Pereiti į pagrindinį turinį

Padėti draugui autobuse draudžia šalies įstatymai

2013-02-26 13:31
Padėti draugui autobuse draudžia šalies įstatymai
Padėti draugui autobuse draudžia šalies įstatymai / Vytauto Petriko nuotr.

Autobusų keleiviai, kurie naudojasi elektroniniu bilietu, negali išnaudoti visų jo galimybių. Viena tokių – nuskaičiuoti nuo kortelės bilietą ne tik už save, bet ir už draugą. Tą daryti draudžia Lietuvos įstatymai.

Nuolat miesto autobusais važinėjanti klaipėdietė pasakojo, kad elektroniniu bilietu naudojasi jau seniai. Moteris perka ne terminuotą bilietą, o kortelę pildo kartiniais bilietais.

„Kartą važiavau autobusu su drauge. Ji neturėjo bilieto. Mano kortelėje jų buvo 10. Pagalvojau, kad galėčiau sumokėti ir už draugę – nuskaičiuoti dar vieną, kad nereikėtų brangiau pirkti autobuse. Tačiau susimąsčiau, ar taip galima“, – pasakojo moteris.

Pasak klaipėdietės, kai buvo popieriniai bilietėliai, tokiose situacijose viskas buvo paprasčiau – užtekdavo pažymėti du.

„Neaišku, ar galima nuskaičiuoti nuo kortelės du bilietus: ir už save, ir už draugą. Nuskaičiuosi, o paaiškės, kad taip elgtis negalima, ir dar kontrolieriai nubaus“, – dėstė keleivė.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktorius Gintaras Neniškis paaiškino, jog techniškai įmanoma padaryti, kad nuo kortelės būtų galima nuskaičiuoti ir bilietą už jos savininką, ir draugą.

„Tokia funkcija sistemoje buvo suprogramuota. Priglaudi kortelę prie komposterio ir nuskaičiuoji bilietą už save. Tada paspaudi: “Pirkti bilietą draugui„ ir vėl priglaudi kortelę prie komposterio“, – pasakojo vadovas.

Tačiau, anot direktoriaus, nuskaičiuoti bilietą nuo kortelės už draugą draudžia įstatymai.

Pagal Lietuvos teisės aktus kiekvienas keleivis privalo turėti bilietą. Pastarasis suprantamas kaip kortelė.

„Įstatymų bazė yra pasenusi. Dabar realiai bilietas yra ne kortelė, o kreditai. Tačiau, žiūrint teisiškai, yra atvirkščiai. Kol teisės aktai nebus pakeisti, tol funkcijos, kad būtų galima nupirkti bilietą draugui, negalima aktyvuoti“, – tvirtino G.Neniškis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų