Pagėgiuose pirmą kartą bus minima Vilko vaikų diena

  • Teksto dydis:

Pagėgiuose šeštadienį pirmą kartą vyks Vilko vaikų atminimo dienai skirtas renginys.

Minėjime dalyvaus Vokietijos ambasados Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno–Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai.

Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius.

Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais.

„Nors šiandien skaičiuojama, kad vilko vaikų liko itin mažai, tačiau jų pasakojimai išliks kaip skaudi, tačiau svarbi istorijos pamoka – žmogiškumas ir parama išgelbėjo tūkstančius mažamečių vaikų nuo bado Rytprūsiuose. Tikiuosi, kad ši data taps svarbi visiems išlikusiems vilko vaikams ir jų artimiesiems, Lietuvos ir Vokietijos valstybių gyventojams kaip mūsų bendros istorijos tarpsnis“, – pranešime cituojama šios dienos iniciatorė, istorikė Rūta Matimaitytė.

Vilko vaikais vadinami Mažosios Lietuvos vaikai, kurie 1944–1948 metais buvo atskirti nuo šeimų arba liko našlaičiais. Jie vieni badaudami atėjo į Lietuvą, kitus į Lietuvą parsiveždavo Karaliaučiaus krašto turguose prekiaujantys lietuvių ūkininkai (vaikus jiems palikdavo motinos ar giminaičiai), kartais moterys juos imdavo eidamos elgetauti. Daugiausia tokie vaikai dirbo valstiečių ūkiuose.

Daugelis 1940 metais bei vėliau gimusių ir Lietuvoje atsidūrusių vilko vaikų buvo įvaikinti, neįvaikintiems vyresniems vaikams, kad galėtų įsidarbinti, dažnai būdavo gaunami suklastoti dokumentai su kitu vardu, gimimo vieta ir lietuvių tautybe.

Šių metų birželį Seimas rugsėjo 14-ąją kaip Vilko vaikų atminimo dieną įrašė į Atmintinų dienų įstatymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

….

…. portretas
Ruskis MONGOLOIDAS ir YRA ruskis mongoloidas!!!! Tai kruvina a PARAZITAS buvo Ir dabar Si TAUTA kelia pasislykstejima .TAI RUSKIS MONGOLOIDAS ISZUDE DAUG TAUTU IR PRUSU TAUTA SUNAIKINO O PRUSIJOS KRASTA PAVERTE UTELETU KACAPU KRASTU

….

…. portretas
O PASIRODO ISTORIJOS NULIS !!!! Vaikai bego is PRUSIJOS ,Kur atsliauze kruvinas KACAPAS . Vaikai buvo zudomi,prievartaujami KACAPO .Apie koki fasizma mes kalbam JEI KACAPAS ISZUDE ZYMIAI DAUGIAU ZMONIU . Pries komentuojant DOMEKITES ISTORIJA.

aš portretas
Supratau, naciai buvo Antro Pasaulinio karo aukos, tik jų vaikai liko našlaičiais.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių