Pamaryje išaiškinti nelegalaus kuro prekeiviai

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Klaipėdos AVMI) informuoja, kad pamaryje išaiškinti keli nelegalios prekybos kuru atvejai - Šilutės įmonė netinkamai prekiavo žymėtais degalais, o šio krašto gyventojas pelnėsi iš prekybos rusišku dyzelinu. Abiem atvejais pažeidėjams gresia tūkstantinės baudos.

Neseniai iš užsienio grįžęs ir darbo Lietuvoje nesusiradęs Šilutės rajono gyventojas ėmėsi jau ne vienerius metus jam gerai žinomo „verslo“ - prekybos iš Rusijos Kaliningrado srities atgabentais degalais. Nelegalus kuro sandėlis, kuriam dyzeliną tiekė tranzitu per Lietuvą iš kaimyninės šalies važiuojančių vilkikų vairuotojai, buvo įrengtas sodybos ūkiniame pastate.

Patikrinimo metu pareigūnai jame aptiko įvairių metalinių ir plastikinių talpų kurui laikyti ir 1,4 tonos dyzelino be įsigijimo dokumentų, taip pat visą reikalingą pilstymo įrangą, neregistruotą kiekio skaitiklį. Šis pamario gyventojas dėl nelegalios prekybos kuru įkliūva nebe pirmą kartą, todėl jam gresia griežtesnė administracinė nuobauda.

Turėję informacijos apie galimai neteisėtą prekybą kuru, Klaipėdos AVMI ir FNTT pareigūnai patikrino ir vieną naftos produktais prekiavusią Šilutės įmonę - pirkėjais prisistačiusiems pareigūnams pasiūlyta „gera“ kaina - po 2, 3 lito už litrą - įsigyti žymėto dyzelino. Patikrinimo metu bendrovės darbuotojai, pažeisdami galiojančias norminių aktų nuostatas, menamam pirkėjui pardavė 90 litrų dyzelino. „Degalai buvo parduoti asmeniui, neturinčiam leidimo įsigyti šios rūšies kuro, neišduotas pardavimo kvitas, pardavimas neužfiksuotas apskaitos žurnaluose“, - pažeidimus vardijo Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Virgilijus Beržanskis.

Bendrovės darbuotojai teisinosi pardavę tik turėtą žymėto dyzelino likutį, tačiau nelegali prekyba šiuo kuru įmonėje galimai vyko nuolat - tebevykstant sandėriui į bendrovės naftos produktų sandėlio teritoriją kuro užsuko ir daugiau transporto priemonių.

„Žymėto kuro pardavimo kontrolė pastaruoju metu ypač sugriežtinta - bendradarbiaujant su kitomis institucijomis patikrinimai vykdomi ne tik tokiu kuru prekiaujančiose įmonėse, stebimas ir žymėto kuro naudojimas. Nustatyta ir atvejų, kai neteisėtai buvo naudojamas ne tik žemės ūkiui, bet ir žuvininkystei skirtas kuras“, - sako V. Beržanskis.  

Pasak Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojo, visais atvejais už nustatytus pažeidimus atsakingiems asmenims bus surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir skirtos atitinkamos baudos. Žinotina, kad žymėto kuro, kuriam taikomos akcizų lengvatos, įsigijimas, naudojimas, laikymas, pardavimas ar kitoks jo perdavimas pažeidžiant teisės aktų nustatytą tvarką užtraukia baudą fiziniams asmenims nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų, įmonių vadovams ar jų įgaliotiems asmenims - nuo trijų tūkstančių iki penkių tūkstančių litų. Pakartotinai nusižengus baudos didėja.

Klaipėdos AVMI primena, kad paskambinus pasitikėjimo telefonu 1882, galima ne tik sužinoti bei pasikonsultuoti įvairiais mokesčių klausimais, bet ir informuoti apie pastebėtus mokestinius pažeidimus.


Šiame straipsnyje: nelegalus kuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių