Palanga kruopščiai patikrino oficialią statistiką: iš 192 sergančiųjų COVID-19 neliko nė 50

Palangos meras Šarūnas Vaitkus šįvakar informavo „Vakarinę Palangą“, jog Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) pavedimu vakar dar kartą įvertinta, kiek gi iš tikrųjų Palangos miesto gyventojų šiuo metu serga COVID-19 liga ir kokie yra neatitikimai, lyginant su tais skaičiais, kurie pateikiami oficialioje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenų bazėje.

Pasirašė konfidencialumo įsipareigojimus

Pagal NVSC sudaromos duomenų bazės JUVARE pateiktus duomenis, vakar, vasario 9 d., Palangoje sergančiųjų COVID-19 liga buvo 192 asmenys.

Kaip jau rašėme, vakar kurorto vadovas Š.Vaitkus „Vakarinę Palangą“ informavo, jog Savivaldybės direktorė Akvilė Kilijonienė, vykdydama ESOC nurodymą, įpareigojo vieną iš tarnautojų kartu su keliais savanoriais perskambinti visiems 192 palangiškiams, kurie oficialiojoje statistikoje yra žymimi kaip šiuo metu sergantys koronavirusu, ir išsiaiškinti, ar tikrai jie dar serga. Visi skambinusieji pasirašė konfidencialumo įsipareigojimus neskelbti ir niekaip kitaip, nei tai buvo reikalinga tyrimui, nepanaudoti telefonu gautų duomenų.

Meras Š.Vaitkus taip pat pažymėjo, jog tyrimo vykdytojai niekaip nepretendavo į tuos duomenis, kurie yra saugomi Asmens duomenų apsaugos įstatymo. Savivaldybė nuolat gauna sąrašus tų asmenų, kuriems yra nustatytas koronavirusas, ir juos panaudoja tik pagal numatytą paskirtį.

„Ekstremalių situacijų operacijų centras yra įpareigojęs visas savivaldybes kontroliuoti, kaip suvaldomas viruso plitimas, kaip laikomasi karantino reikalavimų ar privalomos saviizoliacijos. Galiausiai tokie sąrašai reikalingi ir policijos pareigūnams, kad jie galėtų patikrinti, ar sergantys COVID – 19 nevaikšto gatvėmis, neapsiperka prekybos centruose ir ar tikrai yra saviizoliacijos vietose“, – „Vakarinei Palangai“ šįvakar paaiškino Palangos vadovas Š.Vaitkus, atsakydamas į laikraščio klausimą apie tai, jog šiandien socialiniuose tinkluose vienas ar kitas palangiškis, sulaukęs tyrėjų skambučio, reiškė itin audringas pretenzijas dėl neva kėsinimosi į jų privačius duomenis.

Šįvakar, apibendrinus tai, ką išsiaiškino skambinusieji, pabendravę su beveik dviem šimtais Palangos gyventojų, esančių NVSC sergančiųjų sąrašuose, tapo akivaizdu, jog tų, kuriuos dar kamuoja virusas, yra itin ženkliai mažiau, nei teigia oficialioji statistika.

Iš 192 liko mažiau nei 50

Kaip ir reikėjo tikėtis, atlikus tyrimą, galima konstatuoti apie ženklius oficialios informacijos ir realybės neatitikimus.

Skambinta buvo visiems 192 palangiškiams, esantiems sergančiųjų COVID-19, sąraše. 26 asmenys neatsiliepė, 20 atsakė, kad serga, o net 146 patvirtino, jog yra pasveikę.

„Skambinta buvo visiems 192 palangiškiams, esantiems sergančiųjų COVID-19, sąraše. 26 asmenys neatsiliepė, 20 atsakė, kad serga, o net 146 patvirtino, jog yra pasveikę. Pasidomėjus, kiek COVID-19 ligonių gydosi Palangos sveikatos priežiūros įstaigose, išsiaiškinta, jog nuo koronaviruso infekcijos kurorto sveikatos priežiūros įstaigose šiuo metu yra gydomi tik 44 palangiškiai. Žinoma, lieka tikimybė, kad dalis sergančiųjų gydosi ne Palangoje esančių šeimos gydytojų centruose“, – Palangoje surengto tyrimo rezultatus šįvakar apibendrino kurorto Savivaldybės vadovas.

„Klausimą dėl oficialiai skelbiamų sergančiųjų COVID-19 skaičiaus Palangos mieste galimo neatitikimo realiai situacijai kėlėme jau seniai – dar rudenį šią problemą kartu su kitomis miesto atsakingomis tarnybomis kėlėme Ekstremalių situacijų komisijos posėdžiuose, tačiau, matyt, NVSC ir kitų atsakingų tarnybų, renkančių ir skelbiančių naujausius ligos plitimo duomenis, prioritetai buvo kiti“, – „Vakarinei Palangai““ sakė Palangos meras.

Jis teigė labai seniai atkreipęs dėmesį į tai, jog oficialiuose sergančiųjų COVID – 19 palangiškių sąrašuose nuolat matėsi ir tie, kurie jau seniai pasveiko. „Tarp tokių buvo ir Savivaldybės darbuotojai. Matau, kad jie jau seniai ateina į darbus, o oficialiojoje statistikoje vis žymimi, kaip sergantys koronavirusu“, – „Vakarinei Palangai“ sakė kurorto meras.

Neatitikimai nelemia karantino ribojimų

Palangos vadovas ir vakar, ar šiandien, kalbėdamas su „Vakarine Palanga“, akcentavo, kad sergančiųjų ir pasveikusiųjų skaičių neatitikimai vis dėlto nelemia konkrečios savivaldybės priskyrimo mažos, vidutinės ar didelės rizikos savivaldybėms, kur turėtų galioti griežtesni ar švelnesni karantino ribojimai.

„Turime stengtis mažinti naujų užsikrėtimo atvejų skaičių, nes būtent nuo naujų patvirtintų atvejų skaičiaus, tenkančio 100 tūkstančių gyventojų per paskutines 14 dienų, priklauso savivaldybės sergamumo rodikliai. Pagal šį kriterijų Palanga šiuo metu 37 vietoje. Taigi situacija geresnė nei vidutiniškai šalyje. Tačiau dar negalime atsipalaiduoti, todėl likime susitelkę, saugokime save ir aplinkinius“, – akcentavo Palangos meras Šarūnas Vaitkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jis

jis portretas
o net 146 patvirtino, jog yra pasveikę- kaip jie patvirtino? telefonu pasaką pasekė ar kokią legendą papasakojo? Juoką kelia tokie tyrimai... kruopščiai patikrino...

Baisius

Baisius portretas
O uz dokumentu klastojima visuomenei pavojingai nuostolingu budu kokia atsakomybe LT zemelej, gal kas zinot. Reiketu sukcius i teisma

Alis...

Alis... portretas
aš siūlau, kad mūsų Prezidentas turi sudaryti komisiją Lietuvoje ištirti kovido situacijai išsiaiškinti... ir jei yra kovidinių lovų daugiau kaip 50 procentų laisvų, turi šaukti Gynimo tarybos posėdį ir švelninti karantiną... o griežtas karantinas turi būti tik tose savivaldybėse, kur sergamumas išlieka ženklus... nes reikia rūpintis, kad piliečiai nebūtų psichiškai luošinami, o ir ekonomika judėtų...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių