kur daug ir intensyviai dirbama, ten būna geri kolektyvai. Mūsiškis – išskirtinis, pats geriausias ligoninėje", – įsitikinusi vedėja.

Pripažįstama, kad operacinėje gali dirbti ne kiekvienas – ne visiems priimtinas intensyvus darbas, neprognozuojamos situacijos.

Vyriausioji slaugos administratorė Zita Timinskienė pasidžiaugė slaugytojomis, kurios padeda paruošti jaunąją pamainą.

Mat operacinėse pageidaujama žmonių, iki tol nedirbusių kituose ligoninės skyriuose. R.Paškevičiūtė paaiškino, jog taip stengiamasi išvengti stereotipų, kaip dirbti.

Tad jauni specialistai dirbti operacinėje mokomi vietoje. Anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytojos baigia specialius keturių mėnesių kursus.

Slaugytojos tikina, kad operacinėje nebūna vienodų dienų. Kiekviena jų pateikia savo staigmenų, su kuriomis tenka žaibiškai susitvarkyti, nes būtent nuo to priklauso paciento likimas.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dirba per 700 slaugytojų, iš jų operacinėse ir Anesteziologijos skyriuje – 71.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių