Pagalba ypatingų vaikų šeimoms keičia požiūrį

"Svarbu – ne sutrikimų skaičiai, o šeimoms laiku teikiama pagalba", – konferencijoje apie vaikų raidos sutrikimus tikino Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Aušra Nikolajevienė. Daugelis renginio pranešėjų akcentavo, kad norint užauginti visaverčius visuomenės narius pagalba tėvus turi pasiekti kuo anksčiau.

Stebuklai – specialistų rankose

Praėjusį penktadienį Klaipėdos universitete ketvirtą kartą vykusioje konferencijoje netrūko garbingų svečių. Pasak renginio organizatorių – Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų ir Klaipėdos universiteto vadovų – dalyvių gausa tik patvirtina, kad konferencija apie kompleksinės integruotos pagalbos inovacijas ir perspektyvas raidos sutrikimų turinčiam vaikui ir šeimai – itin aktuali ir opi.

Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namai turi bene didžiausią patirtį, dirbant su tokiais vaikais. Pastaruosius kelerius metus įstaiga vis daugiau dėmesio ir pastangų skiria ne tik be tėvų globos likusiems vaikams, bet ir šeimoms, auginančioms įvairių raidos sutrikimų ar negalią turinčius vaikus.

Specialiųjų poreikių vaikų pasirodymas renginio pradžioje tik įrodė, kiek daug galima pasiekti atsidavusių specialistų pastangomis. Nuotaikingas šių vaikų pasirodymas niekuo nesiskyrė nuo kitų bendraamžių.

Klaipėdos regionas yra gana gerai išvystęs šias paslaugas. Šioje srityje dirbančių specialistų entuziazmas įkvepia ir žavi.

"Specialistų meilė, supratingumas, kompetencijos gimdo stebuklus. Jie randa tą stebuklingą raktelį į ypatingų vaikų širdis", – kreipdamasi į susirinkusiuosius po vaikų pasirodymo sakė A.Nikolajevienė.

Akcentuoja pagalbą

Viena iš renginio organizatorių A.Nikolajevienė akcentavo pagalbos svarbą ne tik vaikams bet ir šeimoms, auginančioms įvairių raidos sutrikimų turinčius vaikus.

Tėvus, susilaukusius raidos sutrikimų turinčio vaiko, dažnai kamuoja tokie jausmai kaip kaltė, gėda, ką pagalvos ar kaip priims aplinkiniai. Tik specialistų pagalba gali padėti šeimai įveikti šiuos išgyvenimus.

Pabrėžiama, kad tėveliams dėl vaikučių būtina kreiptis pagalbos į specialistus kuo anksčiau, neuždelsti. Nesivadovauti nuostata, kad vaikas išaugs. Ankstyvame amžiuje savaitės ir mėnesiai – labai svarbūs.

Tik įvairių sričių specialistų profesionalumas ir ankstyva diagnostika leidžia pasiekti puikių rezultatų ikimokykliniame amžiuje.

Pasak A.Nikolajevienės, turėtume akcentuoti ne didėjantį sutrikimų skaičių ar patį sutrikimą, o kaip svarbu jį laiku nustatyti ir laiku pradėti teikti vaikui ir šeimai pagalbą, kad juos geriau suprastų ir priimtų visuomenė.

Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas pasidžiaugė, kad per ketverius metus konferencija gerokai išaugo – praėjusį penktadienį į tarptautinį renginį susirinko specialistai iš visos Lietuvos.

Ne kartą kūdikių namuose lankęsis Klaipėdos miesto mero pavaduotojas Arūnas Barbšys pastebėjo, kad anksčiau sutrikimų turinčius vaikus auginančios šeimos buvo tarsi nematomos. Dabar situacija keičiasi. Pasak mero pavaduotojo, tokios šeimos turėtų būti labiau matomos ir sulaukti daugiau pagalbos.

Statistika: sutrikimų daugėja

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus patarėja Anželika Balčiūnienė teigė, kad įvairių sutrikimų turinčių vaikų skaičius kasmet didėja, ypač tarp berniukų. Tai patvirtina vaikų ligotumo įvairiapusiais raidos sutrikimais Lietuvoje statistika per pastaruosius ketverius metus.

"Tai ne epidemija, o gerėjančios diagnostikos ir specialistų pastangų rezultatas. Žinant tam tikrus rizikos veiksnius, vaikai kuo anksčiau turi būti nukreipiami specialistų konsultacijoms", – sakė vaikų gydytojos išsilavinimą turinti ministerijos atstovė.

Pagal gyvenamąją vietą raidos sutrikimų turinčių vaikų daugiau gyvena didžiųjų miestų savivaldybėse, tarp jų ir Klaipėdos. Manoma, kad tokiai statistikai įtakos greičiausiai turi labiau prieinama specialistų pagalba.

"Pirmaisiais vaiko gyvenimo metais tikrinant jo sveikatą tėvai pas gydytojus vaikšto kaip į darbą. Gydytojas ne be reikalo klausinėja, ar vaikas šypsosi, ar nulaiko galvytę. Jeigu nors vienas punktas pagal psichomotorinės raidos visuotinį vertinimą neatitinka normos, rekomenduojama vaiką nukreipti ankstyvosios raidos specialisto konsultacijai ir tai turi būti padaryta kuo anksčiau", – apie Lietuvoje egzistuojančią tvarką paaiškino A.Balčiūnienė.

Žavi klaipėdiečių entuziazmas

Lietuvoje šiuo metu stacionarią pagalbą raidos sutrikimų turintiems vaikams teikia 2 centrai ir apie 50 ambulatorinių įstaigų (Klaipėdoje tokių esama 4). Pasak ministerijos atstovės, kitąmet planuojama atlikti visų šių įstaigų teikiamų paslaugų patikrinimą.

"Norime ne bausti, o įvertinti, kokia pagalba teikiama ir kaip dar efektyviau būtų galima padėti raidos sutrikimų turinčių vaikų šeimoms", – paaiškino A.Balčiūnienė.

Anksčiau raidos sutrikimų turinčiais vaikais buvo rūpinamasi iki 4 metų. Atsižvelgiant į tėvų poreikius, planuojami teisės aktų pakeitimai, kad tokiais vaikais būtų rūpinamasi iki pilnametystės.

Paklausta, ar Lietuvoje "sutrikusius" vaikus auginančioms šeimoms pakanka pagalbos, ministerijos atstovė taip pakomentavo: "Pakankamai ar nepakankamai yra subjektyvu. Pagalbos tokioms šeimoms niekada nebus per daug. Dabar pagalba tokioms šeimos yra, prieinamumas neblogas. Susiduriame su situacija, kad kartais tiesiog trūksta informacijos. Dar sulaukiame pavienių skambučių dėl paslaugų prieinamumo konkrečioje savivaldybėje. Dirbame ta kryptimi, esame nusimatę nemažai priemonių, kad kuo daugiau tėvų ir specialistų pasiektų reikiama informacija."

A.Balčiūnienės manymu, situacija Klaipėdos regione dėl pagalbos sutrikimų turintiems vaikams yra tikrai nebloga.

"Klaipėdos regionas yra gana gerai išvystęs šias paslaugas. Šioje srityje dirbančių specialistų entuziazmas įkvepia ir žavi. Norisi jiems pagelbėti ir netrukdyti dirbti", – pridūrė ministerijos atstovė.

Sąmoningo dėmesingumo nauda

Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų Ankstyvosios reabilitacijos skyriaus medicinos psichologė ir kognityvinės elgesio terapijos praktikė Milda Cibulskytė pasakojo, kaip galima padėti vaikams, turintiems aktyvumo ir dėmesio sutrikimų.

Psichologė tokiems vaikams ir suaugusiems rekomenduoja ugdyti sąmoningą dėmesingumą. Ji sutiko, kad net suaugusiems tai – ne visada lengva užduotis. Nustatyta, kad suaugęs žmogus per dieną tik 30 procentų būna "čia ir dabar", visą kitą laiką – praeityje arba ateityje.

Tačiau, kaip rodo specialistės praktika, nieko nėra neįmanoma. Konferencijos dalyviams ji praktiškai, pasitelkdama vaizdines priemones ir net razinas, parodė, kaip galima ugdyti vaikų ir suaugusiųjų sąmoningumą.

"Nuo labai anksti svarbu mokyti vaikus sutelkti dėmesį ir stengtis išlaikyti jį kuo ilgiau", – patarė M.Cibulskytė.

Pagalba – kuo anksčiau

Psichologė atkreipė dėmesį, kad tėvai kartais iki mokyklos linkę ignoruoti bei nepastebėti vaiko raidos sutrikimų, vertindami tai kaip charakterio bruožus ar vildamiesi, kad augant tam tikros bėdos išsispręs savaime.

Pasak specialistės, raidos sutrikimų turinčiam vaikui būtina kuo anksčiau suteikti pagalbą: kuo ilgiau delsiama, tuo labiau daugėja problemų: nuo socialinių, bendravimo iki psichotropinių medžiagų vartojimo.

Neignoruoti vaiko raidos sutrikimų ir kuo anksčiau ieškoti pagalbos rekomendavo daugelis konferencijos lektorių.

Konferencijoje pranešimus įvairiomis aktualiomis temomis skaitė 18 lektorių. Dalyviai galėjo susipažinti ir net praktiškai išbandyti sensorines priemones vaikams su motorikos sutrikimais, išgirsti naujausias žinias apie autizmą, sensorinės integracijos vertinimo metodikas, technologijų įtaką ankstyvajai raidai, aptarė visuomenės požiūrio į negalią plotmes, delfinų terapijos ir hipoterapijos taikymą vaikams, turintiems raidos sutrikimų, apkalbėjo, su kokiais sunkumais susiduriama teikiant pagalbą ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių