Pereiti į pagrindinį turinį

Pamaryje tikimasi ramaus pavasario potvynio

2013-04-11 18:04
Pamaryje tikimasi ramaus pavasario potvynio
Pamaryje tikimasi ramaus pavasario potvynio / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nors pamaryje šią savaitę buvo atšaukta ekstremali situacija, sinoptikai įspėja apie netrukus prasidėsiantį pavasario potvynį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad jo galima tikėtis jau balandžio 14–17 dienomis. Specialistų teigimu, įprastai pavasario potvynis šalyje prasideda kovo pabaigoje, tačiau šiemet vėlyvą jo pradžią nulėmė vėsesni orai.

Šiuo metu Kuršių marių dalyje, kurioje įteka Nemunas, vandens lygis yra žemesnis už vidutinį, o ledo danga suirusi, tad pavasario potvynis turėtų praeiti ramiai, be didelių sangrūdų.

Vis dėlto dėl staiga atšilusio oro bei lietaus sniegas intensyviai tirps, ir vanduo kils daugumoje šalies upių. Tai esą negresia Vakarų Lietuvos upėms Bartuvai, Jūrai, Minijai, Akmenai–Danei, Šyšai, kur sniego likę visai mažai, tačiau tikėtina, jog dėl patvankos nuo Nemuno išsilies Gėgė ir Leitė.

Didžiausią potvynį sinoptikai prognozuoja Dauguvos baseino upėse, o apsemtos teritorijos plotas Nemuno žemupyje turėtų siekti 20–22 tūkst. ha.

Šilutės rajono savivaldybės Civilinės, priešgaisrinės ir gyventojų saugos skyriaus vedėjas Romualdas Renčeliauskas taip pat teigė, jog pamaryje šiemet laukiama ramaus pavasario potvynio.

„Svarbiausia, kad ledai išplaukę į marias, tad sangrūdų tikimybės nėra. Upės, be abejo, patvins, nors šiuo metu vandens lygis jose labai mažas, – pripažino specialistas. – Kadangi prognozuojama, kad išsilies Leitės upė, turėtume sulaukti ir vandens ant kelio Šilutė–Rusnė. Gali tekti kelti ir gyventojus, ir lengvuosius automobilius.“

Tačiau pašnekovas vylėsi, jog šįsyk pavyks susitvarkyti savo pajėgomis ir neprireiks kariuomenės pagalbos.

Šį antradienį atšaukta ekstremali situacija dėl žiemą užklupusio potvynio Usėnų, Juknaičių, Šilutės, Rusnės, Saugų ir Kintų seniūnijų teritorijose tęsėsi nuo sausio 3-iosios.

Šilutės priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pagalbos gyventojams prireikė 25 kartus, o kariuomenės pajėgų – kartą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų