Politikė negali be „Facebook“: paprašė atlygio už bendravimą su rinkėjais

Palangos politikai susikibo dėl meilės feisbukui. Du tarybos nariai Svetlana Grigorian ir Eugenijus Simutis mėgino įtikinti kurorto tarybą, kad posėdžiai turėtų būti transliuojami ne tik savivaldybės tinklalapyje, bet ir feisbuke. O štai S.Grigorian noras dar ir gauti atlygį iš biudžeto už bendravimą su rinkėjais feisbuke sulaukė audringos reakcijos.

Nori viešumo

Socialdemokratė S.Grigorian įsitikinusi, jog siūlymas posėdžius realiu laiku transliuoti per socialinius tinklus yra papildoma galimybė įtraukti gyventojus į savivaldos gyvenimą.

"Palangiškiai ir šventojiškiai aktyviai naudojasi socialiniais tinklais ir, pavyzdžiui, "Facebook" grupėse "Mano Palanga" bei "Vieninga Palanga" paskelbus apklausą dėl tokios iniciatyvos,  dauguma balsavusiųjų pasisakė už tokią iniciatyvą. Žmonės nori viešumo – ir kuo daugiau jo bus, mūsų supratimu, juo geriau", – tikino politikė.

Dėl siūlymo kelti vaizdo transliacijas į feisbuką Palangos tarybos posėdžio metu politikams paaiškino ir savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas Petras Kaminskas. Jis paaiškino, jog oficialių įstaigų ir institucijų posėdžiai turi būti transliuojami oficialiuose tinklalapiuose.

"Tai nusako įstatymas, kuris nenumato jokių kitų transliacijos būdų", – tikino P.Kaminskas.

"Nejaugi mes esame pasirašę sutartį su feisbuku  ar kitais socialiniais tinklais, kurių yra daugybė? Mes oficiali įstaiga, todėl posėdžiai transliuojami oficialiame savivaldybės tinklalapyje", – posėdžio metu pabrėžė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Transliuos tiesiogiai

Tarybos narė S.Grigorian pastebėjo, esą Palangos savivaldybėje vykstantys posėdžiai nebuvo transliuojami tiesiogiai, o viešai buvo prieinami tik pasibaigus posėdžiams.

"Noriu pabrėžti, kad, skirtingai, negu reikalauja teisės aktai, nuotoliniu būdu vykę tarybos posėdžiai, nuo šių metų kovo mėnesio šalyje įvedus karantiną, tiesiogiai transliuojami nebuvo. Turiu rašytinį Komunikacijos skyriaus vedėjos (Palangos savivaldybės – A.A.) atsakymą, kuris pagrindžia mano žodžius, taip pat šiam klausimui iškilus į viešumą, gavau ir atsakymą, cituoju: "Nuotolinių tarybos posėdžių įrašai iki šiol buvo įkeliami į "YouTube" kanalą ir svetainę po posėdžio tą pačią dieną. Nuo šiol tarybos posėdžiai bus tiesiogiai transliuojami svetainėje", – pastebėjo S. Grigorian.

Už darbą feisbuke – alga?

Tačiau tikrą emocijų audrą sukėlė kitas S.Grigorian siūlymas. Jauna politikė siūlė įteisinti, kad už nuotolinį bendravimą su rinkėjais, pavyzdžiui, feisbuke, politikui būtų mokamas atlygis.

Pati S.Grigorian tikino, kad karantino metu ir taip visas bendravimas persikėlė į elektroninę erdvę, tad esą nieko tokio, jog už "lindėjimą" feisbuke, dar ir būtų mokama alga.

"Atsižvelgiant į pandemiją, įvestą karantiną šalyje bei į faktinę aplinkybę, kad visas darbas, įskaitant ir pačius tarybos posėdžius, persikelia į nuotolinę erdvę, bei atsižvelgiant į tai, kad turime būti sąmoningi ir atsakingi politikai, todėl su rinkėjais bendraujame per "Zoom" (programėlę – A.A) ir kitas nuotolinį bendravimą įgalinančias priemones, atitinkamai su kolega siūlėme pritaikyti šio fakto reguliavimą įtvirtinančias pataisas dėl darbo karantino režimu", – savo siūlymą paaiškino S.Grigorian.

Kuo daugiau jūsų bėdų, tuo daugiau pinigų?

Už tokį siūlymą, įteisinti atlygio mokėjimą už rašinėjimą feisbuke balsavo tik du tarybos nariai – S.Grigorian ir E.Simutis, visuomeninis rinkimų komiteto "Palangiškiai" atstovas taryboje.

S.Grigorian papildomai paaiškino, jog karantino metu susitikinėti su gyventojais negali.

"Taigi, tuo atveju, jeigu mūsų su kolega teiktam siūlymui būtų buvę pritarta, vadinasi, nuotoliniu būdu su rinkėjais komunikaciją karantino metu palaikantys tarybos nariai į apskaitą būtų galėję įtraukti ir šį laiką, kurio metu buvo vykdomos tarybos nario pareigos. Kadangi pasiūlymui pritarta nebuvo, vadinasi, žvelgiant iš procedūrinės pusės, įtraukti laiko, kurio metu gyventojų klausimai sprendžiami nuotoliniu būdu šalyje įvedus karantiną, nebus galima", – patikslino politikė.

Siūlymas pribloškė merą

Palangos vadovą Š. Vaitkų pribloškė jaunos politikės noras už nuotolinį bendravimą su rinkėjais gauti pinigų. Mat mergina jau antrą kartą mėgina įteisinti komunikaciją su gyventojais socialiniais tinklais, kaip biudžeto lėšomis apmokamą darbą.

"Kuo daugiau jūsų bėdų, tuo daugiau pinigų?" – turėdamas omenyje tokį jaunos politikės norą, ironiškai paklausė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

"Dėkoju savivaldybės tarybos nariams, kurie nepalaikė tarybos narės S. Grigorian pasiūlymo ir reglamente neįteisino pageidavimo iš miesto biudžeto mokėti̇ tarybos  narniui atlygį už laiką̨, praleistą nuotoliniu būdu bendraujant su rinkėjais: atsiliepiant telefonu, susirašinėjant socialiniuose tinkluose, ar elektroniniais laiškais pasitelkus elektronines ryšio priemones", – savo feisbuko paskyroje rašė meras.

"Prisipažinsiu atvirai – toks jaunosios posėdžiautojos neadekvatus siūlymas mane, švelniai tariant, labai nemaloniai nustebino. Per beveik 20 metų mano darbo miesto taryboje ir 10 metų vadovavimo miestui niekam iš vietos politikų – nei pozicijai, nei opozicijai – nekilo tokių minčių, jog davęs priesaiką tarnauti bendruomenei jis imtų skaičiuoti minutes ar valandas bendravimo su gyventojais ir už tai reikalautų užmokesčio. Jaunoji tarybos narė tikriausiai pamiršo duotos priesaikos žodžius, kurių esmė – atstovauti rinkėjų lūkesčiams, kurti savo miesto gerovę, gerinti mūsų visų gyvenamąją aplinką ir gyvenimo kokybę. Tai visuomeninės pareigos 24/7, o ne būdas rinkėjų pinigais papildyti savo asmeninę banko sąskaitą ir kelti savo neva itin aktyvaus politiko reitingus", – teigė Palangos meras.

Ir pernai prašė sumokėti

Ką savivaldybės tarybai pasiūlė S. Grigorian?

"Vaizdžiai kalbant, naudojantis tarybos nario mandatu bandyta kuo daugiau užsidirbti iš gyventojų. Iš jūsų, rinkėjai, bėdų, problemų, rūpesčių, jūsų noro išsiaiškinti vieną ar kitą opų klausimą ar tiesiog iš bendrauti tinkamos nuotaikos. Ir kuo daugiau bėdų, tuo daugiau pinigų?!" – į rinkėjus kreipėsi Š. Vaitkus.

Jis taip pat priminė, kad S.Grigorian jau bandė tokį tikslą pasiekti prieš metus. Tuomet ji pateikė ataskaitą apie savo kaip tarybos narės veiklą ir paprašė sumokėti už jos darbą su rinkėjais socialiniuose tinkluose – už "nuolatinę komunikaciją su Palangos savivaldybės gyventojais per socialinius tinklus, atsakymus į paklausimus – viešus komentarus ir asmeninius kreipimusis".

Šarūnas Vaitkus / Vytauto Petriko nuotr.

Tąsyk tarybos narei užsidirbti iš bendravimo su rinkėjais nepavyko, nes tai nenumatyta tarybos darbo reglamente.

"Nuoširdžiai tikėjausi, kad S.Grigorian suprato savo klaidą ir antrą kartą ant to paties grėblio nebelips. Deja, apetitas auga bevalgant. Norėjau sužinoti, kaip gyventojai vertina Palangos savivaldybės tarybos narės pasiūlymą gauti finansinį atlygį iš savivaldybės biudžeto už darbą su rinkėjais nuotoliniu būdu", – į žmones kreipėsi Š.Vaitkus, siūlydamas teikti atsiliepimus apie minėtą siekį.

Meras tokį kolegės siūlymą pavadino gėdų gėda.

Pinigų turi

Emocijų audrą Palangos taryboje sukėlęs S.Grigorian siūlymas dėl atlygio tarybos nariui iš tiesų glumina. Ši politikė prieš metus dienraščiui "Klaipėda" išsakė priešingą siekį, nei šiuo metu siūlo.

"Žinau, jog yra nemažai savivaldybių tarybų narių, kurie apskritai neturi profilių socialiniuose tinkluose, tad jei viešai neskelbiamas tarybos nario priėmimo laikas ir vieta, rinkėjams visiškai nesudaromos galimybės bendrauti su išrinktu tarybos nariu. Politikai privalo būti pasiekiami savo rinkėjams", – 2019 m. rugsėjį dienraščiui aiškino S.Grigorian.

Ji tuomet netgi pridūrė, kad nepritartų apskritai jokioms išmokoms už tarybos nario darbą.

Įvaldė: politikė S. Grigorian Vyriausiajai rinkimų komisijai nurodė, jog turi trijų socialinių tinklų paskyras – "Facebook", "Instagram" ir "LinkedIn". / VRK nuotr.

"Klausimas į viešumą iškilo po to, kai užpildžiau savo veiklos ataskaitą ir atvirai surašiau veiklas, kurias atlikau. Ataskaitą užpildžiau ne dėl kelių dešimčių eurų kompensavimo už savo veiklą, o dėl viešumo. Mano atliktus darbus ir veiklas visuomenė turi matyti", – anuomet aiškino S. Grigorian.

Tarybos narė tikino, jog pinigų ji turi ir ne dėl jų nėrė į politiką.

"Esu privačios įmonės direktoriaus pavaduotoja. Už šį darbą gaunamų pajamų man pakanka, todėl jokio kito darbo papildomai dirbti nereikia. Politinė veikla man yra pašaukimas", – tvirtino S. Grigorian.

Šį kartą žurnalistams pasiteiravus, jog galbūt S.Grigorian finansinė padėtis šiuo metu pasikeitė, politikė atsakė, kad pinigų jai netrūksta.


Tiria interesus

Šį rugsėjį Vyriausioji tarnybinė etikos komisija pradėjo tyrimą dėl Palangos miesto savivaldybės tarybos narės S. Grigorian elgesio.

Aiškinamasi, ar valstybės politikė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimas pradėtas gauto pranešimo pagrindu.

Esą, rugsėjį S. Grigorian nenusišalino savivaldybės tarybos posėdyje bandant patvirtinti apleistų ir neprižiūrimų bei naudojamų ne pagal paskirtį pastatų sąrašą.

Į jį buvo įtrauktas ir pastatas, kurį tam tikrą laiką nuomojosi bendrovė, kuriai vadovauja valstybės politikei artimas asmuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Slykati armenine

Slykati armenine portretas
O jus sitai ciurkai armeninei bb i uzpakali pasiulykite sugrusti.

Ok

Ok portretas
Tai prisijuokiau iš komentarų, lietuviai yra nerealūs komediantai , super...!!

Na taip

Na taip portretas
Kada darbas Vilniuje,o tarybos nariu esi Palangoje?Žinoma labai priimtinas darbas per soc.tinklus ir nuotoliniu būdu.Juk neišlėksi bet kuriuo metu susitikti su gyventojais.To niekas nedraudžia,bet už tai nenorėk gauti atlyginimo.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių