Paroda Klaipėdoje įkvėps pokyčiams

Paprastumu ir funkcionalumu pasižymintį skandinaviško stiliaus interjerą savo būstuose pritaiko vis daugiau žmonių. Jie renkasi pastelinius atspalvius, šviesų medį, natūralumą. Šios ir kitos naujausios interjero dizaino tendencijos jau po savaitės bus pristatytos uostamiestyje, tarptautinėje parodoje "Individuali statyba 2016". Lankytojai sužinos atsakymus į jiems rūpimus klausimus tiesiai iš profesionalų lūpų, todėl taps lengviau jaukiai ir patogiai įsirengti savo namus.

Šiaurietiškos mados bumas

Anot interjero profesionalų, šiuo metu skandinaviškas stilius Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, itin paplitęs. Danų, norvegų, švedų ir suomių namuose dominuojantį interjero dizainą renkasi daiktais, papildomomis detalėmis apsikrauti nenorintys ir pompastiškumo nemėgstantys lietuviai.

Kaip pasakojo klaipėdietė interjero dizainerė Ernesta Rekštienė, skandinavišku stiliumi įrengtuose namuose vyrauja šviesių ir "vėsių" spalvų dermė, suteikianti kambariams erdvės ir lengvumo įspūdį. Tokiame interjere taip pat dominuoja nekontrastingi pasteliniai raštai, geometriniai ir augaliniai motyvai. Žalumynų, anot pašnekovės, nereikėtų vengti. Jie suteikia gyvybės, kelia nuotaiką ir grynina orą.

Tačiau visų svarbiausia, kad būsto šeimininkai jaustųsi patogiai, o turimas namų plotas būtų maksimaliai išnaudotas.

"Europos šalyse, taip pat ir Lietuvos didmiesčiuose, skandinaviškas interjeras yra labai populiarus. Jo motyvų galima atrasti kone pas kas antrą gyventoją. Skiriamieji bruožai – funkcionalumas, griežtos lakoniškos formos, šviesūs raštai, derantys prie natūralaus medžio baldų. Tai itin paprastas, atsikartojantis, "ažūriškas" stilius, kuriam būdingi ramūs, tarsi prislopinti baltos, pilkos, kreminės spalvos atspalviai", – vardijo E.Rekštienė.

Kaip žinoma, šalies statybų industrijoje daugėja ir skandinaviško tipo karkasinių namų.

"Skandinaviško stiliaus būstai įgavo pagreitį Lietuvos rinkoje. Tai karkasinio tipo namai – lengvai ir greitai surenkami, pasižymintys ilgaamžiškumu ir, palyginti su kitos rūšies namais, pigūs. Tačiau karkasiniai namai turi vieną kabliuką – jie "vaikšto", o judanti konstrukcija nusistovi tik per kelerius metus. Kad šis procesas įvyktų greičiau, minėtos rūšies namams reikia sunkaus stogo", – aiškino Karolis Lenkauskis, bendrovės "Pamario sandėliai" atstovas.

Erdvės ir šviesos paieškos

Pavasarį pasitinkantiesiems su būsto interjero atnaujinimo darbais ar dar tik pradedantiesiems jį kurti specialistai turi naudingų patarimų. E.Rekštienė atskleidė keletą gudrybių, kurios suteiks namams jaukumo bei nevaržomos laisvės pojūtį.

"Dauguma miestiečių gyvena nedideliuose butuose, todėl savo būste siekia išgauti kuo daugiau erdvės visais įmanomais būdais. Kambario plotas prasiplės, jei jame atsiras daugiau šviesių spalvų, rinksimės blizgius paviršius, dekorui naudosime veidrodžius, stiklą", – teigė interjero dizainerė.

Pašnekovės žodžiais, pamėgusieji šviesų skandinavišką stilių dažniausiai renkasi vitrininius langus. Tiesa, tai aktualiau tiems, kurie projektuojasi nuosavus namus.

"Tai puiki interjero detalė, suteikianti lengvumo įspūdį – kambarys vizualiai atrodo didesnis. Prie tokių langų dera lengvi, krentantys užuolaidų audiniai. Vis dėlto senos statybos daugiabučiuose erdvių nepasirinksi, tačiau galima pamėginti pritaikyti skandinaviškam interjerui būdingą ryškų apšvietimą, krištolinius ar keramikinius šviestuvus. Jų yra įvairių formų", – sakė klaipėdietė E.Rekštienė.

Šiaurietiško stiliaus interjere vyrauja natūralios medžiagos. Nuo medinių grindų, lubų ar baldų iki augalų oazės namuose. Galintys sau leisti daugiau, renkasi natūralaus medžio grindis – balintą ar sendintą ąžuolą.

Siekiantiems sutaupyti specialistė pateikė alternatyvų. "Naujausios technologijos labai padėjo patobulinti laminatų savybes. Rinkoje dominuoja įvairaus dizaino natūralų medį pakeičianti ir savo kokybe neatsiliekanti vinilinė grindų danga. Paprastai tariant, ši medžio imitacija nė iš tolo neprimena plastiko, galima pagalvoti, jog tai – natūralaus ąžuolo masyvo grindys. Savo technologija ir savybėmis ji netgi yra patvaresnė", – pasakojo dizainerė.

Interjerui – nauja technologija

Neįmantriam skandinaviško stiliaus interjerui nėra būdingos neįprastos sienų ar lubų formos. Individualumas bei jaukumas čia atsiskleidžia per daiktus – krėslus, kilimėlius, fotografijas, gėlių vazonus. Baldai – paprasti, funkcionalūs, neapkrauti detalėmis.

E.Rekštienės teigimu, apskritai kalbant apie interjero ir dizaino naujoves, reikėtų paminėti dekoratyvines 3D plokštes, tapusias savotiška alternatyva tapetais išklijuotoms arba dažytoms sienoms, dekoratyviniam tinkui.

Paprastai tariant, tai – meniška dėlionė, žaidimas reljefu, spalva ir šviesa. Sukuriamas trimatis efektas, kuris suteikia interjerui išskirtinumo bei modernumo įspūdį. Plokštės, kurios gali būti įvairiausių spalvų, pagamintos gipso pagrindu.

Taip pat sparčiai populiarėja reljefinės sienų apdailos plytelės su trimačiu paviršiaus efektu.

"Toks futuristinis sienų dekoras, priklausomai nuo rašto formos, sukelia nelygaus paviršiaus įspūdį. Galima rinktis iš įvairių raštų – nuo banguotų linijų iki gėlių motyvų. Efektas visai kitoks nei tradiciškai tapetuotų sienų", – aiškino pašnekovė.

Sužinos dar daugiau

Apie naujausias interjero bei viso statybų sektoriaus verslo naujoves bus galima sužinoti apsilankius Klaipėdoje, "Švyturio arenoje", keturias dienas truksiančioje parodoje "Individuali statyba 2016".

Renginys balandžio 14–17 dienomis vyks kartu su namų interjero ir dizaino idėjų paroda "Inter Deco" bei sodo puoselėjimo ir praktinių idėjų muge "Mano sodas".

Tarptautinė paroda į vieną vietą suburs šalies statybų sektoriaus atstovus, įvairių sričių specialistus, mokymo įstaigas bei naujovėmis besidominčius žmones. Šiemet tradiciškai dėmesys skiriamas ne tik su statybomis susijusioms aktualijoms, bet ir naujiems kūrybiniams užmojams: nuo idėjos iki įgyvendinimo. Renginyje vyks įvairūs seminarai, konferencijos, o Klaipėdos krašto architektus ir interjero dizainerius suburs specialiai jiems skirta "Specialisto diena".

Šįmet ypatingas dėmesys bus skiriamas Lietuvos regionams. Apie tai, kaip skatinti verslo investicijas užmiestyje, bus kalbama pirmąją parodos dieną – balandžio 14-ąją vyksiančios konferencijos "Ką planuoti regionuose?" metu.

Daugiau informacijos apie renginį galima rasti: www.expo-vakarai.lt ir "Facebook" paskyroje "Parodos Klaipėdoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mėmelis mėnulis

Mėmelis mėnulis portretas
Mėnulio miestas Klaipėda, Saulės miestas Šiauliai. Atstatysim kryžiuočių sugriautą šventyklą, Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai

o man

o man portretas
skandinaviškas stilius nepatinka.Nei namai nei dizainai.Nieko gražaus.Minimalizmai ir jokios fantazijos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Specialistė pataria, kaip įsileisti ryškias spalvas į namus ir gyvenimą
    Specialistė pataria, kaip įsileisti ryškias spalvas į namus ir gyvenimą

    Ne veltui lietuviai taip mėgsta pilkus vienspalvius interjerus. Juk ir mūsų dangus dažnai būna nusidažęs niūriais cepelinų atspalviais. Ką daryti, kad gyventume, pavyzdžiui, it žydinčiame citrinų sode? ...

  • Jauna šeima nusprendė pasidalyti savo namo pasaka
    Jauna šeima nusprendė pasidalyti savo namo pasaka

    Indra ir Vytautas Butkai prieš kelerius metus pradėjo statyti savo svajonių namą. Tada daug kas buvo neaišku, nebandyta, nauja. Dabar jie jau gyvena savo name ir instagramo paskyroje „Namo pasaka“ dalijasi statybų patirtimi. &bdqu...

    14
  • Jūsų daržovių sodas: paprasti žingsniai į sėkmę
    Jūsų daržovių sodas: paprasti žingsniai į sėkmę

    Ar kada nors svajojote turėti savo žemės sklypą, kur galėtumėte auginti šviežias daržoves? Ši svajonė yra arčiau nei gali atrodyti. Jums nereikia didelės patirties, kad galėtumėte džiaugtis sveikomis, skaniomis daržovėmis i&scaron...

    1
  • Funkcionalus mažo būsto įrengimas
    Funkcionalus mažo būsto įrengimas

    Įvairūs tyrimai rodo – perkamo būsto plotas nuolat mažėja. Tai visai nestebina, nes, būstui brangstant, jo įperkamumas mažėja. Visgi maži namai neretai turi daug iššūkių – kaip sutalpinti viską, ko prireiks patogiam ir fu...

  • Kas išgelbės erdvę mažame vonios kambaryje?
    Kas išgelbės erdvę mažame vonios kambaryje?

    Įrengiant vonios kambarį, svarbu atsižvelgti ne tik į patogumą ir baldų kokybę, bet ir išsaugoti erdvės ir švaros pojūtį. Kaip viską suderinti net ir nedidelės kvadratūros vonios kambaryje? ...

    1
  • Atnaujiname vonios kambarį: išmintingi sprendimai
    Atnaujiname vonios kambarį: išmintingi sprendimai

    Tvarkingas vonios kambarys leidžia dieną pradėti ir ją pabaigti be papildomo streso. Tačiau dažnai dėl netinkamo baldų išdėstymo šios erdvės potencialas lieka neišnaudotas. „Įrengiant šią erdvę, reikia gerai apgal...

  • Paprasti būdai atsipalaiduoti namuose
    Paprasti būdai atsipalaiduoti namuose

    Tyrimo duomenimis, galimybė atsipalaiduoti namuose kas trečiam Lietuvos gyventojui yra vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių palaikyti gerą psichologinę savijautą. Deja, pasakyti kartais lengviau nei padaryti – po įtemptos dienos ga...

    1
  • Agurkų ir pomidorų priežiūra: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas?
    Agurkų ir pomidorų priežiūra: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas?

    Daržovių daigai šiltnamiuose jau prigijo, o kai kur ant sodinukų jau pūpso paprikos, agurkai ir pomidorai. ...

    3
  • Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas
    Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas

    Vis dažniau ne pačiais geriausiais žodžiais minint tradicinę švietimo sistemą, pasigirsta kalbų apie ugdymą šeimoje. Trijų vaikų mama Rūta Mazurkevičienė, turinti anglų kalbos pedagoginį išsilavinimą, tokį ugdymą taiko dv...

    12
  • Mažas būstas – ne problema
    Mažas būstas – ne problema

    Šiuo metu Lietuvoje parduodamų naujos statybos butų ploto vidurkis – nuo 45 iki 55 kv. m. Galima manyti, kad viengungiams tokio dydžio būstas atliepia visus poreikius, tačiau šeimai su vaikais tokie namai gali pasirodyti ankštok...

    2
Daugiau straipsnių