Pamaryje ruošiasi žydėti lazdynai

Kol pusė Lietuvos kovoja su sniegu, pamaryje viduržiemis kvepia pavasariu. Ventėje sprogsta medžių pumpurai, pievose lapus leidžia laukiniai augalai.

Paukščių danguje matyti vis mažiau, tad Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys fotoaparato objektyvą nukreipė sau po kojomis.

„Po šalčių, kurie pamaryje laikėsi kelias dienas, labai mažai paukščių. Praktiškai tik vienas kitas praskrenda. Ramu. Tačiau oras kvepia pavasariu. Tik niekas nežino, kiek ilgai tai truks. Yra buvę tokių metų, kai baisūs šalčiai užklupo balandžio pabaigoje, tuomet net daug paukščių žuvo“, – prisiminė V.Jusys.

Laukimas: sausio pabaigoje lazdynas jau brandina žiedus.

Nors Kuršių marios šiuo metu vis dar užšalusios, trečiadienio pavakarę V.Jusys pamario pievose fotografavo visai ne žiemiškus vaizdus.

„Pievose jau kalasi laukiniai augalai, kažką iš skėtinių šeimos fotografavau. Į kadrą pakliuvo ir lazdyno žiedas, kuris netrukus gali skleistis“, – pasakojo V.Jusys.

Paprastojo lazdyno žiedai yra vienalyčiai, o kuokeliniai žiedai žirginiuose – vyriškos lyties, kurie išauga vėliau.

Pabudimas: pamario pievose – artėjančio pavasario ženklai. (V. Jusio nuotr.)

Dendrologai aiškina, kad pagal paprastojo lazdyno žydėjimo pradžios laiką yra sprendžiama ankstyvojo pavasario pradžia.

Paprastai pavasarį Lietuvoje lazdynai gali pradėti žydėti įvairiu laikotarpiu – dažniausiai kovo arba balandžio mėnesiais, prieš sprogstant lapams, bet vidutinė žydėjimo pradžios data – apie kovo 23 d.

Kartais lazdynai pražysta ir vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas išpriekulis

Zenonas išpriekulis portretas
Norint turėti gausų riešutų derlių, būtina išretinti paliekant 3-4 stiebus, nežinau po metų ar dviejų nuo riešutų linksta šakos, pastoviai naikinti ūglius. Taip padarė draugas su raudonaisiais riešutais. Riešutų nebūdavo, išretino, užtenka ir kaimynui. Kaimynas nežinodamas iš vis sunaikino riešuto krūmą. Nepasinaudojo patarle, devynis kart pamatuok, 10 kirpk.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių