Parduota vasara – galimybė įgauti patirties

Vasaros sezono metu daug moksleivių ir studentų galima išvysti besidarbuojančius uostamiesčio parduotuvėse, kavinėse, dviračių nuomos punktuose. Jaunuolius atostogas iškeisti į darbą paskatina ne tik galimybė užsidirbti, bet ir siekis įgauti patirties, kurios reikalauja darbdaviai.

Priežastys – įvairios

Pasak Klaipėdos teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vedėjo Pauliaus Martinkėno, daug jaunuolių domisi perspektyvomis susirasti sezoninį darbą.

„Daugėja suprantančiųjų, kad darbo rinkoje pageidaujamos patirties galima įgyti dar būnant moksleiviais“, – teigė pašnekovas.

Siekis užsidirbti taip pat paskatina jaunuolius varstyti darbdavių duris ir bandyti susirasti apmokamos veiklos.

„Noriu susitaupyti pinigų ir išvykti studijoms į užsienį pagal "Erasmus" programą. Turiu brolį dvynį, abu studijuojame, todėl tėvams sunku. Nesinori pinigų prašyti iš jų“, – kalbėjo uostamiesčio kavinėje vasarą besidarbuojanti studentė Aušra.

Specialistų teigimu, tam tikra dalis paauglių ir jaunuolių šiltojo sezono metu siekia įsidarbinti, nes neranda, ką naudingo ir įdomaus galėtų nuveikti per atostogas.

Darbo ieško visur

Vyresniųjų klasių moksleiviai bei studentai darbo ieško įvairiais būdais: kreipiasi į Jaunimo darbo centrą ar Darbo biržos klientų aptarnavimo skyrių, potencialių darbo vietų ieško specializuotuose interneto puslapiuose, klausinėja draugų ir pažįstamų.

„Esu įsitikinęs, kad kompleksiška darbo paieška, pasitelkiant į pagalbą ir Jaunimo darbo centrą, ir privataus sektoriaus atstovus bei draugus, yra sėkmingiausia“, – tikino Jaunimo darbo centro skyriaus vedėjas.

Anot P.Martinkėno, daugiausia jaunuolių įdarbinami paslaugų sferoje. Paaugliai dirba ledų, vaisvandenių, suvenyrų pardavėjais, padavėjais, dviračių nuomos punkto konsultantais, indų plovėjais, pagalbiniais darbininkais.

Paaugliams – apribojimai

„Tenka pastebėti, kad darbdaviai mieliau renkasi pilnamečius asmenis. Taip yra dėl keleto dalykų: pirma – dėl mažesnių teisinių suvaržymų, antra – dėl didesnio atsakomybės jausmo“, – teigė Jaunimo darbo centro skyriaus vedėjas.

Paauglių darbui taikomi laiko bei galimų darbų apribojimai: 14–16 m. vaikų įdarbinimui yra būtinas vieno iš tėvų sutikimas, gydytojo pažyma apie vaiko sveikatą ir tinkamumą dirbti konkretų darbą, jie negali dirbti ilgiau nei 7 valandas per dieną ir 35 valandas per savaitę.

Norintiems vasarą nenuobodžiauti ir praleisti naudingai – nebūtina dirbti. Pasak Jaunimo reikalų koordinatorės Airidos Čėsnienės, jauni žmonės, dalyvaujantys nevyriausybinių organizacijų veiklose, gali vykti į stovyklas, pažintinius žygius. Įvairi ir prasminga veikla vyksta ir Klaipėdos jaunimo centro Atvirose jaunimo erdvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių