Pajūryje – kova dėl ruoniukų gyvybės

Šventinį savaitgalį gyvūnų globos bendrijos "Nuaras" Klaipėdos skyriaus darbuotojams poilsio nebuvo. Ir šeštadienį, ir sekmadienį jiems teko pajūryje gelbėti mažus ruoniukus. Vienas jų buvo sužalotas kažkuo aštriu, kiti du sveiki, tačiau nusilpę ir alkani.

Sužalota kažkuo aštriu

Paskutiniąją kovo dieną, apie 18 val., uostamiesčio beglobius gyvūnus prižiūrinčios įmonės "Nuaras" darbuotoja Eglė Mulevičiūtė gavo žinią apie paplūdimyje už Karklės, ties Plazės ežeru, esantį mažą sužeistą ruoniuką.

Apie pusantro mėnesio ruonio patelė buvo išsigandusi, o ant jos kūno buvo matyti dvi žaizdos.

Panašu, kad jauniklę sužeidė žvejai. Gali būti, jog gyvūnui smogta žeberklu ar kokiu nors kitu smailiu ir aštriu daiktu.

Gyvūnas nugabentas į Jūrų muziejų, kur juo rūpintis ėmėsi visų ruonių tėčiu vadinamas muziejaus darbuotojas Arūnas Grušas.

Mamų nesimatė

Sekmadienio naktį "Nuaro" darbuotojams pranešta apie dar vieną Palangoje prie jūros besiblaškantį ruonio jauniklį.

Apie tai pranešusi mergina piktinosi, kad gyvūnų globotojai naktį nevažiuoja į pajūrį.

"Tai yra laukinis gyvūnas, jam pajūryje nėra šalta. Be to, reikia pasirūpinti ir mūsų globotiniais, kuriuos būtina ir maitinti, ir vedžioti", – kalbėjo E.Mulevičiūtė.

Šis mažylis paimtas iš kurorto paplūdimio sekmadienį.

Ruoniukas buvo apie šešių savaičių amžiaus, panašu, kad jam jau senokai trūko maisto, nes tokie gyvūnai paprastai būna didesni.

Tą pačią dieną dar vienas ruonių jauniklis aptiktas pajūryje ties Juodkrante. Jis taip pat buvo sveikas.

Palyginti su kitais dviem savaitgalį rastais gyvūnais, jis buvo didesnio ūgio, stipresnis fiziškai, bet pats susirasti maisto dar buvo nepajėgus.

Abu šie mažyliai yra patinėliai, kaip ir kitais atvejais, mamų arti nebuvo matyti.

Kas atsitiko suaugusioms ruonio patelėms, galima tik spėlioti.

Kreiptis nėra prasmės

"Kai ruoniukai neplaukia į jūrą ir šalia nėra mamos, akivaizdu, kad jiems reikia pagalbos. Todėl palikti pajūryje juos reikštų pasmerkti žūčiai. Visus jauniklius apžiūrėjo Jūrų muziejaus specialistai, jie pamaitinti, stebimi ir turėtų išgyventi", – pasakojo E.Mulevičiūtė.

Šį pavasarį Lietuvos pajūryje ir "Nuaro" darbuotojų išgelbėti jau keturi ruoniukai.

Prieš kelias savaites pirmasis buvo rastas taip pat Palangoje. Jis sveikas ir guvus auga muziejuje.

Dar vieną jauną ruonį ugniagesiai gelbėtojai išvadavo iš žvejų tinklų.

Šis gyvūnas buvo sveikas, tad išleistas iš tinklo tiesiog nuplaukė į savo stichiją.

Gamtininkai mano, kad pilkųjų ruonių populiacija Baltijos jūroje jau yra atsistačiusi, tad gali būti, kad teks svarstyti, ar ne laikas juos išbraukti iš raudonosios knygos.

Paklausta, ar vertėtų kreiptis į policiją prašant pradėti ikiteisminį tyrimą dėl laukinio gyvūno tyčinio sužalojimo, "Nuaro" darbuotoja suabejojo, ar tai turėtų prasmės.

Būta atvejų, kai šaunamaisiais ginklais buvo sužaloti šunys, bet ir tada pareigūnai tvirtino, jog tai nelaimingas atsitikimas.

Ruonio sužeidimo atveju nesama jokių liudijimų prieš žvejus. Kol kas galima tik spėti, kad tai jų kerštas už sudraskytus tinklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Policininkai kuoktelėję. Kaip įtariu neturi vyr. komisaro, nes jis galimai jau dirba savivaldybėje, nes yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį? Pavaro dujų - pasikėsinimas į gyvybę. Žmogui suvaro apkabą, nežymus kūno sužalojimas (nes nepataikė į mirtinas vietas). Pašauna šunį - nelaimingas atsitikimas. Suprask, bėgo šuo pro šaudyklą ir nutarė ten užsukti ar pan.

Darius

Darius portretas
Prie ko cia zveju vaikyste - gavote kapitalizma, o kapitalizmas ziaurus - nepagausi zuvies - neisgyvensi... (Nuaras turetu butu VsI, nes uz ka sita imone gali gauti pelna - nebent uz muila is nugalabytu gyvuneliu).

Pikta

Pikta portretas
Turbūt tiems žvejams vaikystėje tėvai per galvas su irklais prasiėjo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių