Paplūdimio kavinėje – pasenęs alus

Įsibėgėjant atostogų sezonui, tikrintojai sustiprino paplūdimiuose ir jų prieigose įsikūrusių maitinimo įstaigų kontrolę. Dėl pažeidimų vienos lauko kavinės veikla sustabdyta, kitai uždrausta gaminti maistą.

Reikalavimus verslininkai žino

Klaipėdoje veikia 14 sezoninių lauko kavinių. Daugiausia jų – 8 yra Melnragės ir Girulių paplūdimiuose, Smiltynės pliažuose įsikūrusios 3, dar 4 veikia Kruizinių laivų terminale.

Sezoninėse lauko kavinėse leidžiama nesudėtingų patiekalų gamyba iš atvežtų šaldytų pusgaminių. Jos siūlo čeburekus, beliašus, keptą duoną su sūriu, koldūnus, skrudintas bulvytes, kitus panašius patiekalus.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža pasakojo, kad dauguma verslininkų, turinčių sezonines lauko kavines, dirba ne vienerius metus.

„Tad įstaigų savininkai žino šiai veiklai keliamus reikalavimus, todėl pažeidimų nustatoma nedaug“, – tvirtino A.Bauža.

Rado pasenusį alų

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nuo vasaros sezono pradžios patikrino 10 lauko kavinių.

Vienos jų veikla dėl nustatytų higienos pažeidimų buvo sustabdyta. Inspektoriai užfiksavo, kad lauko kavinės patalpos netinkamai įrengtos, netvarkingos.

Nebuvo prijungtas vanduo, netinkamai surenkamos nuotekos, neužtikrinamos produktų laikymo sąlygos, realizacijos terminai. Kavinėje nebuvo ir priemonių įrangos bei rankų dezinfekavimui.

Darbuotojai dirbo nepasitikrinę sveikatos bei neišklausę higienos mokymo kursų.

Kitoje tos pačios įmonės paplūdimio kavinėje inspektoriai rado pasenusį alų. Taip pat nustatyti higienos pažeidimai, kurie gali turėti įtakos maisto saugai. Šioje įstaigoje uždrausta gaminti patiekalus.

Pasak A.Baužos, ši įmonė paplūdimyje dirba antrus metus, tačiau pažeidimai kartojasi.

Inspektoriai šias įstaigas patikrino pakartotinai. Trūkumai buvo pašalinti. Vienai įstaigai leista atnaujinti veiklą, o kitai – gaminti patiekalus.

Netinkamai virė kukurūzus

Specialistai tikrino ir paplūdimių prieigose maisto produktais iš laikinųjų įrenginių, mobilių maisto vežimėlių, specializuotų priemonių prekiaujančius asmenis.

Patikrinus dvi vietas, kuriose buvo prekiaujama garuose virtais kukurūzais, nustatyta higienos pažeidimų. Atsakingiems asmenims skirtos baudos.

Į pliažą – be mišrainių

A.Bauža atkreipė dėmesį, kad šiemet, kaip ir ankstesniais metais, išnešiojamai prekybai čeburekais Klaipėdos paplūdimiuose neišduotas nė vienas leidimas.

„Poilsiautojams siūlytume nepirkti gaminių iš tokių prekeivių. Paplūdimiuose rekomenduojama valgyti tik įrengtose sezoninėse lauko kavinėse“, – pabrėžė A.Bauža ir patarė tinkamai pasirinkti patiekalus, kuriuos rengiamasi atsinešti į pliažą.

„Geriausia neštis vaisvandenių, vaisių – tokių produktų, kurie ne taip greitai genda. Nepatartina neštis mėsos gaminių, mišrainių. Rūkytus gaminius galima. Jei į pliažą atsineši rūkytų lašinukų, nieko blogo nenutiks“, – aiškino A.Bauža.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių