Palangos šventinių renginių centre – eglė ir atgijęs kurhauzas

  • Teksto dydis:

Gruodį Palangos kurhauzas taps šventinių renginių traukos centru. Po trumpos pertraukos vėl atgyjantis kurorto simbolis, skleisdamas šventinę nuotaiką, miesto svečius ir vietos gyventojus kviečia į edukacijas, spektaklius, koncertus ir kino vakarus. Viešbučiai ir restoranai taip pat siūlys, kaip artėjančias šventes padaryti nepamirštamas.

Įžiebė šventinę eglę

Startą šventiniams renginiams ir šventinės nuotaikos kūrimui davė penktadienio vakarą įžiebta kurorto eglė, jaukiai įsitaisiusi šalia Palangos kurhauzo. Beveik pusvalandžio trukmės renginyje pagrindinis dėmesys skirtas šviesoms, garsui ir reginiui.

Stebėti eglės įžiebimo ceremoniją buvo galima tiesiogiai ir namuose internetu, socialiniuose tinkluose. Aikštėje šalia kurhauzo buvo pastatytas didžiulis ekranas, kad susirinkusieji renginį galėtų žiūrėti iš saugaus atstumo. Pusvalandžiui buvo uždaryta ir Vytauto gatvės dalis, kad šventei netrukdytų pravažiuojantis transportas.

„Eglės įžiebimas simbolizuoja naujo laiko pradžią. Eglė yra artėjančių švenčių simbolis, tad jos įžiebimas – kaip kelio nušvietimas iki Kalėdų ir visai nesvarbu, kokiais žaisliukais ji papuošta“, – mano Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė.

Eglė yra artėjančių švenčių simbolis, tad jos įžiebimas – kaip kelio nušvietimas iki Kalėdų ir visai nesvarbu, kokiais žaisliukais ji papuošta.

Spektakliai, kinas ir koncertai

Pasak direktorės, visas gruodis Palangoje primins artėjančias spindinčias Kalėdas ir visos veiklos šį mėnesį tiesia kelią didžiųjų metų švenčių link. Darbo dienomis žiūrovų lauks „Grubiojo“ teatro spektakliai ir kino vakarai, o savaitgaliais – kalėdiniai koncertai. Renginiai sujungia visus žanrus, kad kiekvienas galėtų rasti sau artimą nišą.

Pastebima, kad apie 50–60 proc. bilietų į šventinius koncertus nuperka kurorto svečiai, o likusią dalį – vietos gyventojai.

Pirmą kartą vienoje iš trijų kurhauzo salių bus organizuojami kino vakarai. Jiems atrinkti keturi kalėdiniai filmai, skirti šeimoms. Reguliuoti žiūrovų srautus padės bilietai už simbolinę kainą – vieną eurą. V. Petrauskienė atkreipia dėmesį, kad bilietai sparčiai tirpsta – jų parduota daugiau kaip 80 proc.

Plūsta į edukacijas

Šiemet didžiulis dėmesys skiriamas viešoms edukacijoms – po karantino pastebimas šeimų noras kuo daugiau laiko praleisti kartu. Per kelerius metus taip pat pastebėta, kad žmonės mielai renkasi tokius renginius su profesionalų konsultacijomis, norėdami savo rankomis pasidaryti šventinius atributus.

V. Petrauskienė pasidžiaugė, kad dar lapkritį prasidėjusios edukacijos, susijusios su pasiruošimu šventėms, sulaukia didžiulio susidomėjimo – laisvos vietos labai greitai tirpsta.

Gruodžio pradžioje norinčiųjų laukia akvareliniai vidurdieniai su menininke Sigute Ach Palangoje ir Šventojoje, taip pat kalėdinių sausainių dekoravimo, žvakių liejimo ir šventinio dekoro idėjų edukacijos šeimoms.

Neabejojama, kad palangiškiai ir kurorto svečiai pajaus kurorte tvyrančią artėjančių švenčių atmosferą ir advento padiktuotą ramybę.

Šventojoje – šventinė nuotaika

Nuošalyje neliks ir Šventosios kurortas, neretai aplenkiamas poilsiautojų šaltuoju metų laiku. Gruodžio 4 dieną, šeštadienį, Šventosios centrinėje aikštėje bus įžiebta šventinė eglė. Šioje vietoje žaliaskarė puošiama jau antrus metus. Renginį lydės vietos bendruomenės trumpi pasirodymai. Visas dėmesys bus fokusuojamas į šviesą ir reginį.

„Eglės įžiebimas skelbia laiką, skirtą apmąstymams, pabuvimui su savimi, paaukojimui ir atsiprašymui. Šventės simbolio įžiebimas – kaip žvaigždutės įžiebimas ant savo širdies, raginantis atsibusti“, – advento prasmę priminė Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė.

Šventosios bendruomenė taip pat aktyviai rengsis Kalėdoms naujame aikštės paviljone. Čia vietos gyventojai ir svečiai net keturis sekmadienio vidurdienius ruošis šventėms: dekoruos advento vainiką, pieš ant imbierinių sausainių, gamins meniškus atvirukus ir lies medumi kvepiančias žvakes.

Antrą Kalėdų dieną miestelio bažnyčioje skambės Palangos kamerinio choro, Ievos Tubino ir Marijaus Kučiko šventinis koncertas.

Siūlo Kūčias su vienuoliais

Kaip sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė, restoranai ir viešbučiai pradeda puoštis pirmąją gruodžio savaitę, o vėliau švenčių laukimas persikelia ir į šventinį restoranų meniu.

Kaip ir kasmet, dauguma didžiųjų viešbučių restoranų siūlo šventines muzikines programas su gurmaniškomis 3–5 patiekalų vakarienėmis, taip pat patiekalus galima išsirinkti patiems iš šventinio meniu.

Palangoje jau tapo tradicija, kad kai kurie restoranai per Kūčias siūlo sėsti prie bendro stalo arba prie atskiro stalelio su savo šeima. Kiti restoranai pasivaišinti Kūčių vakarienės patiekalais siūlys ir prie švediško stalo. Kai kurios maitinimo įstaigos siūlo Kūčių vakarienę net su sakraline ceremonija, kurioje dalyvauja broliai pranciškonai.

Vis didesnę paklausą įgyja ir galimybė išsinešti restorane pagamintus 12 Kūčių patiekalų. Pastebima, kad kasmet vis daugiau maitinimo įstaigų siūlo būtent šią paslaugą. Šios idėjos pradininkai – restoranas „Žuvinė“ – Kūčių vakarienę išsinešti pradėjo siūlyti prieš šešerius metus.

Padės su staigmenomis ir dovanomis

Kalėdos – staigmenų ir dovanų metas, tad kai kurie restoranai siūlo įsigyti šventinių skanėstų dėžučių, galinčių papuošti Jūsų stalą, tapti puikia dovana ar anonimine staigmena.

Viename iš kurorto restoranų, Birutės alėjoje, bus įrengta šventinė terasa, kur galima palikti anoniminį laiškelį ar užsakyti valgomus gardžius palinkėjimus nurodytam asmeniui. Atsiimti saldžius sveikinimus ar palinkėjimus žmogus galės atvykęs į kalėdinę terasą. Kalėdiniame pašte taip pat bus sudaryta galimybė ir duoti naujametinius pažadus sau – terasos organizatoriai primins apie juos 2022-aisiais.

Gruodį viename iš restoranų Valančiaus gatvėje įsikurs Kalėdų Senelio rezidencija, kur bus galima padeklamuoti eilėraštį ar patikrinti Kalėdų Senelio maišą. Belaukiant didžiųjų metų švenčių, viešbučiai ir restoranai taip pat siūlys koncertus, įvairius renginius.

Kuo anksčiau susiplanuosite savo šventes, tuo bus palankesnės kainos ir didesnė paslaugų pasiūla.

Planuoja, rezervuoja ir laukia

Pasak Palangos turizmo informacijos centro direktorės Rasos Kmitienės, žmonės jau domisi, kur praleisti didžiąsias metų šventes ir kokius renginius siūlo kurortas.

Direktorė spėja, kad dabar greičiausiai – svarstymo ir planavimo laikotarpis, po kurio prasidės rezervacijos. Dėl pandemi-jos situacijos žmonės kol kas nesiryžta planuoti toli į ateitį. Spėjama, kad aktyvesnis paslaugų užsakymas prasidės po pirmo-jo gruodžio savaitgalio.

„Kuo anksčiau susiplanuosite savo šventes, tuo bus palankesnės kainos ir didesnė paslaugų pasiūla“, – planuojantiems šventes praleisti kurorte priminė R. Kmitienė.

Panašią tendenciją stebi ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė. Nors nemažai žmonių jau planuoja, kur praleis šventes, tačiau vietas rezervuoja gana atsargiai, pasidomėdami, kaip keistųsi sąlygos pandemijos suaktyvėjimo atveju ir atsi-radus naujiems valdžios ribojimams.

„Verslas lanksčiai siūlo paslaugas. Jei aplinkybės susiklostytų nepalankiai, klientas nenukentės“, – patikino I. Valaitienė, prisiminusi, kaip pernai gruodžio viduryje restoranai ir viešbučiai buvo priversti atšaukti visas rezervacijas, kurios siekė apie 80 proc. užimtumo.

Šiemet palangiškiai nusiteikę optimistiškai: „Ruošiamės artėjančioms šventėms ir tikimės, kad jos tikrai įvyks.“

Daugiau informacijos apie šventinius renginius, restoranų ir viešbučių pasiūlymus galima rasti www.pkjc.lt ir www.palangatic.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių