Pagerbtas laivininkystės įkūrėjas A. Ramanauskas: atidengta atminimo lenta

Alfonsas Ramanauskas Lietuvos jūrų laivininkystei vadovavo 20 metų. Jo iniciatyva pastatyta Jūrininkų mokykla, prisidėta prie Klaipėdos jūrininkų ligoninės pastatymo, įkurdintas Lietuvos jūrų laivininkystės pastatų kompleksas, kur šiuo metu yra įsikūrusi Uosto direkcija. Šiandien jo garbei atidengta atminimo lenta.

Tik po daugiau nei pusės metų Klaipėdos jūrinei bendruomenei pavyko pasiekti, kad miesto taryba pritartų Lietuvos jūrų laivininkystės įkūrėjo ir ilgamečio vadovo A.Ramanausko (1969–1989) įamžinimui uostamiestyje.

Formalumai užtruko, nes teko patikrinti, ar šis asmuo nebuvo susijęs su represinėmis okupacinės valdžios struktūromis.

Vasario 2 d. A.Ramanauskui būtų sukakę 90 metų. Būtent šią dieną buvo planuotas ir jam skirtos atminimo lentos atidengimas. Tačiau tik likus dviem dienoms iki sukakties, Klaipėdos miesto taryba pritarė šio garbaus klaipėdiečio įamžinimui.

"Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras mus informavo, kad centro administruojamose duomenų bazėse nėra duomenų, kad A.Ramanauskas, gimęs 1929 m., buvo susijęs su sovietinėmis represinėmis struktūromis ar slaptosiomis tarnybomis", – patvirtino Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyr. specialistė Raimonda Mažonienė.

Ši informacija atvėrė kelius A.Ramanausko įamžinimui. Teigiama, jog būtent jo vadovaujama Lietuvos jūrų laivininkystė (1969–1989) tapo viena pirmaujančių laivybos kompanijų Sovietų Sąjungoje.

Kaip prašyme dėl įamžinimo rašė Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža, A.Ramanausko iniciatyva ir energija buvo pastatyti Lietuvos jūrų laivininkystės pastatų kompleksas, Jūreivių mokykla Minijos gatvėje, poilsio namų kompleksas Vanagupėje, prisidėta prie Klaipėdos jūrininkų ligoninės pastatymo.

Ant Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos pastato, esančio J.Janonio g. 24, sienos šiandien atidengta atminimo lenta.

A.Ramanausko atminimas įamžintas Lietuvos jūrininkų sąjungos iniciatyva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Genovaite

Genovaite portretas
matyt ir tamsta iš tvartelio rasės būsi? Arba gal verslininkė?Nes tik tokie žmogai nuolat stengiasi mums į galvas įmušti ,,ką gi tokio gero nuveikėte ne sau asmeniškai" arba ,,reikėjo žiūrėti už ką balsuoji".:D).Ir besąlygišką lojalumą valdžiai..Jei rimtai, tai lietuviai pakankamai nuveikia ir padaro.Netgi už dyką. Nes tokios algos kurias gauna už darbą dauguma lietuvių yra juokingos. Ai, tiesa, jūs-gi miško brolio palikuonė..Tai dabar privalote garbinti ir šlovinti..netgi raudonuosius patapusius kitos spalvos va tokiais lentų atidarinėtojais. (Pati užsimokėti už lentutę turbūt jokiu būdu nenorite?:D)

Genovaitė Ramanauskienė

Genovaitė Ramanauskienė portretas
Gerbiamieji , noriu įsiterpti į šią diskusiją, Pavydas, netolerancija , nepadorios apkalbos ... Išmokite matyti gerąsias žmonių puses, gerus darbus, poelgius- gyvenimas taps mielesnis. Visuomet pagalvokit ir atsakykit - o ką gi tokio gero nuveikėte ne sau asmeniškai, bet kitiems, miestui, savo kraštui ? Alfonsas Ramanauskas dirbo savo darbą su begaliniu atsidavimu, jis gyveno tuo, tai buvo puikus strategas, diplomatas, vadovas. Ši asmenybė, jos nuveikti darbai tikrai nusipelnė būti įamžinti atminimo lentoje. Visos Ramanauskų šeimos vardu noriu išreikšti padėką šos idėjos iniciatoriui p.Vytautui Vaičekauskui, Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkui Petrui Bekėžai, Klaipėdos Valstybinio jūrų uosto generaliniam direktoriui Arvydui Vaitkui sutikusiam ir padėjusiam įtraukti Alfonsą Ramanauską į žymių Lietuvai žmonių sąrašą, su pagarba,

>meluok tik..

>meluok tik.. portretas
jau tu tik patylėk apie Rusijos ekonomiką..Jei nebūtum šlykštukas triedžiantis ant visko kas prasideda žodžiu ,,rusai" tai paguglintum ir pamatytum kaip Rusija gyvena. Kaip kyla gyvenamieji rajonai, tvarkoma infrastruktūra, finansuojama mokslas ir atidarinėjami institutai.Kaip žmonės jei turi darbą tai ir uždirba, ne taip kaip pas mus minimalkė už 12 val į parą. Ir kokius dar amerikonus bandai priklijuoti rusams? Nei į tvorą nei į mietą. Apsičiupinėk.Tai Lietuvos valdžiagyviai neišlenda iš USos siknos ir jau seniai neturi nei laivyno, nei pramonės nei ekonomikos. Parduotuvėse - šlamštas, žmonės neturi pinigų, žemės ūkis nieko neužaugina nors gyventojų liko tik tiek kiek vidutiniame Londono priemiestyje..
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių