Pereiti į pagrindinį turinį

Pajūryje visiškai nebeliko tulpių augintojų

2012-03-08 12:05
Pajūryje visiškai nebeliko tulpių augintojų
Pajūryje visiškai nebeliko tulpių augintojų

Kovo 8-ąją Klaipėdos gatves nuspalvinę tulpių žiedai – ne lietuviški. Vakarų Lietuvos gėlių augintojus jau senokai nukonkuravo Olandijos gėlininkai.

Valdas Ilginis:

Mūsų žmonės mano, kad tulpių auginti neapsimoka. O aš manau, kad neapsimoka dėl to, kad neaugina.

Perka tūkstančiais

Valdas Ilginis gėles iš Olandijos į Lietuvą gabena jau 20 metų. Verslininkas tikino, kad tokios proginės šventės padeda uždirbti ir ypač Tarptautinę moterų solidarumo dieną.

„Dabar mes, gėlininkai, turime tris dideles šventes, kai mūsų prekė reikalinga: Šv. Valentino diena, Kovo 8-oji ir Motinos diena. Per tas šventes pavyksta parduoti keliasdešimt tūkstančių žiedų. Vienas klientas atvažiuoja ir prieš Kovo 8-ąją nuperka 10 tūkst. gėlių“, – pasakojo V.Ilginis.

Auginti neapsimoka?

Verslininkas apgailestavo, kad visos tulpės į Lietuvą yra atvežamos iš Olandijos, nors esą jas galėtų auginti ir vietiniai.

„Mūsų žmonės mano, kad tulpių auginti neapsimoka. O aš manau, kad neapsimoka dėl to, kad neaugina. Gal tiesiog nėra tokių tradicijų. Žinoma, kol įvežti iš svetur negalėjome, tol augino čia. Paskui, kai atsirado importinių gėlių, turbūt paskaičiavo, kad procentas lieka ne toks, kokio norėtų, ir metė šį verslą. Nei Klaipėdoje, nei regionine didesnių tulpių augintojų neliko“, – tvirtino V.Ilginis.

Gėlių gauti malonu

„Visuomet ir bet kokia proga smagu gauti gėlių, ne tik Kovo 8-ąją. Na, nebent puokštę man įteiktų Spalio revoliucijos metinių proga. Tuomet turbūt sutrikčiau. Gauti gėlių, ypač moteriai, visada malonu, nesvarbu, ar tai Kovo 8-oji, ar Motinos diena, ar kokia kita proga“, – tvirtino Klaipėdos kūdikių namų vyriausioji gydytoja Irena Genytė.

„Labiausiai malonu, kai Kovo 8-ąją gėles man dovanoja savi žmonės. Kiekvienas žiedas man yra gražu ir džiugina, jei tai nedirbtina gėlė. Prieškariu šiame krašte irgi moterims dovanojo gėlių, bet tik per Motinos dieną. Tačiau tai tik miesto tradicija, kaimuose buvo kitaip, ten buvo laikomos šventos Mišios, sveikinamos mamos“, – pasakojo etnologė Valerija Jankūnaitė.

„Apmaudu, kad Lietuvoje per šalta ankstyvam tulpių žydėjimui, kaip dabar gražu Olandijoje, kur žydi milžiniški tulpių laukai. Tulpės man labai gražios. O pačiai labai malonu gauti gėlių visokiomis progomis ir visai be progų. Tačiau jų gaunu nedažnai. Žinoma, labai svarbu, kai jas dovanoja artimieji“, – teigė Statistikos departamento darbuotoja Alvydė Kliukienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų