Pereiti į pagrindinį turinį

Pajūrio gelbėtojai jau pasirengę dirbti

2014-05-20 12:50

Klaipėdoje jau surinkta paplūdimiuose dirbsiančių gelbėtojų komanda, kuri jau šiomis dienomis gali pradėti budėti pliažuose, bet kol kas laukia miesto valdžios įsakymo. Tikėtina, kad žmonės artimiausiomis dienomis užplūs paplūdimius, nes atkeliauja karščio banga.

Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdoje jau surinkta paplūdimiuose dirbsiančių gelbėtojų komanda, kuri jau šiomis dienomis gali pradėti budėti pliažuose, bet kol kas laukia miesto valdžios įsakymo. Tikėtina, kad žmonės artimiausiomis dienomis užplūs paplūdimius, nes atkeliauja karščio banga.

Įrengs 11 postų

Balandžio pabaigoje buvo surinkta pirmoji šią vasarą gyventojų saugumą prie vandens užtikrinsiančių gelbėtojų grupė, o vakar jų gretas papildė likusieji.

Šią vasarą klaipėdiečius ir miesto svečius pajūryje saugos per 70 gelbėtojų. Jie įsikurs 11-oje gelbėjimo postų.

Šiais metais maždaug 40 proc. atrankas įveikusių gelbėtojų dirbs pirmą sezoną, o likusią dalį sudaro senbuviai. Kai kurie jų gelbėtojais dirba keturis ar penkis sezonus iš eilės.

"Pats branduolys išlieka senieji gelbėtojai, jie paaiškina, išmoko naujuosius. Bet galiu pasakyti, kad dažnai naujieji gelbėtojai dirba geriau nei senieji", – pastebėjo biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Vanduo dar šaltas

Jis patikino, kad gelbėtojai šiuo metu jau yra pasirengę užtikrinti paplūdimių lankytojų saugumą.

"Pirmoji grupė yra visiškai parengta, naujiesiems dar bus rengiami kursai, bet esame pasirengę budėti paplūdimiuose nors ir nuo rytojaus", – tvirtino A.Siakki.

Jis informavo, kad laukiama savivaldybės nurodymo pradėti tarnybą prie jūros. Vos jį gavus, pirmieji 35 gelbėtojai pradės dirbti paplūdimiuose.

Paprastai vasaros sezonas, o tada ir gelbėtojų budėjimas Klaipėdoje prasideda nuo birželio 1-osios, tačiau šiemet neatmetama galimybė darbą pradėti anksčiau.

"Pranešami labai šilti orai, nors vanduo dar gana vėsus, tačiau mūsų pagalbos jau gali prireikti",– pabrėžė A.Siakki.

Paplūdimių prižiūrėtojai tikino spėsiantys pasiruošti karštosios savaitės pajūrio lankytojų antplūdžiui.

Kontroliuos atidžiau

A.Siakki teigimu, jūroje skęstančių žmonių gelbėjimas sudaro tik apie 5 proc. gelbėtojo darbo. Patruliuojantieji privalo užtikrinti ir tvarką pliažuose, stebėti žmonių elgesį, jų sveikatos būklę.

Pašnekovas pridūrė, kad šiais metais gelbėtojai akylai stebės, ar poilsiautojai paplūdimiuose nevartoja alkoholinių gėrimų, nerūko.

"Kaip ir kasmet, šiems dalykams skirsime išskirtinį dėmesį. Taip pat kontroliuosime, kad kartu su vaikais poilsiaujantys žmonės juos tinkamai prižiūrėtų, neleistų vienų į vandenį", – dėstė pašnekovas.

Atkeliauja karščiai

Sinoptikai prognozuoja, kad artimiausiomis dienomis į uostamiestį atslinks vasariški karščiai.

Trečiadienį dangus dar bus apniukęs, pavakarę pradės lyti, o naktį trankysis perkūnija. Trečiadienį turėtų pūsti šiaurės, šiaurės vakarų 6–11 m/s vėjas, gūsiuose sustiprėsiantis iki 14 m/s.
Trečiadienio dieną bus 18–21 laipsnis šilumos, o naktį 10–13.

Tačiau jau nuo ketvirtadienio debesų mažės, rims vėjas. Termometrų stulpeliai neleis suabejoti, kad vasara viena koja jau uostamiestyje. Dienomis bus 23–28 laipsniai karščio, o naktimis teatvės iki 11–14 laipsnių šilumos.

"Vasara labai sparčiai artėja Klaipėdos link", – patikino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų