Pasiaiškinti Etikos komisijai teko ir A. Barbšiui

Po padidinamuoju stiklu atsidūrė ir konservatoriaus Arūno Barbšio pasisakymai. Politiko viešai pasakytus žodžius svarsčiusi Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija skyrė jam rekomendaciją suderinti savo elgesį su teisės aktuose numatytais politiko reikalavimais.

Nepatiko viena frazė

Penktadienį posėdžiavusi Etikos komisija, pirmininkaujant Vytautui Čepui, aiškinosi, ar A. Barbšys pažeidė politiko etiką liepos 18-ąją vykusio viešo posėdžio metu.

Tąkart Finansų ir ekonomikos komitete buvo svarstoma, ar įamžinti Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimą Klaipėdoje.

Dienraštis jau ne kartą rašė, kad šią mintį Lietuvos rusų sąjungos atstovas Viačeslavas Titovas išpeikė, pareikšdamas, kad A. Ramanauskas-Vanagas išžudė tūkstančius žmonių, todėl Klaipėda jam – ne vieta.

Dėl šių V. Titovo žodžių prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, o Klaipėdos savivaldybė inicijavo apkaltą.

Tądien aštrūs buvo ne tik Lietuvos rusų sąjungos atstovo, bet ir konservatoriaus A. Barbšio žodžiai.

Frazę "jeigu žudė, tai buvo už ką" "Rusų aljanso" frakcijos nariai pavadino neetiška.

Taikomi dvigubi standartai?

"Rusų aljanso" atstovai kreipėsi į Etikos komisiją, kad ši įvertintų miesto tarybos nario A. Barbšio žodžius, esą politikas turėtų paaiškinti, kokia jų prasmė bei atsiprašyti tų, kurie juos neteisingai suprato.

Esą galima manyti, kad politikas, pareikšdamas "jeigu žudė, tai buvo už ką", pritarė V. Titovui ir taip pažeidė valstybės politikų elgesio kodekso nuostatus.

"Tai buvo dvigubų standartų pavyzdys. Ir vienas, ir kitas diskusijos dalyvis pasakė ne taip. Bet niekas neatkreipė dėmesio į gerbiamo A. Barbšio pasakymus. Mūsų tikslas – priminti politikams, kad reikėtų vengti dviprasmiškai kalbėti. Po posėdžio buvo visokių komentarų, todėl norėtume palinkėti, kad kiekvienas politikas rinktų žodžius tiksliai ir apgalvotai", –  motyvavo "Rusų aljanso" atstovė Tatjana Fedotova.

Laikinai pirmininkavęs V. Čepas, prieš prasidedant svarstymui, pasiūlė A. Barbšiui atsiprašyti, tačiau politikas tai padaryti griežtai atsisakė.

"Rusų aljanso" pareiškimu esu kaltinamas dėl to, ko nepasakiau. Nesuprantu, kodėl  28-ais nepriklausomos Lietuvos metais turiu aiškintis dėl to, kad užstojau Lietuvos partizanus, jų kovą už laisvę. Cituojama frazė paimta iš konteksto ir perfrazuota kitaip, nei buvo pasakyta. Todėl tikrai nematau pagrindo apskritai tokiam skundui. Aš pasakiau, "NKVD'istus ir visokius kitus oponentus, jeigu žudė, tai ir buvo už ką". Čia aš tikrai nekalbu apie taikius gyventojus", – aiškinosi A. Barbšys.

Esą atsiprašymo už šmeižikiškus kaltinimus turėtų sulaukti jis pats.

"Suaugusiųjų žaidimai"

"Suaugusių žmonių žaidimai. Emocijomis ir laikmečiu, kuris Lietuvai tikrai yra labai svarbus. Tai buvo pokario metai, ir dabar mes svarstome tokius dalykus Etikos komisijoje. Perskaitęs stenogramą, viską supratau ir tikrai manyčiau, kad Arūnas nenusižengė jokiai etikai", – įsitikinęs tarybos narys Jonas Sąlyga.

V. Čepo manymu, V. Titovas sąmoningai surengė provokaciją, o A. Barbšys nepraleido progos patylėti.

Pasak V. Čepo, A. Barbšio reakcija buvo emocinė, tačiau teisinti žudymą irgi nėra teisinga.

"Neduota mums suprasti visos tiesos, kuri buvo tada. Galbūt mūsų tėvai, seneliai žino geriau, mes vis dėlto neturime kito kelio, kaip remtis istoriniais šaltiniais, patvirtintais faktais. "Lietuva – lietuviams" dar nereiškia, kad čia negali gyventi kitų tautybių žmonės. Jie gali ir turi gyventi, bet šis posakis nėra toks blogas, nes mes kitų namų neturime. Jei mus iš čia išvarys, būsime pasaulio valkatos. Turime tai suprasti ir teigti kitų tautybių žmonėms, kad Lietuva yra visų mūsų namai", – kalbėjo V. Čepas.

Trys Etikos komisijos nariai balsavo už tai, kad A. Barbšys nepažeidė politiko etikos.

Tiek pat sutiko su rekomendacija politikui suderinti savo elgesį ir veiklą su kodekse ir kituose teisės aktuose nustatytais valstybės politiko principais ir reikalavimais.

Galiausiai lemiamu komisijos pirmininko balsu A. Barbšiui taikyta minėta rekomendacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip, teisybė.

Taip, teisybė. portretas
Konservatoriai sugadino savo autoritetą ir įvaizdį.Kas liko iš pagrindinės Sąjūdžio partijos, patriotų ir tradicinių vertybių gynėjų?Ogi nieko.Pažiūrėjus ką jie daro ir kaip daro, kokias idealogijas gina, tai viens-prie-vieno buvusi komunistų partija:visi turi garbinti tik tą ką jie pasakys, kalbėti tik taip kaip jie nurodys.

Diskriminacija

Diskriminacija portretas
kada komisijai pasiaiškins milijonierius Vaišvila, kuris kaip beprotis gatveje drabstesi miltais

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
Ei tu , ,,sudebilėjęs komentatoriau''.Šitaip rašinėdamas ir užgauliodamas žmones pasirodai ,kad kaip tik ir esi iš tų moralinių ir materialinių gaujų aplinkos,katros grobė,plėšė,nešė iš visur: ir iš mėsos bei pieno kombinatų, ir iš namų statybų, ir iš žemės ūkių (sovchozų,kolchozų,miškų), ir iš prekybos bazių ir iš bet kokios darbovietės ar dirbtuvės...Tai štai kas siaubė Lietuvą,štai kas tie ,,tuntai'' buvo.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių