Palangoje - rankų šešėlių teatras iš Gruzijos

Penktadienį, 19 val., Palangos kultūros centre „Ramybė“ įvyks visame pasaulyje garsaus Gruzijos rankų šešėlių teatro „Budrugana-Gagra“ pasirodymas. Teatro vadovas ir įkūrėjas - legendinis Gruzijos aktorius ir režisierius Gela Kandelakis. Kino mylėtojams jis yra žinomas kaip vienas iš pagrindinių garsaus gruzinų režisieriaus Otaro Joselianio filmų aktorių. 

Rankų šešėlių teatras „Budrugana“ buvo įkurtas 1985 m. Tbilisyje. Kuriant teatrą išsirutuliojo ir pagrindinė jo misija - keliauti su spektakliais po atokias ir sunkiai pasiekiamas Gruzijos vietas, rodyti teatro meną tiems, kurie neturi galimybės jo išvysti. 1991-aisiais, Gruzijai atgavus nepriklausomybę, teatras „Budrugana“ ėmė keliauti po svečias šalis ir dalyvauti tarptautiniuose teatrų festivaliuose.

Dabartiniai teatro aktoriai yra Valstybinės Tbilisio Šoto Rustavelio kino ir teatro akademijos studentai, po Rusijos-Gruzijos konflikto pabėgę iš Abchazijos ir apsigyvenę Tbilisyje. Taip 1997 metais G. Kandelakis subūrė antrąją, eksperimentinę, teatro ir kino programos studentų grupę, kuri, išsibarsčius pirmajai, po metų tapo antrąja „Budrugana“ rankų šešėlių teatro trupe.

Prie teatro pavadinimo buvo pridėtas dar vienas žodis - „Gagra“ - nedidelio miestelio Gagra Abchazijoje garbei. Abchazija - tai vieta, kur dabartiniai aktoriai kažkada gyveno, iš kurio buvo išvaryti ir į kurį grįžti svajoja visi iki vieno, nežinodami, ar dėl politinės situacijos kada jį dar pamatys.

Išskirtinis šio teatro bruožas - ekspresyvių rankų šešėlių ir gyvų balsų dermė, kurianti stebuklus mažytėje erdvėje. Rankų šešėliai virsta netikėčiausiomis figūromis ir vaizdiniais, kokius galima sutikti nebent stebuklinėje pasakoje. Rankų šešėlių menas nėra paprastas kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. O „Budrugana-Gagra“ yra vienintelis toks teatras pasaulyje. Per 24-erius gyvavimo metus teatras sukūrė daugiau nei 60 spektaklių. Šiuo metu teatro trupę su jo įkūrėju Gela Kandelaki sudaro 9 aktoriai.

 „Į Lietuvą atiduoti to, ką turime geriausia - savo talentus - atvažiavome todėl, kad kultūra - tai galingiausias ginklas, kai siekiame Laisvės ir Taikos. Todėl, kad tikime, jog šalyje, kuri mums taip daug morališkai padėjo, kai buvo labai sunku, galėsime parodyti tai, kas yra geriausia, sukursime dialogą, kuris mums padės palaikyti vienas kitą, kai to jums ar mums labai reikės“, - sako G.Kandelakis.

Gruzinai suvaidins keturis spektaklius: istoriją apie mažąjį meškiuką Lazarą, apie Papagenos ir Papageno duetą iš V.A.Mocarto operos „Užburtoji fleita“ ir dvi žaismingas istorijas pagal Dave Brubecko džiazo klasiką tapusį kūrinį „Take Five“ bei pagal Manhattan Transfer kūrinį „The speak up Mambo“.


Šiame straipsnyje: šešėlių teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių