Pasieniečiai sulaukė mokslininkų įvertinimo

Trečiadienį VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai sulaukė Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto darbuotojų padėkos už iniciatyvą sutvarkyti apleistas unikalias Mažosios Lietuvos laikus menančias Plaškių kaimo kapines.

Pagrindinis šio instituto mokslinės veiklos uždavinys - tyrinėti Vakarų Lietuvos, Žemaitijos, Mažosios Lietuvos, Klaipėdos krašto, Baltijos regiono, lietuvių-vokiečių santykių istoriją.

Rinktinėje ir Plaškių užkardos ruože apsilankiusi instituto indirektorė dr. Silva Pocytė bei jos vadovaujami mokslininkai nuoširdžiai padėkojo Pagėgių rinktinės vadui Zenonui Žymančiui (nuotraukoje antras iš kairės) už atliktą kilnų darbą.

Vadovaujami pulkininko Z. Žymančiaus VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnai sutvarkė senas ir visiškai apleistas kapines pasienyje su Rusija, Pagėgių savivaldybės Plaškių kaime. Pasieniečiai bei kaimo bendruomenės nariai iškirto krūmus, krūmokšnius ir medelius didesnėje kapinių teritorijoje, palikdami jose tik ąžuolus ir beržus.

Darbų metu pasieniečiai aptiko ir iškasė jau žemėse buvusius kryžius, aptvarkė aplinką. Buvo atlikti tik pirmieji darbai. Dabar būtina atstatyti išlikusius kryžius, iškasti įkritusius antkapius, metalines kryžių detales apsaugoti nuo korozijos.

Rinktinės vadas Z. Žymančius bei jo pavaduotojas Viktoras Kazlauskas kartu su mokslininkų grupe trečiadienį nuvyko ir į pasieniečių dėka jau gerokai pasikeitusias Plaškių kapinaites.

Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslininkai konsultavo pasieniečius dėl tolimesnių darbų eigos, suteikė reikiamos informacijos.

Dr. S. Pocytės teigimu, tokių apleistų kapinių Klaipėdos krašte yra gana daug. Instituto direktorė sakė tikinti, kad Pagėgių pasieniečių pavyzdys įkvėps ir kitas institucijas bei vietines bendruomenes rūpintis savo krašto paveldo bei unikalių objektų išsaugojimu.


Šiame straipsnyje: pasieniečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių