Orų prognozės miškininkų neguodžia

Iš sinoptikų skelbiamos informacijos matyti, jog didžiojoje Lietuvos dalyje vyrauja vidutinis miškų gaisringumas. Miškininkai nerimaudami stebi orų prognozes, nes gali būti, jog, nesulaukus lietaus, netrukus teks skelbti ekstremalią padėtį ir drausti lankytojams vaikščioti tam tikruose miškuose.

Liūtys pajūrį aplenkia

Sinoptikai kone kasdien skelbia apie liūtis, prausiančias kai kuriuos šalies rajonus. Klaipėdoje pastarąjį kartą lijo liepos 17-ąją.

Artimiausiomis dienomis prognozuojamas didelis karštis, kai temperatūra gali siekti ir 32 laipsnius aukščiau nulio, o kritulių veikiausiai taip ir nesulauksime, tad miškų gaisringumas, šiuo metu siekiantis vidutinę arba trečiąją klasę, gali peraugti į pavojingesnę – ketvirtąją.

Iš viso miškų gaisringumas pagal pavojų skirstomas į penkias klases, kur penktoji yra aukščiausia.

"Niekas nesikeičia, kaip ir prognozavome, bus karščiau ir karščiau, bus pragaras. Gal protarpiais ir nulis kokia nors liūtis. Lietus kol kas, deja, mūsų nepasiekia, nuprausė Vilnių, Kauną, Kėdainius, o mus debesys pasiekė išsikvėpę. Kol kas miškų gaisringumo pavojus vidutinis, bet jei nelis, miškai dar labiau sausės", – teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių grupės budinti sinoptikė Elvyra Latvėnaitė.

Rugpjūtis bus sausesnis?

Miškų gaisrų riziką didina itin karšti orai. Prieš mėnesį didelėje Lietuvos dalyje vyravo ketvirtos arba penktos klasės miškų gaisringumo pavojus.

Dėl to daugiau nei trečdalis savivaldybių buvo apribojusios patekimą į jose esančius miškus. Liepos pradžioje gausiai palijus, šis draudimas atšauktas.

"Nors dabar yra tik trečia miškų gaisringumo klasė, bet, kiek žinau, miškininkai budi ir saugo miškus nuo gaisrų. Tas pavojus neįvardijamas dideliu. Šiomis dienomis, nors vyrauja ir karšta oro masė, bet ji gana drėgna, tad gaisrų pavojaus rodiklio didėjimas yra šiek tiek lėtesnis. Pagal dabartinius tempus, reikėtų dar savaitės sausų orų, kad būtų pasiektas ketvirtasis miškų gaisringumo pavojus", – paaiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus vedėja Vida Ralienė.

Labai šilti orai dar kurį laiką tęsis ir pagal ilgalaikę prognozę, anot V.Ralienės, matoma, kad rugpjūčio mėnesį kritulių kiekis bus 40 proc. mažesnis, nei įprasta.

"Galimas dalykas, kad dėl šios priežasties miškų gaisringumo rodiklis nuolatos augs, bet tikėkimės, kad galbūt liūčių pasitaikys ir jos suvilgys miškus, bet tai nereiškia, jog žmonės gali neatsakingai elgtis miškuose su ugnimi", – pridūrė V.Ralienė.

Miškininkai jau budi

Miškininkai primena, kad ir kokios būtų oro sąlygos, privalu laikytis lankymosi miške taisyklių ir priešgaisrinės apsaugos reikalavimų, nes daugiau kaip 90 proc. miško gaisrų kyla dėl neatsargaus žmonių elgesio. Jau nekalbant apie dar pasitaikančius tyčinius miškų padegimo atvejus.

"Šią vasarą, liepos mėnesį, teko gesinti mišką Klaipėdos rajone, Kairių poligone. Išdegė 84 arai miško paklotės. Susitvarkėme sėkmingai, bet tądien vėjas buvo gana stiprus, tad buvo realus pavojus išplisti gaisrui", – teigė Lietuvos miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio laikinasis vadovas Sigitas Kupšys.

Kol kas Vakarų Lietuvos regione dar nebuvo ribojamas žmonių lankymasis miškuose. Tačiau miškininkai prašo saugoti miškus.

"Važinėkime tvarkingomis transporto priemonėmis, atsakingai atlikime miško ruošos darbus, nemėtykime neužgesintų degtukų, nuorūkų, nepalikime stiklo šukių ir kitų šiukšlių. Laužus kūrenkime tik tam skirtose vietose, užkurtą laužą nuolatos prižiūrėkime, išvykdami iš miško, užgesinkime jį, užpildami žemėmis ar vandeniu, kol visiškai nustos rusenti", – rašoma Lietuvos miškų urėdijos tinklalapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių