Paukščiai skuba į žiemavietes

  • Teksto dydis:

Šiais metais, orams vis dar mus lepinant, paukščių būriai, kitaip nei įprastai, delsė pradėti savo kelionę į žiemavietes. Pirmieji nenutrūkstantys paukščių būriai pastebėti rugsėjo viduryje, kurie priminė, koks unikalus Kuršių nerijos ruožas yra migruojantiems paukščiams.

Geografiškai Kuršių nerija, esanti tarp marių ir jūros, sudaro sausumos ruožą, kurį paukščiai renkasi migruodami link tikslo.

Čia jie išvengia skrydžio virš jūros, o esant blogoms oro sąlygoms, suranda prieglobstį miškuose ar krūmynuose.

Tai paukščių stebėtojams suteikia galimybę išvysti nuostabų migracijos reiškinį, kai mažųjų būriai traukia nesustodami visą dieną, plėšrieji raižo dangų vienas po kito, o tilvikai būriais bėgioja smėlingose pakrantėse.

Norint nustatyti migracijos intensyvumą, šią savaitę Kuršių nerijos nacionaliniame parke (KNNP) buvo atlikti rytiniai 3 valandų smulkiųjų paukščių stebėjimai.

Paukščių skaičiavimas buvo vykdomas Juodkrantėje nuo KNNP lankytojų centro terasos.

Per 5 dienas stebėta 20 891 individas, iš kurių gausiausiai skrido paprastieji kikiliai (15 492), po jų alksninukai – 3 tūkst.

Kitos stebėtos rūšys: miškiniai kalviukai (202), pieviniai kalviukai (28), erškėtžvirbliai (52), egliniai kryžiasnapiai (252), intensyviai pradėjo migruoti strazdai giesmininkai (795), taip pat stebėtos ilgauodegės zylės (33), kelios remezos, lygutės, sniegenos ir kt.

Kadangi stebėjimai vykdyti nuo lankytojų centro terasos, skrendančius paukščius stebėti buvo galima tik apie 100 m dangaus skliaute.

Nors intensyvus turizmo sezonas jau eina į pabaigą, kaip tik šiomis šiltomis rudens dienomis gamtininkai skatina paukščių mėgėjus atvykti ir pasigrožėti šiuo nuostabiu paukščių migracijos reiškiniu bei prisidėti prie paukščių skaičiavimų ir pajusti, kaip intensyviai smulkieji paukščiai traukia į žiemavietes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E.> Alus

E.> Alus portretas
Aš du kartus žieduotas. Ir nieko - dar skraidau.

liudna

liudna portretas
oooo, apsiverksiu, ateina saltas, lietingas, zvarbus ruduo

alis...

alis... portretas
negaudykit, nežieduokit ir tuo nežalokit mūsų mažųjų paukštelių... jiems ir taip dabar labai sunku, nes didėja Lietuvos agrocheminė plėtra,- dėl ko drastiškai mažėja vabzdžių kiekis (anksčiau važiuodavai automobiliu, tai priekinis stiklas būdavo aplipęs vabzdžių kūneliais, o dabar tik vienas kitas prilimpa prie priekinio stiklo)...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių