Iš orlaivių skrieja vakcinos laukiniams gyvūnams

Rugsėjo 29-ąją prasidėjo antrasis šiųmečio laukinių gyvūnų vakcinavimo nuo pasiutligės etapas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nurodė, kad vakcinos virš Lietuvos miškų ir laukų iš orlaivių bus mėtomos iki gruodžio.

Planuojama išmėtyti daugiau nei pusę milijono vienetų jaukų su vakcina. Tam bus pasitelkti du lengvieji "Cesna" ir vienas "AN-2" tipo lėktuvas, kurie kils iš Paluknio, Molėtų bei Aleksoto aerodromų.

VMVT duomenimis, Lietuvoje jau keletą metų pasiutlige nebeserga nei naminiai, nei laukiniai gyvūnai, tačiau užsikrėtusių šia liga vis dar aptinkama kaimyninėse valstybėse.

Pasak VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo-valstybinio veterinarijos inspektoriaus Antano Paliučio, šiais metais bus sutelktas dėmesys ties pietrytine Lietuvos dalimi, daugiausia – ties siena su Baltarusija, kur pasiutligės suvaldyti nesiseka.

Tai iš tiesų yra vienintelis būdas paskiepyti laukinius gyvūnus.

Tad vakcinos daugiausia skries Lazdijų, Druskininkų, Varėnos, Alytaus, Prienų, Birštono, Marijampolės ir Kalvarijų savivaldybių teritorijose. Siekiant kuo geresnių rezultatų, vakcinos šiose zonose mėtomos dvigubai tankiau.

VMVT Klaipėdos departamento patarėja Dalia Kaveckienė nurodė, kad laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija – vienas efektyviausių būdų kovojant su pasiutlige.

"Naminius gyvūnus galime suskiepyti, bet laukinių nesuskiepysime, o juk jie ir būna pasiutligės platintojai. Gyvūnas, radęs išmestą jauką su vakcina, jį suėda, o suėdęs pats pasiskiepija. Rezultatas toks pat, kaip kad jam būtų suleista vakcina švirkštu. Jau daugelį metų atliekame tokią vakcinaciją. Pasitelkiame oro uosto darbuotojus, kurie iš orlaivių mėto šiuos jaukus. Pernai pradėjo mėtyti nuo rytinės Lietuvos pusės ir apskrido visą Lietuvą. Yra numatytos dienos, kada ir kur skristi. Tai iš tiesų yra vienintelis būdas paskiepyti laukinius gyvūnus", – teigė D.Kaveckienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam vargt

kam vargt portretas
jei nebera ka vakcinuoti, daug gyvunu suvazineta arba issaudyta

beretnykams ožio čiulpikams

beretnykams ožio čiulpikams portretas
dujų kamera, dar už dujas gaus susimokėti

:)))

:))) portretas
o kada vakcinuos beretnykus?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių